fbpx

“Mη βάλεις άλλον άντρα/άλλη γυναίκα στα παιδιά σου”: Μύθος ή αλήθεια;

| 15 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Σε μια μονογονεϊκή οικογένεια υπάρχουν διάφορα λεπτά θέματα που προβληματίζουν τον μονογονέα σχετικά με το τι απόφαση να πάρει με βάση πάντα τις ανάγκες των παιδιών του. Όταν γινόμαστε γονείς οι προτεραιότητες μας αλλάζουν ή τουλάχιστον θα έπρεπε να αλλάζουν, καθώς η ανατροφή των παιδιών με ενσυναίσθηση και πλήρη κάλυψη των ψυχικών τους αναγκών γίνεται η πρώτη μας προτεραιότητα.

Ένα από τα θέματα στα οποία ο μονογονέας μπορεί να αντιμετωπίσει και να πρέπει να βρει ισορροπίες είναι το αν και πώς θα εμφανίσει στη ζωή των παιδιών του έναν/μία νέα σύντροφο. Πολλοί λένε “μη βάλεις άλλον άντρα/άλλη γυναίκα στα παιδιά σου”. Αλήθεια ή μύθος;


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Πότε πρέπει το παιδί να έρχεται σε επαφή με τον/τη νέο/α σύντροφο;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς σε όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, καλό είναι να ψάχνουμε για την χρυσή τομή και τις ισορροπίες. Για να φτάσει στο σημείο ο μονογονέας να πάρει την απόφαση να παρουσιάσει στα παιδιά του τον/την νέο/νέα σύντροφο, θα πρέπει να είσαι όσο γίνεται πιο σίγουρος για την επιλογή του. Η σχέση τους θα πρέπει να έχει διάρκεια και να έχει αντέξει σε βάθος χρόνου και όχι να είναι κάτι εφήμερο και παροδικό. Τα παιδιά έχουν ήδη χάσει τον έναν από τους δύο γονείς και έχουν τον άλλον γονέα ως το μόνο σημείο αναφοράς, συνεπώς το τελευταίο πράγμα που έχουν ανάγκη είναι να γνωρίζουν νέα πρόσωπα τα οποία θα αλλάζουν κατά καιρούς.

Το παραπάνω φυσικά δεν σημαίνει ότι ο μονογονέας θα πρέπει να κρατάει για πάντα τη προσωπική του ζωή έξω από το σπίτι. Είναι όμως απαραίτητο και πολύ βασικό όταν πάρει την απόφαση να γνωρίσει τον/την νέο/α σύντροφο στα παιδιά του, να έχει αφήσει πρώτα τη σχέση αυτή να δοκιμαστεί σε δύσκολες στιγμές, με σκοπό να δει εάν μπορεί να έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου. Τότε είναι μια αρκετά κατάλληλη στιγμή για να μπει το νέο πρόσωπο στην καθημερινότητα της μονογονεϊκής οικογένειας. Όλη αυτή η προετοιμασία είναι απαραίτητη, καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν με βάση τα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να πρέπει να βρεθούν εκ νέου ισορροπίες για να μπορέσει η οικογένεια να συνεχίσει ομαλά την καθημερινότητα της.


ADVERTISEMENT

Εάν ο μονογονέας θελήσει να συζήσει με τον/ην νέο/α σύντροφο είναι πολύ σημαντικό να γίνει σταδιακά και με γνώμονα πάντα τα παιδιά και τις ανάγκες τους. Μια περίοδος σταδιακής προσαρμογής είναι απαραίτητη πριν γίνει η συγκατοίκηση, ώστε τα παιδιά να έχουν όσο χρόνο χρειάζονται για να αρχίσουν να χτίζουν μια σχέση με το άγνωστο αυτό πρόσωπο. Στην αρχή ίσως το βιώνουν ως απειλή, καθώς κάποιος που δεν γνωρίζουν, ήρθε για να μονοπωλήσει την μαμά τους και να τους “κλέψει” τον χρόνο που η μαμά κανονικά θα διέθετε για τα παιδιά της. Σταδιακά όμως αν το άτομο αυτό επιδιώξει να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μαζί τους και να τους δείξει ότι πραγματικά νοιάζεται γι’ αυτά, το αίσθημα αυτό της απειλής θα λιγοστεύει.

Τέλος, ένα άλλο κρίσιμο σημείο, είναι να μην προσπαθήσει ποτέ ο/η νέος/α σύντροφος να πάρει τον ρόλο του μπαμπά ή της μαμάς που λείπει, με μια διάθεση να τον/την αντικαταστήσει. Είναι μια μεγάλη παγίδα, στην οποία αν πέσει έχει χάσει μεγάλο μέρος από την επικοινωνία του με τα παιδιά. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά ότι ο πατέρας και η μητέρα είναι συγκεκριμένα και σταθερά πρόσωπα, τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα αντικαταστήσει. Το να ψάξει ο/η νέος/α σύντροφος να βρει έναν νέο κώδικα επικοινωνίας με τα παιδιά είναι από τα πιο κομβικά σημεία στο να πάει καλά μια τέτοια συγκατοίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών των παιδιών μας, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

Μαρίνα Κρητικού, 
Ψυχολόγος Υγείας- Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος 
Λεωφ. Κουντουριώτη 77, Ρέθυμνο, Κρήτη
Τηλ: 2831301368
Κιν: 6942650506
E-mail: marina.kritikou@yahoo.com
Web: http://kritikou-healthpsy.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ