fbpx

Μέθοδοι ανατροφής του παιδιού μετά το διαζύγιο

| 21 Οκτωβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Εάν έχεις περάσει ένα διαζύγιο ή σκέφτεσαι να πάρεις, μία από τις βασικές ανησυχίες σου θα πρέπει να είναι, το πως θα επηρεάσει τα παιδιά σου. Μελέτες μας αποδεικνύουν πως το διαζύγιο έχει αρνητική  επιρροή επάνω τους. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί οι γονείς ανησυχούν για την φροντίδα των παιδιών τους, που βασίζεται στο θέμα, παιδιά και διαζύγιο. Η γονεϊκή μέθοδος που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις μόλις αποφασιστεί το διαζύγιο σου, θα πρέπει σε μια μεγαλύτερη έκταση, να σε κάνει να σκεφτείς κατά πόσο θα επηρεάσει τα παιδιά σου.

Το διαζύγιο σίγουρα θα τα επηρεάσει , αλλά υπάρχουν τρόποι να το αποτρέψεις. Εξαρτάται κυρίως από το πως θα το χειριστείς εσύ και ο/η σύντροφος σου, όταν θα διαλέξετε πως θα φέρεστε ο ένας στον άλλο, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο, και τι είδους φυσικά γονείς θα επιλέξετε να είστε. Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες αντιπαραθέσεων στην διαδικασία του διαζυγίου, νιώθουν ότι έχουν μπεί στη μέση της διαμάχης, κάτι που τα επηρεάζει αρνητικά.


ADVERTISEMENT

Αν θέλεις το διαζύγιο να μην βλάψει τελείως τα παιδιά σου, είναι στο χέρι σου να ηρεμήσεις τις εντάσεις, και να τα κρατήσεις μακρυά από το επίκεντρο των προβλημάτων, ανάμεσα σε σενα και τον/την πρώην σου. Ίσως να νιώθεις ότι οι εντάσεις μεταξύ σας είναι αναπόφευκτες ή λάθος μόνο του ενός, άσχετα όμως με αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να κάνεις τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να μην βρεθούν τα παιδιά μάρτυρες ανάμεσα σε δύο νευριασμένους γονείς.

Παρακάτω υπάρχουν 5 συνηθισμένοι τρόποι, που τα παιδιά θα βρεθούν εγκλωβισμένα ανάμεσα στους γονείς τους, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο.

  1. Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν τα παιδιά τους σαν διαμεσολαβητές πληροφοριών, στην περίπτωση που θέλουν να μάθουν πληροφορίες για το σπίτι, την ερωτική ζωή και τις κοινωνικές δραστηριότητες του πρώην συντρόφου τους.
  2. Αρνητικά σχόλια για τον άλλο γονιό που μπορεί να έκανες εσύ, οι φίλοι ή η οικογένεια σου.
  3. Να μοιράζεσαι ενήλικες λεπτομέρειες σχετικά με τα προβλήματα που είχατε σαν ζευγάρι. Λεπτομέρειες όπως την απιστία, τις διαδικασίες διαζυγίου ή την αιτία του.
  4. Προσπαθείς να κερδίσεις όλη τη συμπάθεια του παιδιού , ώστε να το χρησιμοποιήσεις για να τιμωρήσεις τον/την πρώην σύντροφο σου.
  5. Να μιλάς στο παιδί για οικονομικά θέματα. Μια διατροφή που άργησε να δοθεί, την έλλειψη χρημάτων για να πληρωθεί το ενοίκιο, ενήλικα οικονομικά προβλήματα που τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν καμιά συμμετοχή.

Βήματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μην τοποθετήσουν τα παιδιά στο επίκεντρο της διαμάχης τους.


ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο φέρνει ένα τέλος στο γάμο σου, αλλά όχι στις ευθύνες που έχεις σαν γονιός. Μια από αυτές είναι να καταβάλλεις μια συντονισμένη προσπάθεια σε μια θετική συνεργασία με τον/την πρώην σύντροφο σου. Παρακάτω υπάρχουν μερικές προτάσεις που ίσως να βοηθήσουν. Επέλεξε τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε σένα και τον σύντροφο σου να να συνεχίσετε σαν γονείς.

Πως να συμβιώσετε παράλληλα

Υπάρχει αρκετή αντιπαράθεση ανάμεσα σε σένα και τον πρώην σου, το να είστε γονείς όμως παράλληλα θα πρέπει να γίνεται με αξιοπρέπεια. Γιατί; Γιατί πολύ απλά με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να μείνετε κομμάτι της ζωής του παιδιού σας, ενώ θα ελαττώσετε την μεταξύ σας επαφή. Όταν θα πρέπει να λειτουργήσετε παράλληλα απέναντι στο παιδί, υπάρχει λιγότερη επικοινωνία, κάτι που ελαττώνει τις φασαρίες και προστατεύει το παιδί από αρνητικά συναισθήματα.

 Όταν θα λειτουργείτε παράλληλα, θα πρέπει:

  1. Να επικοινωνείτε μέσω email ή ενός τρίτου ώστε να μένετε ενημερωμένοι για τα θέματα που αφορούν τα παιδιά. Οι συζητήσεις αφορούν αυστηρά εκείνα, και όχι τις προσωπικές σας διαφορές. Χρησιμοποίησε ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις μόνο σε μια επείγουσα κατάσταση.
  2. Προγράμματα όσον αφορά τη διαμονή των παιδιών, τις διακοπές τους και τις γιορτές , πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για διαφορετικές ημέρες και ώρες ώστε να κρατήσετε χαμηλά την πιθανότητα διενέξεων που ίσως προκύψουν.
  3. Υπάρχει ένα σύνολο διαμονής που θα πρέπει να συμφωνήσετε μεταξύ σας ή μέσω διαταγής του δικαστηρίου. Όταν τα παιδιά βρίσκονται στη φροντίδα του ενός ή του άλλου στην κατοικία του, κανείς από τους δυο δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις δραστηριότητες, συνήθειες ή σε οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο σπίτι του άλλου γονέα.
  4. Κανείς από τους δύο δεν πρέπει να έχει καμία επιρροή για το πως θα επιλέγει ο άλλος γονιός να περνάει το χρόνο του με τα παιδιά. Εάν ο ένας έχει κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο που ο άλλος λειτουργεί στο σπίτι του, το δικαστήριο πρέπει να διευθετήσει το ζήτημα.
  5. Το να είσαι γονιός σημαίνει ότι πρέπει να φέρεσαι σαν να έχεις κάνει μια επαγγελματική συμφωνία. Η κοινή ευγένεια πρέπει να φαίνεται σε όλες τις στιγμές και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, γιατί ο κοινός στόχος είναι να κάνετε το καλύτερο για τα παιδιά σας.
  6. Όταν η επικοινωνία και η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη, οι γονείς επιλέγουν να έχουν κάποιον τρίτο σαν μάρτυρα ώστε να μπορεί να μεσολαβήσει στην αντιπαράθεση που ξεκινά.
  7. Η διατροφή είναι κάτι που ορίζεται από το δικαστήριο ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα καθυστέρησης καταβολής των χρημάτων ή πιθανοί καυγάδες που σχετίζονται με αυτή.

Όταν οι γονείς συνεργάζονται:

  1. Δημιουργούν μια φιλική επαγγελματική σχέση, που περιστρέφεται γύρω από τις ανάγκες των παιδιών τους. Μια ευγενική σχέση, είναι αυτή που θα κάνει ένα πολύ μεγάλο δρόμο στο να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών, από τον κάθε γονιό.
  2. Οι γονείς έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν, ακόμα και κατά πρόσωπο μεταξύ τους για τα θέματα που μπορεί να προκύψουν στα παιδιά. Εκεί έχουν την ικανότητα να μείνουν στο θέμα χωρίς να τους αποσπούν την προσοχή τα παλιά προβλήματα της σχέσης τους.
  3. Δεν περιμένουν να υπάρχουν έπαινοι ή συναισθηματική υποστήριξη μεταξύ τους. Συνειδητοποιούν ότι ένα κομμάτι της σχέσης τους έχει τελειώσει. Αλλά είναι σε θέση να δείξουν συμπάθεια, και να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν.
  4. Κράτησε όλες τις συζητήσεις σχετικά με τα παιδιά, τις επισκέψεις τους , τα προγράμματα για τον εαυτό σας και μην τα ανακατεύετε . Πρέπει να πάρετε σταθερές αποφάσεις σαν γονείς, πρίν ανακατέψετε τα παιδιά σας σε αυτές.
  5. Είναι ικανοί να βάλουν τις ανάγκες των παιδιών πάνω από τις δικές τους ανάγκες και συναισθήματα. Η σχέση τους με τον άλλο γονέα, αφορά αυστηρά το καλύτερο για τα παιδιά.
  6. Έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφώνου ή προσωπικά χωρίς να καταλήξουν σε καυγά.
  7. Η διατροφή πάει κατευθείαν στον γονιό που έχει την επιμέλεια. Όπως ακριβώς και στη δουλειά, έτσι και στη σχέση τους και οι δύο καταλαβαίνουν την σημασία των οικονομικών τους υποχρεώσεων απέναντι στα παιδιά.

Είτε είστε παράλληλα γονείς είτε συνεργάζεστε, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μία μέθοδος δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Κάθε μέθοδος θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μικρότερη διαμάχη, και όπως είναι λογικό θα είστε καλύτεροι γονείς απέναντι στα παιδιά σας. Αυτός είναι και ο στόχος σας, να είστε υποδειγματικοί γονείς και να κρατήσετε τα παιδιά σας μακρυά από τα θέματα του διαζυγίου σας.

Πηγή : http://divorcesupport.about.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ