fbpx

Πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεί, μια μητριά!

| 22 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Η «μητριά» ειδικά στην Ελλάδα είναι μια αρκετά παρεξηγημένη έννοια. Πολλές φορές στο άκουσμα της λέξης, φανταζόμαστε μία κακιασμένη στρίγγλα που το μόνο που θέλει-στην καλύτερη-είναι να κλείσει τα παιδιά του συντρόφου της, σε ίδρυμα…λάθος! Πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, ειδικά εσείς η νέα σύζυγος/σύντροφος του πατέρα, βρίσκεστε πολλές φορές στη μέση προσπαθώντας να διαχειριστείτε αφενός μεν την ένταση του ζευγαριού και τις αντιδράσεις των παιδιών και αφετέρου το «στίγμα» της κακιάς μητριάς. Καλό είναι λοιπόν, τις στιγμές που πασχίζετε να κρατήσετε τις ισορροπίες , να αποφύγετε να πείτε πράγματα όπως τα παρακάτω: 

1. «Λέγε με, μαμά!»


ADVERTISEMENT

Δεν είστε η μητέρα τους και δεν θα είστε ποτέ. Είναι ήδη αρκετά μπερδεμένα και με το να τα πιέζετε να χρησιμοποιήσουν την προσφώνηση «μαμά», θα τα μπερδέψει περισσότερο.

Για κανένα λόγο: «Θα γίνουμε μία μεγάλη και ευτυχισμένη οικογένεια!»

Πράγματι μπορεί στο μέλλον να γίνετε η πιο ευτυχισμένη θετή οικογένεια ever, αλλά αυτό δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα. Μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προσαρμοστούν τα μέλη μια οικογένειας στα νέα δεδομένα, με τον πρώτο χρόνο προσαρμογής να είναι ο δυσκολότερος.


ADVERTISEMENT

2. «Κάντε ό,τι θέλετε

Όσο τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, άλλο τόσο χρειάζονται και όρια. Μάθετε να λέτε (όχι ουρλιάζοντας) την ακόλουθη φράση: «Σε αυτό το σπίτι, εμείς κάνουμε αυτό…» ώστε οι ώρες που περνάτε μαζί να μην καταλήγουν σε ατελείωτες διαπραγματεύσεις.

Για κανένα λόγο: «Κάτω όλοι τώρα!».

Ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ηλικιακά βρίσκεστε με τα παιδιά του συντρόφου/συζύγου σας, παραμένετε μία γονεική φιγούρα. Προσπαθήστε να είστε παράδειγμα ωριμότητας και όχι μέλος της παρέας. Αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό εάν τα θετά σας παιδιά, είναι έφηβοι. Το πιθανότερο είναι να σκεφτούν ότι είστε cool αλλά όχι για πολύ.

3. «Θα το πάρω εγώ» « Θα οδηγήσω εγώ» «Θα το πλύνω εγώ» κλπ.

Μην επιτρέψετε στα θετά σας παιδιά ή στον μπαμπά τους, να σας μετατρέψουν σε αυτό το πλάσμα με το οποίο όλος ο κόσμος δυσανασχετεί και που ονομάζεται Οσιομάρτυρας. Οι οσιομάρτυρες κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται και να νιώθουν ενοχές και τα παιδιά τέτοια συναισθήματα τα εκδηλώνουν αμέσως. Άμα είναι έτσι, καλύτερα να είστε η «κακιά»!

4. «Γιατί είσαι λυπημένος/η

Τα θετά σας παιδιά επιτρέπεται να είναι λυπημένα, διότι θρηνούν. Αφήστε τα να πενθήσουν εάν και όποτε θελήσουν. Συγγνώμη που σας το λέμε αλλά πιθανότατα να πενθήσουν περισσότερο όταν θα βρίσκεστε στον γύρω χώρο, αφού για εκείνα εσείς είστε η «μόνη προφανής αιτία» που οι γονείς τους δεν είναι πια μαζί. Μην προσπαθήσετε να τους τραβήξετε την προσοχή. Αποσυρθείτε και ζητήστε από τον μπαμπά τους να αναλάβει τον ρόλο της «μαμάς» τη συγκεκριμένη στιγμή. Θα τους περάσει κάποια στιγμή, παιδιά είναι!

5. «Ο μπαμπάς σας και εγώ, πάντα…»

Μην αναφέρεστε στις όμορφες στιγμές που περνάτε με τον μπαμπά τους όταν εκείνα απουσιάζουν. Ήδη αισθάνονται παραμελημένα και πιθανόν να φαντάζονται ότι –όταν λείπουν-εσείς και ο μπαμπάς τους γελάτε και ξοδεύετε τα λεφτά σας στα μπουζούκια, για να μην αναφερθούμε στις σεξουαλικές ιστορίες που έχουν πλάσει με το μυαλό τους σύμφωνα με τις οποίες, κρεμιέστε κι απ’ τα πολύφωτα! Εάν θέλετε να τους δώσετε την εικόνα ενός αγαπημένου ζευγαριού, αρκεί εσείς και ο μπαμπάς τους να είστε ένα από αυτά!

6. «Η μαμά σας, σας είπε να το κάνετε αυτό

Ποτέ μα ποτέ μην κακολογήσετε ούτε εσείς ούτε ο σύντροφός σας, την πρώην γυναίκα του, ακόμη κι αν η ένταση μεταξύ τους παραμένει ή ο χωρισμός τους είναι πρόσφατος. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που πληγώνει περισσότερο τα παιδιά μετά το διαζύγιο ,είναι οι αλλεπάλληλες διαμάχες των γονιών τους. Μην τους προσθέσετε μία ακόμη.

Για κανένα λόγο: «Πώς μπόρεσες να παντρευτείς μία τόσο μπίπ γυναίκα;»

Μην στέκεστε δίπλα στον σύζυγο/σύντροφό σας όταν μιλάει με την πρώην γυναίκα του, μην κάνετε γκριμάτσες και μην παριστάνετε ότι κάνετε εμετό. Μην της γράφετε γράμματα και μην της στέλνετε email. Το να καυγαδίζετε με την πρώην γυναίκα του συντρόφου/συζύγου σας, είναι σαν να πετάτε χειροβομβίδα στον ίδιο σας τον γάμο.

7. «Πάντα το κάνατε αυτό

Οι οικογένειες έχουν συνήθειες και παραδόσεις πολύ σημαντικές για αυτές. Εάν ο σύντροφος/σύζυγός σας και τα παιδιά του, επιμένουν να δούν μια συγκεκριμένη σειρά στην τηλεόραση, να παραγγείλουν πίτσες , να παίξουν ξύλο στον καναπέ και γενικότερα να κάνουν όσα εσείς θεωρείτε καταστροφικά απλά σιωπήστε.

8. «Το δωμάτιό σας είναι στάβλος

Ένα από τα τιμήματα που καλείστε να πληρώσετε είναι η ακαταστασία. Εάν η κατάσταση είναι απελπιστική και στο δωμάτιο των παιδιών φυτρώνουν βρύα κα λειχήνες, ζητήστε από τον μπαμπά τους να μπεί στον χώρο τους και να βάλει μια τάξη. Η ζωή είναι ακατάστατη και ακόμη περισσότερο όταν επιλέγετε έναν άντρα με παιδιά.

9. «Λοιπόν, τα παιδιά μου κι εγώ…»

Εάν έχετε κι εσείς δικά σας παιδιά με τα οποία ζείτε όλοι μαζί, τα θετά σας παιδιά μπορεί να νιώσουν «ριγμένα». Και μόνο η σκέψη ότι όσο εκείνα περνούσαν το Σαββατοκύριακο με την μαμά τους, εσείς και ο μπαμπάς τους διασκεδάζατε με τα δικά σας παιδιά, αρκεί για να τα κάνει να αισθανθούν ότι στα παιδιά σας δίνετε περισσότερα. Ξεκαθαρίστε τους ότι δεν υπάρχουν αδυναμίες και ότι τα πράγματα είναι ίδια για όλα σας τα παιδιά, θετά και βιολογικά.

10. «Τι έχετε πάθει, το ευχαριστώ δεν το ξέρετε;»

Μην γίνετε η μητριά-ούτε η μαμά- που περιμένει ευγνωμοσύνη. Δεν πρέπει να ανέχεστε την αγένεια ωστόσο επιλέξτε τις μάχες σας προσεκτικά. Τα παιδιά γενικώς, δεν έχουν και τους καλύτερους τρόπους και συνήθως είναι παραιτημένα από συμπεριφορές κοινωνικής λεπτότητας. Μην παίρνετε φωτιά και μην ξεχνάτε ότι στην όλη υπόθεση η ενήλικη είστε εσείς!

11. «Ξέρετε, δεν είμαστε τράπεζα»

Το πρωταρχικό κίνητρο του μπαμπά τους είναι η ενοχή (κι αν το καλοσκεφτείτε και το δευτερεύον κίνητρο, πάλι αυτό είναι!). Ο μπαμπάς είναι ένοχος, η πρώην του θυμωμένη, ο πόλεμος καλά κρατεί και τα λεφτά είναι το όπλο. Μείνετε έξω απ’ τον καυγά, διαχειριστείτε ένα οικογενειακό budget και μην συζητάτε οικονομικά ζητήματα μπροστά στα παιδιά.

12. «Ή αυτά ή εγώ

Πάντα θα είναι αυτά. Τα θετά σας παιδιά, σας ζηλεύουν αλλά παραδεχτείτε το: Και εσείς τα ζηλεύετε. Εάν αυτό το μετατρέψετε σε μάχη, να ξέρετε ότι την έχετε ήδη χάσει.

Για κανένα λόγο: «Ξυπνήστε με όταν τελειώσετε»

Αντί να βαρυγκομάτε για τον χρόνο που περνάτε με τα παιδιά του, απολαύστε τον. Η οικειότητα μπορεί να έρχεται μετά από πολύ καιρό , αλλά όπως και με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, πρέπει να δώσετε χρόνο. Το να δίνεις είναι μια περίπλοκη υπόθεση αλλά όπως λένε και οι Beatles: “The love you make is equal to the love you take.” , Ελληνιστί «Ο έρωτας που κάνεις ισούται με τον έρωτα που παίρνεις» …ή μήπως το αντίστροφο;

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ