fbpx

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

| 9 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Για τα παιδιά, οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι κάτι που χειρίζονται οι γονείς. Όμως τι γίνεται όταν δεν είστε σπίτι και ειδικά όταν είστε μονογονείς ή ο μόνος γονέας; Ξέρουν τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ανάγκης; Προετοιμάστε τα χωρίς να τα φοβίσετε, ακολουθώντας τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές!

Ξεκαθαρίζοντας τι είναι πρόβλημα και τι έκτακτη ανάγκη
Καταρχάς, μάθετε στα παιδιά σας τη διαφορά μεταξύ του προβλήματος και του κατεπείγοντος. Το πρόβλημα είναι κάτι που χρειάζεται βοήθεια χωρίς να πρέπει να επέμβει η αστυνομία για παράδειγμα. Η έκτακτη ανάγκη είναι μία κατάσταση που απαιτεί άμεση επέμβαση αστυνομίας, πυροσβεστικής ή ασθενοφόρου.


ADVERTISEMENT

Προβλήματα
Όταν τα παιδιά έχουν κάποιο πρόβλημα ενώ λείπετε από το σπίτι, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα σας καλέσουν άμεσα ή θα περιμένουν να γυρίσετε στο σπίτι. Για παράδειγμα, θα θέλατε τα παιδιά να σας καλέσουν αν:
-Φοβηθούν
-Δεν μπορούν να μπούν στο σπίτι
-Μπήκαν σπίτι και δεν είχε ρεύμα

Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Τα παιδιά θα πρέπει να καλέσουν αμέσως την Αστυνομία (100) ή το ΕΚΑΒ (166) ή τη Πυροσβεστική (199) αν:
-Πήγαν σπίτι και είδαν τη πόρτα παραβιασμένη ή σημάδια ότι κάποιος έχει μπεί στο σπίτι (ακαταστασία, σπασμένα αντικείμενα κλπ.).
-Έπιασε φωτιά
-Κάποιος τους χτύπησε τη πόρτα και ζητάει επίμονα να μπεί μέσα
-Κάποιος μέσα στο σπίτι λιποθύμησε ή χτύπησε και αιμορραγεί ασταμάτητα

Για τις παραπάνω περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, τα παιδιά σας θα πρέπει να ξέρουν ποιόν να καλέσουν και τι να πούν.


ADVERTISEMENT

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
Σιγουρευτείτε ότι ενημερώνετε συχνά μια λίστα με όλα τα τηλέφωνα που μπορεί τα παιδιά σας να χρειαστούν είτε σε περίπτωση προβλήματος ή σε έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα, τυπώστε αυτή τη λίστα σε μία κόλλα Α4 και κολλήστε τη με σελοτέιπ σε ένα σημείο που θα υποδείξετε στα παιδιά, για παράδειγμα στο εσωτερικό της πόρτας της ντουλάπας τους ή στη κουζίνα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα ξέρουν ποιόν και πότε να καλέσουν χωρίς αυτά τα νούμερα να είναι ορατά σε οποιονδήποτε μπεί στο σπίτι με κακό σκοπό.

Διδάξτε τα παιδιά πώς να καλούν τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Ενημερώστε τα παιδιά ότι η κλήση στους αριθμούς 100, 166 και 199, είναι δωρεάν και από σταθερό και από κινητό. Επομένως αν υπάρχει κάποιο κινητό στο σπίτι και δεν έχει μονάδες, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούν να καλέσουν κανονικά. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ακριβώς τι θα πούν, δηλαδή το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σημείου που βρίσκονται και τι έχει συμβεί. Αν βρίσκονται εκτός σπιτιού και πρέπει να πούν διεύθυνση, προτρέψετε τα να κοιτάξουν επάνω στο μπλε ταμπελάκι που υπάρχει σε κάθε δρόμο και κατόπιν τον αριθμό που θα δούν στη πρώτη πόρτα που θα συναντήσουν μπροστά τους. Αν δεν βλέπουν ούτε αριθμό ούτε ταμπελάκι (στην Ελλάδα είμαστε, οι μισοί δρόμοι δεν έχουν καν ταμπέλες με τις οδούς) πείτε τους να μπούν στο πρώτο μαγαζί που θα βρούν μπροστά τους και να ζητήσουν να τους πούν.

Για όλα τα παραπάνω, καλό είναι να κάνετε ενός είδους πρόβα, δηλαδή να τους δείξετε που βρίσκεται η ένδειξη της οδού στο δρόμο και πού ο κάθε αριθμός αλλά και να παραστήσετε ότι μιλάτε στην Αστυνομία ώστε να τους δείξετε ακριβώς τι πρέπει να πούν και πώς. Επίσης σιγουρευτείτε ότι γνωρίζουν απ’ έξω το ονοματεπώνυμό τους και τη πλήρη διεύθυνση του σπιτιού ενώ μπορείτε να τα προετοιμάσετε με πιο συγκεκριμένο τρόπο για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Φωτιά
Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι σε περίπτωση φωτιάς θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σπίτι, να πάρουν τηλέφωνο τη πυροσβεστική στο 199 από το σπίτι του γείτονα και μετά το τηλεφώνημα να μείνουν εκεί. Ενημερώστε τα ότι επ ουδενί δεν πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι ούτε για να πάρουν τα παιχνίδια τους ή το κατοικίδιό τους.

Σοβαροί τραυματισμοί
Κάντε πρόβα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει τα παιδιά να καλέσουν το 166 και ενημερώστε τα ότι μπορούν να το κάνουν εάν δούν ότι κάποιον τον χτύπησε αυτοκίνητο, ή αιμορραγεί ή δεν ανταποκρίνεται. Το ίδιο και αν συμβεί κάτι ανάλογο σε κάποιο από τα αδέρφια τους ή αν τα ίδια δεν νιώσουν καλά.

Μαγκάλι, τζάκια, σόμπες κλπ.
Τώρα το χειμώνα τα κρούσματα είναι πολλαπλά και θανατηφόρα. Ενημερώστε τα πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοιμούνται με το τζάκι, το μαγκάλι ή τη σόμπα αναμμένη και ότι αν νιώσουν έντονα τη μυρωδιά του καπνού ή δεν μπορούν να αναπνεύσουν, να βγούν από το σπίτι αμέσως και να καλέσουν το 100.

Εισβολείς
Κάντε πρόβα για το πού θα πρέπει να κρυφτούν σε περίπτωση που κάποιος μπεί μέσα στο σπίτι ή ποιόν θα πρέπει να καλέσουν σε περίπτωση που κάποιος χτυπάει και επιμένει να μπεί μέσα.

Απλά προβλήματα
Εκτός από τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, η πρόβα είναι απαραίτητη και για πιο απλά προβλήματα. Πείτε στα παιδιά ότι μπορούν να καλέσουν εσάς ή κάποιο γείτονα σε περίπτωση που:

-Χτυπήσουν (δηλαδή κάνουν μελανιές ή μικρά κοψίματα) αλλά όχι σε σημείο να πεθαίνουν.
-Κοπεί το ρεύμα. Ενημερώστε τα πού μπορούν να βρούν φακούς (βάλτε 2-3 σε σημεία που θα δείξετε προηγουμένως στα παιδιά) και πείτε τους ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανάψουν κεριά.
-Φοβηθούν, ειδικά αν είναι οι πρώτες φορές που τα παιδιά μένουν μόνα τους στο σπίτι οπότε και είναι λογικό να νιώσουν πιο έντονο φόβο και ανασφάλεια. Σιγουρευτείτε ότι σε αυτή τη περίπτωση θα σας καλέσουν ή θα πάρουν τηλέφωνο κάποιο γείτονα ή συγγενή.

Τέλος, το ότι δεν ανοίγουν σε αγνώστους, δεν πειράζουν τα μάτια της κουζίνας και δεν λένε ότι λείπετε από το σπίτι σε όποιον άγνωστο τηλεφωνήσει, είναι αυτονόητα. Εξίσου αυτονόητο είναι ότι τα παιδιά είναι σε κατάλληλη ηλικία να μείνουν μόνα τους στο σπίτι και έχετε γνωρίσει ή συμβουλευτεί κάποιον ειδικό ότι, βάσει των δυνατοτήτων και του χαρακτήρα τους, θα τα καταφέρουν!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ