fbpx

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον αυνανισμό!

| 2 Δεκεμβρίου 2016
ADVERTISEMENT

Κανείς δεν θέλει να μιλάει για το σεξ με τα παιδιά του, πόσο μάλλον για τον αυνανισμό. Η σκέψη της συγκεκριμένης συζήτησης με τα παιδιά μας, αφήνει στους περισσότερους από εμάς, αμηχανία και ντροπή.

Η μαμά μου για παράδειγμα, απέφευγε τη συγκεκριμένη συζήτηση, αφήνοντας στο κρεβάτι μου ένα βιβλίο, το οποίο έλεγε να την ενημερώσω, σε περίπτωση που έχω κάποιες ερωτήσεις.


ADVERTISEMENT

Πουθενά σε εκείνο το βιβλίο δεν είχε κάποια αναφορά για τον αυνανισμό, πώς να πω όχι όταν μου αρέσει ο άλλος αλλά δεν είμαι έτοιμη, ή ακόμα ποια συναισθήματα είναι φυσιολογικά και ποιά όχι. Δεν είναι να αναρωτιέσαι ότι ο περισσότερος πληθυσμός, πιστεύει ότι το σεξ είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι.

Σαν ειδικός σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, έχω ακούσει απαίσιες ιστορίες ντροπής, που προκλήθηκαν όταν το σεξ χρησιμοποιήθηκε σαν όπλο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι και χωρίς αυτές τις τραυματικές εμπειρίες, οι περισσότεροι έχουν κάποια εμπειρία σεξουαλικής ντροπής.

Πολλές φορές, είναι αυτές οι εμπειρίες που διαμορφώνουν το πως νιώθουμε ή πως αλληλεπιδρούμε στις σχέσεις. Σαν γονείς, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας στο να δημιουργήσουν έναν καλύτερο εαυτό. Όπως ακριβώς τους μαθαίνουμε πως να μοιράζονται και να λύνουν αντιπαραθέσεις, πιστεύω ότι πρέπει να τους δίνουμε καθοδήγηση στο πως να γίνουν υπεύθυνα, να σέβονται, και ναι, πως να φέρονται σεξουαλικά.


ADVERTISEMENT

Άρα, ποιοί είναι οι κανόνες;

  1. Ποτέ μην αυνανίζεσαι όταν είσαι στεναχωρημένος/η, νευριασμένος/η ή αγχωμένος/η.

Το σεξ και ο αυνανισμός είναι πράγματα που πρέπει να σου φτιάχνουν τη διάθεση, και όχι να την αλλάζουν. Ο αυνανισμός είναι κάτι που στο 80- 95 % των αντρών και των γυναικών (ανάλογα την ηλικία και το φύλο), γίνεται συχνά.

Αν το μοτίβο δημιουργείται εκεί που ο σεξουαλικός οργασμός συναντά το θυμό, την θλίψη ή το άγχος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις, και στη λειτουργία τους. Ας υποθέσουμε ότι αυνανίζεσαι συχνά για να ηρεμήσεις όταν είσαι νευριασμένος. Τότε βρίσκεις τον εαυτό σου σε μια σχέση με έντονες διαφωνίες ή ακόμα και σε μια κακοποιητική κατάσταση μόνο και μόνο επειδή το σεξ είναι καλό.

2. Πάντα να αυνανίζεσαι ιδιωτικά.

Όπως ακριβώς φοράμε μαγιώ για να καλύψουμε τα απόκρυφα σημεία μας, έτσι κλείνουμε και τις πόρτες για να κάνουμε ιδιωτικά πράγματα. Ο αυνανισμός δεν είναι κατάλληλος για δημόσιους χώρους ή μέρη, που κάποιος μπορεί να μπεί ξαφνικά και να δεί τι κάνει ο άλλος εκείνη τη στιγμή.

3. Αν βγάλεις εξάνθημα, μάλλον το έχεις παρακάνει.

Όλα τα πράγματα καταλήγουν άσχημα, όταν έχουν παραγίνει. Εννοώ, ότι ακόμα και το πολύ νερό μπορεί να σε σκοτώσει. Ο αυνανισμός δεν διαφέρει. Δεν πρέπει ποτέ να χάνεις σημαντικά γεγονότα ή υποχρεώσεις για να αυνανιστείς. Όταν τα μαθήματα σου, οι σχέσεις σου και η σωματική σου υγεία βρίσκονται σε κίνδυνο, πρέπει να σταματήσεις.

4. Πρός τους γονείς: Προγραμματίστε αυτή τη συζήτηση όταν θα είστε έτοιμοι να την κάνετε ήρεμοι εντός ή εκτός σπιτιού.

Είναι ένα άβολο θέμα. Προσπαθώ να γίνω ειδικός σε αυτά τα θέματα, αλλά οι συζητήσεις με τα παιδiά μου, με αφήνουν με κόμπους στο στομάχι, και την γλώσσα μου δεμένη. Αν είσαι κομμάτι ενός σπιτιού με δύο γονείς, σκεφτείτε να λειτουργήσετε μαζί εναλλακτικά. Ένα μικρό βιντεάκι στο κινητό σας, μπορεί να αποδειχτεί ανεκτίμητο.

Αν δεν πετύχει κάτι από αυτά, χρησιμοποιήστε την παλιά καλή τεχνική του καθρέφτη. Ωστόσο, όσο θα κάνετε εξάσκηση,  βεβαιωθείτε ότι μιλάτε καθαρά, και ότι θα έχετε τη δυνατότητα να παρατηρήσετε τη γλώσσα του σώματος σας. Να θυμάστε, μόνο το 7% της επικοινωνίας είναι από τα λόγια που ειπώθηκαν. Το υπόλοιπο 93% έχει να κάνει με τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής σας.

Αν πραγματικά θες να στείλεις το μήνυμα στα παιδιά σου ότι δεν πρέπει να ντρέπονται για το σώμα τους, αλλά θα πρέπει να του φέρονται με σεβασμό, θα πρέπει να τους δώσεις τη δυνατότητα να σε πλησιάσουν με τις ερωτήσεις τους, και θα πρέπει να απαντήσεις με χαλαρή και άνετη γλώσσα σώματος.

Στο τέλος το συμπέρασμα είναι πως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι σκληρή. Αν ακολουθήσεις αυτούς τους απλούς κανόνες, θα μπορέσεις να ξεκινήσεις μια συζήτηση,  που θα έχει βάλει στα παιδιά σου βάσεις, για μια ασφαλή σεξουαλική σχέση, και σίγουρα θα βελτιώσει τη σχέση σου μαζί τους.

Πηγή : http://www.yourtango.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ