fbpx

Πώς να (μη) χάσεις το σεβασμό των παιδιών σου

| 22 Οκτωβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Η ιδιότητα του γονέα είναι “ιερή”. Είναι αυτή που αυτόματα κινητοποιεί το παιδί να θέλει να σε ευχαριστήσει, να κερδίσει το σεβασμό και την αποδοχή σου και να διατηρήσει μια σχέση ζωής μαζί σου. Μια σχέση που χρειάζεσαι χρόνια για να τη χτίσεις αλλά μερικά λεπτά για να τη γκρεμίσεις. Δες πώς:

Να αθετείς συνεχώς τις υποσχέσεις σου
Αυτός είναι ο πιο κοινός τρόπος που, εμείς ως γονείς, πλήττουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας και μειώνουμε την ιδιότητα μας. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς, μπορεί μοιραία να μην τηρήσουμε κάποιες υποσχέσεις μας κι αυτό όχι με δική μας υπαιτιότητα αλλά λόγω συνθηκών ή κάποιας συγκυρίας, κι αυτό δεν είναι ικανό να πλήξει τη σχέση μας με το παιδί. Όμως η συνεχόμενη αθέτηση υποσχέσεων μπορεί να σπάσει ως ένα βαθμό, τη σχέση γονέα-παιδιού.
Αν αθετείς συνεχώς τις υποσχέσεις σου: Αν έχεις αναγνωρίσει ότι αθετείς συνεχώς τις υποσχέσεις σου, τότε ζήτα συγγνώμη από το παιδί και ξεκίνα σταδιακά, να δίνεις υποσχέσεις που είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθούν.


ADVERTISEMENT

Να κάνεις αυτό που λες στα παιδιά να μην κάνουν
Πίνεις; Καπνίζεις; Τρώς ανθυγιεινά; Μιλάς άσχημα στον πατέρα ή στη μητέρα τους; Αρνείσαι να μιλήσεις στα παιδιά όταν θυμώνεις μαζί τους; Ε, τότε πώς περιμένεις να μην κάνει και το παιδί κάτι αντίστοιχο; Όταν αποτρέπεις το παιδί να κάνει κάτι που ήδη έχεις υιοθετήσει εσύ στο χαρακτήρα ή στη καθημερινότητά σου, τότε σπας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σου.
Αν λες στα παιδιά να μην κάνουν αυτό που κάνεις: Άλλαξε τη συμπεριφορά σου ανάλογα με το πώς θες να φέρεται το παιδί. Δεν θα είναι εύκολο στην αρχή αλλά με τον καιρό, θα σε αποτρέψει να κάνεις πράγματα που βλάπτουν κι εσένα.

Να κάνεις μικρές απατεωνιές
Τα παιδιά είναι τα πλάσματα με τη μεγαλύτερη αντίληψη επάνω στον πλανήτη και σε ό,τι επιπεδο κι αν βρίσκεται η αντίληψή τους, μακροπρόθεσμα θα τη βρείς μπροστά σου. Μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου νομίζοντας πως τα παιδιά δεν θα προσέξουν ή δεν θα ενδιαφερθούν που κοιμάσαι με τον πρώην της κολλητής σου ή που ξεκλέβεις συνέχεια χρόνο από τη δουλειά. Ακόμη και οι πιο μικρές “απατεωνιές” είναι μεγάλο θέμα στα μάτια τους.
Πώς να το διορθώσεις: Γίνε περισσότερο τυπικός/ή  στη καθημερινότητά σου και πιο ειλικρινής με τα παιδιά  σου χωρίς να τους δίνεις περισσότερες λεπτομέρειες από αυτές που πρέπει να γνωρίζουν, φυσικά.

Να κάνεις κουβέντες ενηλίκων με τα παιδιά σου
Μιας που μιλάμε για λεπτομέρειες που δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά, αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος να διατηρήσεις ακέραιη τη γονεϊκή σου ταυτότητα. Αν για παράδειγμα κάνεις μια καινούρια σχέση και δεν ξέρεις ακόμα πόσο σταθερή είναι και που πηγαίνει, δεν χρειάζεται να τους πείς τίποτα μέχρι να σιγουρευτείς πως πρόκειται για κάτι πιο μόνιμο που θα έπρεπε να ξέρουν.
Πώς να το διορθώσεις: Αν μοιράζεσαι με τα παιδιά περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε, ξεκίνα να κρατάς τις σκέψεις σου για σένα ή αναζήτησε ενήλικες (φίλους, συγγενείς κλπ.) με τους οποίους μπορείς να κάνεις κουβέντες ενηλίκων.


ADVERTISEMENT

Να φέρεσαι άσχημα στα παιδιά σου
Από το να τα κακοποιείς μέχρι να τους φωνάζεις ή να τους φέρεσαι σκληρά. Ακόμη και το να είσαι γονιός-γιο γιο (δηλαδή τη μια μέρα στα πάνω σου και την άλλη στα κάτω σου), κάνει τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με το τί να περιμένουν και αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να πλήξει τη σχέση σας. Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα σε όλους τους τομείς.
Πώς να το διορθώσεις: Γίνε πιο συνεπής και δοτικός ως γονιός. Σκέψου μήπως χρειάζεται να δείς κάποιον ειδικό ή να παρακολουθήσεις σχολές γονέων. Μπορείς επίσης να κρατάς ημερολόγιο, για το πώς φέρθηκες κάθε μέρα της εβδομάδος ώστε να παρατηρήσεις τον εαυτό σου απέναντι στα παιδιά. Κανείς δεν γεννήθηκε γονιός και έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις λάθη, αρκεί να θέλεις να τα διορθώσεις.

Να λες ψέμματα
Τα ψέμματα στα παιδιά είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να τα κάνεις να χάσουν το σεβασμό τους απέναντί σου. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πότε τους λες ψέμματα και πότε αλήθεια.Αν δεν θες να τους πείς την αλήθεια μια δεδομένη στιγμή, πες “Δεν μπορώ να το συζητήσω τώρα” και αποστασιοποιήσου.

Να λες τα μυστικά των παιδιών σου χωρίς την άδειά τους
Όταν τα παιδιά μοιράζονται τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους μαζί σου, τις μοιράζονται μαζί σου. Και τα πληγώνει πολύ όταν μετά εσύ πας και τα μοιράζεσαι με τους φίλους σου. Γι’ αυτό μην το κάνεις, τα φέρνεις σε δύσκολη θέση. Αν πρέπει να μοιραστείς τα μυστικά τους με τον άλλο γονιό, πες το στο παιδί ώστε να ξέρει πως ό,τι γίνεται, δεν γίνεται μυστικά.
Πώς να το διορθώσεις: Αν έχεις κάνει κάτι αντίστοιχο πρόσφατα, ζήτα συγγνώμη και προχώρησε μπροστά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την αυτοπεποίθηση των παιδιών ώστε να μη μοιράζεσαι τις προσωπικές τους στιγμές με άλλους. Το γεγονός ότι είναι παιδιά, δεν τα κάνει λιγότερο άξια σεβασμού.

Τέλος, είναι περιττό να πούμε γιατί δεν πρέπει να μιλάς άσχημα για τον άλλο γονιό ή να περιμένεις από τα παιδιά να πάρουν το μέρος κάποιου από τους δυο σας, το οποίο έχουμε αναλύσει αρκετές φορές. Ο κόσμος των ενηλίκων είναι ο κόσμος των ενηλίκων και ο κόσμος των παιδιών είναι ο κόσμος των παιδιών. Προφανώς ο δεύτερος παίρνει παραδείγματα από τον πρώτο και προφανώς αυτοί οι δύο κόσμοι εμπλέκονται. Το μυστικό είναι αυτοί οι δύο κόσμοι να είναι χώρια ή μαζί, εκεί που πρέπει, όσο πρέπει!

Jennifer Wolf
Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια μονογονέων

Πηγή:  http://singleparents.about.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ