fbpx

Πώς να γνωρίσετε τα ετεροθαλή αδέλφια μεταξύ τους

| 30 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Παρ’ όλο που οραματίζεστε μια ειδυλλιακή μικτή οικογένεια όπου όλοι τα πάνε καλά με όλους, το να είστε γονιός σε βιολογικά και θετά παιδιά μαζί, είναι μια πολύ έντονη κατάσταση και μπορεί να κάνει τη συγκεκριμένη εικόνα, λιγότερο εφικτή για πολλούς λόγους. Είτε γιατί τα βιολογικά ή θετά σας παιδιά ζουν μακριά ή επειδή την επιμέλεια των βιολογικών σας παιδιών, την έχει ο άλλος γονέας οπότε εσείς τα βλέπετε κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες, η γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους είναι ένα πρώτο βήμα να φέρετε πιο κοντά, τα μέλη και των δύο οικογενειών.

Πολλά παιδιά περνάνε μεγάλο μέρος της ζωής τους ή και όλη τους τη ζωή, χωρίς να γνωρίσουν τα ετεροθαλή αδέρφια τους. Αυτό συμβαίνει είτε διότι οι επαφές τους με τον γονέα που έχει κάνει παιδιά από άλλο γάμο, είναι πιο αραιές, είτε επειδή ο γονέας με τον οποίο μένουν τα παιδιά, δεν επιθυμεί αυτή την επαφή ή δεν έχει καλές σχέσεις με τον άλλον γονέα. Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε τους δεσμούς μέσα στην οικογένειά σας αλλά δεν ξέρετε πώς, ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σημαντικά:


ADVERTISEMENT

1. Γνωρίστε τα παιδιά μεταξύ τους, όταν αισθάνονται έτοιμα γι’ αυτό
Εάν τα παιδιά δεν έχουν γνωριστεί μεταξύ τους, καλό θα ήταν να καθίσετε ξεχωριστά με την κάθε πλευρά-τα παιδιά από τον έναν γάμο και τα παιδιά από τον άλλον- να τους μιλήσετε για τα αδέρφια τους αλλά κα να τα ρωτήσετε αν νιώθουν έτοιμα να γνωριστούν. Είναι σημαντικό να μην εξαναγκάσετε τα παιδιά για αυτή τη γνωριμία και να είναι από τη πλευρά τους, 100% έτοιμα. Για παράδειγμα, τα μικρότερης ηλικίας παιδιά μπορεί να ενθουσιαστούν στην ιδέα ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως να δυσκολευτούν λίγο περισσότερο να προσαρμοστούν σε αυτή τη γνωριμία.  Όταν αποφασίσετε να μιλήσετε στα παιδιά, μην ξεχάσετε να τους πείτε ότι τα αγαπάτε όλα το ίδιο και πρίν μπείτε στη διαδικασία να τα γνωρίσετε μεταξύ τους, καλό είναι να σιγουρευτείτε ότι όντως νιώθουν ότι αγαπιούνται ισότιμα από εσάς. Εάν μάλιστα μπορείτε να αφιερώνετε τον ίδιο χρόνο σε όλα τα παιδιά, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη και καλύτερη απόδειξη για εκείνα.

2. Αφήστε τα παιδιά να γνωριστούν σε ένα ουδέτερο και άνετο περιβάλλον
Τη πρώτη φορά, καλό είναι τα παιδιά να γνωριστούν σε ουδέτερο έδαφος και όχι στο σπίτι του ενός ή του άλλου. Επιλέξτε ένα μέρος όπου τα παιδιά θα νιώθουν άνετα και θα είναι ο εαυτός τους. Μπορείτε να τα πάτε σε έναν παιδότοπο, στη παιδική χαρά ή αν είναι κορίτσια στο κομμωτήριο. Επειδή όμως δεν ξέρετε πού θα ήθελε να πάει κάθε παιδί, πρίν πάτε οπουδήποτε καλό είναι να ρωτήσετε προηγουμένως ώστε να βρείτε ένα κοινό σημείο και να είναι όλα ευχαριστημένα. Αν το μέρος αρέσει σε όλα τα παιδιά, είναι πιο πιθανό να περάσουν καλά.

4. Αυξήστε τη συχνότητα των επαφών
Μετά την αρχική γνωριμία μεταξύ των παιδιών, μην ξεχνάτε κατά καιρούς να κάνετε πράγματα όλοι μαζί και σταδιακά να αυξάνετε τη συχνότητα των επαφών σε μία με δύο φορές την εβδομάδα ή κάθε Σαββατοκύριακο.


ADVERTISEMENT

5. Κοιμηθείτε όλοι μαζί
Όταν τα παιδιά εξοικειωθούν μεταξύ τους, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε πυτζάμα πάρτυ και να καλέσετε όλα τα παιδιά να κοιμηθούν ένα βράδυ στο σπίτι σας. Αυτό θα δέσει περισσότερο τα παιδιά και θα δημιουργήσει σπιτική ατμόσφαιρα.

6. Προσκαλέστε τα παιδιά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις
Η ιδέα να φέρετε τα παιδιά σε επαφή μεταξύ τους, θα συμβάλλει στο να επεκτείνετε τον χρόνο που περνάνε μαζί. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να καλέσετε τα θετά σας παιδιά στην τελετή αποφοίτησης των βιολογικών σας παιδιών ή στο πάρτυ γενεθλίων τους και το αντίστροφο. Επίσης, το να τρώτε όλοι μαζί μια με δύο φορές την εβδομάδα, θα βοηθήσεις τις μεταξύ σας σχέσεις.

7. Εστιάστε μόνο στα παιδιά
Μην ανησυχείτε ότι αν φέρετε τα παιδιά σε επαφή θα πρέπει να φέρετε και τους γονείς. Δεν είναι απαραίτητο και το κύριο μέλημά σας, πρέπει να είναι τα παιδιά που είναι και πιο «ανοιχτά» στη προοπτική της μικτής οικογένειας, καθώς αρκετοί γονείς μπορεί να είναι πληγωμένοι και να μην φανούν τόσο ανοιχτόμυαλοι. Μην περιμένετε από τους πρώην συζύγους να πάρουν τη πρωτοβουλία, πάρ’ τε την εσείς εφόσον έρθετε σε συνεννόηση μεταξύ τους ώστε να μην κάνετε κάτι στο οποίο είναι κατηγορηματικά αρνητικοί. Τέλος, αν όλα τα παιδιά είναι δικά σας αλλά από διαφορετικούς γάμους, καλό είναι στα παιδιά που μένουν με τον άλλον γονέα, εκτός από τα αδέρφια τους να τους γνωρίσετε και τον/τη νέο /α σύζυγο και να περάσετε χρόνο όλοι μαζί!

Πηγή: http://voices.yahoo.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ