fbpx

Πώς να γίνετε καλύτεροι μονογονείς!

| 7 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

«Διαλυμένο σπίτι»:  Η κλασσική ταμπέλα που διαστρεβλώνει την αλήθεια και πληγώνει έναν μονογονέα. Και εκτός από τη συγκεκριμένη ταμπέλα δυστυχώς υπάρχουν και τόσες άλλες που τα παιδιά τα οποία ζούν με ένα γονέα, καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί με όλα τα αρνητικά στερεότυπα και σχόλια ασυνείδητων!

Ανεξάρτητα από τους λόγους που η οικογένειά σας είναι μονογονεϊκή  (διαζύγιο, χηρεία ή κατ’ επιλογή) το παιδί σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνο για τις συνθήκες αλλά εκείνο είναι που συνήθως πληρώνει «τη νύφη». Το παιδί  έρχεται από το σχολείο κλαίγοντας επειδή του ζήτησαν να φτιάξει κάρτα για την ημέρα του Πατέρα αλλά ο μπαμπάς του έχει «φύγει», το παιδί είναι αυτό που ακούει τη βλακεία κάθε πικραμένου στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στα πάρτι του συμμαθητή του, το παιδί είναι αυτό που δεν μπορεί να κάνει ιδιαίτερα διότι ένας μονογονέας δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει για ενισχυτική διδασκαλία. Ως ενήλικοι-και ως δάσκαλοι, γείτονες, οικογένειες και φίλοι, μπορούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας και να γίνουμε πιο ευαίσθητοι και συμπονετικοί, αναγνωρίζοντας ότι ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ!


ADVERTISEMENT

Είναι δύσκολο να είσαι γονιός στις μέρες μας και ακόμη πιο δύσκολο να μεγαλώσεις ένα παιδί μόνος/η σου. Συνήθως ως γονείς, δεν έχουμε τις ικανότητες που χρειάζονται για να κάνουμε καλή δουλειά με τα παιδιά μας και αυτό είναι λογικό, ο ρόλος του γονέα δεν διδάσκεται (ενώ κανονικά, θα έπρεπε). Η σωστή ανατροφή του παιδιού, δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό ή το φύλο των γονέων σε μια οικογένεια. Είτε ο αρχηγός της μονογονεικής οικογένειας είναι η μαμά, ο μπαμπάς ή η γιαγιά, το μεγάλωμα των παιδιών είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη ευθύνη. Εάν είστε μονογονείς και αποφασισμένοι να μεγαλώσετε  ένα ή περισσότερα καλά παιδιά, ανεξάρτητα από τους μύθους και τα ταμπού, οι ακόλουθες στρατηγικές θα σας βοηθήσουν ακριβώς για αυτό!

 1. Προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας
Οι ενήλικες και τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν ο μονογονεικός τρόπος ζωής, θεωρείται μία βιώσιμη επιλογή και όχι μία παθολογική κατάσταση. Υιοθετήστε από την αρχή, μία θετική στάση και επικεντρωθείτε στα οφέλη της μονογονεικής ζωής όπως οι λιγότεροι καυγάδες και εντάσεις στο σπίτι. Πολλοί μονογονείς, μέσα σε ένα νέο κλίμα ηρεμίας, απολαμβάνουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους, και αισθάνονται ελπίδα για το μέλλον.

2. Εσείς είστε το αφεντικό
Ιδρύστε την οικογενειακή σας «επιχείρηση» και ξεκαθαρίστε τα όριά σας με τέτοιο τρόπο που να μη αφήνουν στα παιδιά καμία αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό. Πολλοί μονογονείς, κάνουν συχνά το λάθος να επιτρέπουν στα παιδιά τους γίνονται ισότιμοι άρα και «συνέταιροι» στην «επιχείρηση» , οπότε κάποια στιγμή τα παιδιά κάθονται και στη καρέκλα του διευθυντή. Αυτό οδηγεί σε σοβαρά διαπροσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Τα παιδιά χρειάζονται όρια. Χρησιμοποιήστε έναν συγκεκριμένο τρόπο πειθαρχίας που να παρέχει στο παιδί ξεκάθαρες προσδοκίες και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με  τη συμπεριφορά του και βασιστείτε σε φυσικές και λογικές συνέπειες των πράξεών σας. Μάθετε π.χ. να λέτε «Σε αγαπώ πολύ για να σου πώ, όχι!».


ADVERTISEMENT

3. Αντιμετωπίστε τον φόρτο

Συνήθως οι γονείς και ειδικότερα οι μονογονείς, αισθάνονται φρικαρισμένοι από τις πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις που σχετίζονται με το μεγάλωμα των παιδιών εντελώς μόνοι. Είναι πολύ σημαντικό να διαχειρίζεστε σοφά τον χρόνο και να μην ντρέπεστε να ζητάτε βοήθεια. Αναθέστε στα παιδιά ευθύνες και αρμοδιότητες που ταιριάζουν με την ηλικία τους και ζητήστε τη βοήθεια άλλων γονέων όταν τη χρειάζεστε.

4. Συνειδητοποιήστε ότι είστε ένας άνθρωπος που ήδη, κάνει εξαιρετική δουλειά

Ανεξάρτητα από το πόσο ικανοί και αξιαγάπητοι είστε, παραμένετε ένα άτομο που κάνει δουλειά για δύο. Μην επιτρέψετε στα παιδιά σας να σας χειρίζονται κάνοντάς σας να νιώθετε ενοχές για την όλη κατάσταση. Θυμίστε στα παιδιά πως είστε μια ομάδα που πρέπει να δουλεύει μαζί. Δώστε στον εαυτό σας μια μικρή επιβράβευση κάθε φορά που φέρνετε μία δουλειά εις πέρας, π.χ. αγοράζοντας ένα σετ εσώρουχα ή κάνοντας ένα βασιλικό αφρόλουτρο με άλατα αλλά μπορεί να πρέπει να περιμένετε να μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά προκειμένου να τα επιβραβεύσετε, για τον ίδιο λόγο.

5. Δημιουργήστε ένα σταθερό περιβάλλον

Η καλλιέργεια πρέπει να είναι πάντα η νούμερο ένα προτεραιότητά σας καθώς τα παιδιά διψούν για ασφάλεια και σταθερότητα τα οποία, στη περίπτωση των παιδιών που υποφέρουν από την αστάθεια που έχει επιφέρει στη ζωή τους η απώλεια του ενός γονέα ή το διαζύγιο, είναι διπλά σημαντικά. Τα παιδιά νιώθουν την ανάγκη να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα και είναι δουλειά μας, ως γονείς, να δημιουργούμε ένα περιβάλλον στο οποίο να μπορούν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να μεγαλουργούν. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν πόσο πολύ τα αγαπάτε και πόσο περήφανοι αισθάνεστε για αυτά. Κάποια παιδιά μπορεί να θέλουν μεγαλύτερη αφοσίωση και προσοχή από άλλα, οπότε στο χέρι σας είναι να γνωρίσετε το παιδί σας και να καταλάβετε τις ανάγκες του επαρκώς.

6. Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα και μία προβλέψιμη καθημερινότητα

Μπορεί να ακούγεται βαρετό αλλά δεν είναι, τουναντίον είναι απαραίτητο! Μέρος της σταθερότητας και της ασφάλειας που πρέπει να δημιουργήσετε στο σπίτι, είναι και η καθιέρωση ενός συγκεκριμένου και σταθερού προγράμματος για τα παιδιά. Φυσικά δεν εννοούμε ότι πρέπει να είστε αμετακίνητοι διότι έτσι το παιδί δεν θα μάθει ότι η ζωή μπορεί να γίνει και απρόβλεπτη. Απλώς βρείτε μία υγιή ισορροπία.

7. Φροντίστε τον εαυτό σας
Είναι επιτακτική ανάγκη για την υγεία των παιδιών σας, να μην αμελείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Υπάρχουν φορές που αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη από διάλειμμα; Κάντε το! Ρωτήστε άλλους γονείς ή μονογονείς αν μπορείτε να φυλάξετε  ο ένας τα παιδιά του άλλου ή αν θέλουν να προσλάβετε μαζί μία μπέιμπι σίτερ και να μοιραστείτε τη χρέωση. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη δίαιτά σας, στη διαχείριση του άγχους σας και φροντίστε όσο γίνεται, να κοιμάστε καλά. Κάντε γιόγκα, ομοιοπαθητική, pilates, οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να διώξετε το άγχος. Περπατήστε, διαβάστε ένα βιβλίο, πάρτε τηλέφωνο ένα φίλο, κοιμηθείτε λίγο το μεσημέρι. Στρεσαρισμένος γονιός= στρεσαρισμένο παιδί!

8. Αναπτύξτε ένα αξιόπιστο σύστημα υποστήριξης

Αναπτύξετε ένα ευρύ δίκτυο ανθρώπων που μπορεί να σας παρέχει συναισθηματική υποστήριξη, συντροφικότητα, βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φροντίδα των παιδιών κλπ. Να είστε επιλεκτικοί και να επιλέξετε τη φροντίδα από αξιόπιστους ανθρώπους που θα είναι εκεί για σας σε περίπτωση ανάγκης. Οι μονογονείς με υγιές δίκτυο υποστήριξης, αισθάνονται καλύτερα ψυχικά και σωματικά, αποδεικνύοντας έτσι στα παιδιά τους πως δεν πειράζει να ζητάμε βοήθεια όταν χρειάζεται! Οι σύλλογοι και τα κέντρα στήριξης μονογονέων, προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία σε όλους τους μονογονείς να κοινωνικοποιηθούν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με άτομα που ζούν κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

9. Μην αντιμετωπίζετε το παιδί σας, ως ενήλικα

Μην φέρεστε στο παιδί σας, σαν να είναι ενήλικας, ανεξάρτητα από το πόσο ώριμο είναι και φαίνεται. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν κατά λάθος πολλοί μονογονείς που στρέφονται στο παιδί τους για συναισθηματική υποστήριξη χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο πολύ πληγώνουν το παιδί. Επιτρέψτε στα παιδιά να είναι παιδιά και βρείτε άλλους ενήλικες για συντροφικότητα και υποστήριξη.

 10. Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Εστιάστε στην επιτυχία και όχι στην αποτυχία. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και δουλέψτε μαζί για να εκπληρώσετε αυτούς τους στόχους. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό και βάλτε προτεραιότητες ανάλογα. Προγραμματίστε οικογενειακές συναντήσεις σε τακτική βάση και  επιτρέψτε στα παιδιά να συμμετέχουν. Μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά αυτά που θέλετε και να λύνετε τα οικογενειακά προβλήματα όλοι μαζί, δείχνοντας παράλληλα ότι εσείς είστε το αφεντικό. Δώστε χρόνο στα παιδιά και στον εαυτό σας να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα. Με τον καιρό, θα σας επιβραβεύσει!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ