fbpx

Πώς να δέχεσαι τα λάθη των παιδιών σου

| 26 Φεβρουαρίου 2015
ADVERTISEMENT

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα του να είσαι γονιός, είναι να μάθεις ν’ αποδέχεσαι τα λάθη των παιδιών σου. Είναι εύκολο να είσαι στοργικός, να τα υποστηρίζεις και να τα βοηθάς όταν δεν κάνουν λάθη αλλά καλύτερα, ας μη φοράμε παρωπίδες. Δεν υπάρχουν παιδιά που ξυπνάνε το πρωί και λένε “Τί να κάνω λάθος σήμερα για να εκνευρίσω τον μπαμπά ή τη μαμά;” Τα παιδιά δεν απολαμβάνουν να κάνουν λάθη. Τα λάθη είναι απλά ένας τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τον κόσμο.

Τα παιδιά συνήθως προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, απλά το κάνουν με τα μέσα που έχουν τη δεδομένη στιγμή. Κάποιες φορές είναι κουρασμένα, κάποιες άλλες αφαιρούνται εύκολα και κάποιες πεισμώνουν, αλλά γενικά προσπαθούν. Είναι πολύ εύκολο για εμάς να τα κρίνουμε σύμφωνα με το τι θα είχαμε κάνει εμείς. Αλλά εμείς είμαστε οι ενήλικες.


ADVERTISEMENT

Οι επιλογές λοιπόν που έχεις είναι δύο: Ή θα βοηθήσεις τα παιδιά να γίνουν αμυντικά , άρα να σου λένε ψέματα ή θα τα βοηθήσεις να μαθαίνουν από τα λάθη τους και να βελτιώνονται!

Τα παιδιά που φοβούνται ότι ο γονιός θα τα τιμωρήσει ή θα πάψει να τ’ αγαπά εξαιτίας των λαθών τους, μαθαίνουν να τα κρύβουν. Αυτά τα παιδιά ζουν σε δύο διαφορετικά μέρη – το ένα είναι εκεί που έχουν την αγάπη των γονιών τους και το άλλο, εκεί που νιώθουν ότι αν αποκαλυφθούν τα λάθη τους, θα χάσουν αυτή την αγάπη. Είναι δύσκολο γι’ αυτά τα παιδιά ν’ αποδεχτούν την αγάπη και την υποστήριξη των γονιών τους ακόμα και όταν εκείνοι, την εκφράζουν. Είναι επίσης δύσκολο γι’ αυτά τα παιδιά να θέσουν υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό τους επειδή τείνουν να φοβούνται την αποτυχία.

Οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να βοηθήσεις τα παιδιά σου να μην φοβούνται να κάνουν λάθη και να μαθαίνουν από αυτά:


ADVERTISEMENT

Αποδέξου την ιδέα ότι τα παιδιά σου θα μάθουν από τα λάθη τους πιο γρήγορα εάν οι άνθρωποι του κοντινού τους περιβάλλοντος, αποδέχονται αυτά τα λάθη.

Κατανόησε ότι η δυσκολία σου, να δεχτείς τα λάθη των παιδιών, είναι στην πραγματικότητα αντανάκλαση της δυσκολίας σου να χειριστείς τα δικά σου λάθη. Γι΄αυτό καλό είναι να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις πρώτα τα δικά σου θέματα.

Να γνωρίζεις ότι τα μηνύματα “ντροπής” που μπορούμε όλοι να δώσουμε τόσο εύκολα στα παιδιά μας, μπορούν να τα βλάψουν και να τα κάνουν να νιώσουν ανάξια. Κάποια από αυτά τα μηνύματα είναι:

-Πως μπόρεσες να το κάνεις αυτό;
-Δεν μ’ ακούς!
-Μπορείς να το κάνεις καλύτερα!
-Ποιό είναι το πρόβλημά σου;

Συνέχισε να παρέχεις ευκαιρίες μάθησης στα παιδιά σου, οργανώνοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον τους, ώστε να μη μπορούν να κάνουν πάρα πολλά λάθη (εάν π.χ. έχεις εύθραυστα αντικείμενα μεγάλης χρηματικής ή συναισθηματικής αξίας στο σπίτι, όπου τα παιδιά μπορεί να τα σπάσουν, δεν φταίνε τα παιδιά).

Να είσαι καλό πρότυπο για τα παιδιά σου ώς προς τον τρόπο που αντιδράς όταν εσύ κάνεις λάθη: Αμύνεσαι και τραβάς την αλήθεια από τα μαλλιά ή παραδέχεσαι το λάθος και μαθαίνεις κάτι από αυτό; Δημιούργησε μια ατμόσφαιρα στην οικογένεια και μια νοοτροπία, που να βασίζεται στο πώς κανείς μαθαίνει από τα λάθη του.

Έχεις μόνο μια ευκαιρία να δείξεις στα παιδιά σου την υπομονή και τη πειθαρχία και να τους επιτρέψεις να μάθουν από λάθη που όλοι μας έχουμε κάνει. Δώσε στα παιδιά σου τα περιθώρια βελτίωσης που αξίζουν.

Πηγή: http://singleparentsnetwork.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ