fbpx

Πώς μπορεί να απαντήσει ο γονιός, στις «δύσκολες» ερωτήσεις του παιδιού του

| 6 Οκτωβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν την αλήθεια, ειδικά σε ό,τι αφορά στην καταγωγή και στην ιστορία τους. Ούτως ή άλλως τη βιώνουν επομένως η επιβεβαίωση που θα έρθει από το εξωτερικό περιβάλλον τα ηρεμεί και τους δίνει ασφάλεια.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό χρειάζονται λόγια και αγάπη. Λόγια που είναι κατανοητά στο νου και την ηλικία του παιδιού, με λέξεις που τις αναγνωρίζει και του είναι οικείες, με φράσεις που βγάζουν νόημα. Μετά είναι ο τρόπος που αυτά τα λόγια θα πιάσουν τόπο. Εκεί ο γονιός ή ο κηδεμόνας δείχνει με ξεκάθαρο και απλό τρόπο, χωρίς να φοβάται, την αγάπη του, την τρυφερότητά του προς το παιδί, τη διάθεσή του να το βοηθήσει να καταλάβει. Η ειλικρίνεια και η τρυφερότητα μιας κουβέντας μπορεί να είναι κάποιες στιγμές, η πιο πολύτιμη ενέργεια για να προχωρήσει μία δύσκολη κατάσταση. Το παιδί είναι ικανό να ακούσει και να δεχτεί την αλήθεια, να στενοχωρηθεί, να απογοητευτεί. Με την βοήθεια του γονιού και του περιβάλλοντός του, σιγά σιγά μαθαίνει να το αντιμετωπίζει. Συνήθως οι «μεγάλοι» έχουν δυσκολία σε αυτό.


ADVERTISEMENT

Παράλληλα, ο γονιός χρειάζεται να είναι και να δείχνει ότι είναι ο ενήλικος της συζήτησης, να ορίζει την στιγμή και το μέρος που θα ειπωθούν οι αλήθειες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο ίδιος έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην οικογένεια του και στον/στην ίδια και έχει σκεφτεί τι χρειάζεται να γίνει. Πολλές φορές τα πράγματα δυσκολεύουν όταν οι γονείς εγκλωβίζονται οι ίδιοι μέσα στις σκέψεις τους και ανήμποροι να δεχτούν την πραγματικότητα παρασέρνουν και τα παιδιά τους στο μπέρδεμα και την ασάφεια.

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία ο κηδεμόνας χρειάζεται να εξετάζει και να κατανοεί ποιό είναι το θέμα του παιδιού ή πιο συγκεκριμένα τι το προβληματίζει. Μερικές φορές μια απλή ερώτηση μπορεί να αρκεί στο να καταλάβει κανείς και να απαντήσει συγκεκριμένα και κατάλληλα. Συμβαίνει συχνά οι γονείς να προτρέχουν να υποθέσουν πώς αισθάνεται ένα παιδί, τι σκέφτεται, ενώ μπορούν να το ρωτούν. Για να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τα παιδιά τους οι γονείς χρειάζεται να είναι «ανοιχτοί» να μπορέσουν να ακούσουν ακόμα και κάτι που δεν περιμένουν ή που μπορεί να τους εκπλήξει. Είναι γνωστό πως τα παιδιά έχουν έναν αφοπλιστικό τρόπο να μιλάνε την αλήθεια. Αν δεν ακούει κανείς τι πραγματικά ρωτά το παιδί, μπορεί να πει περισσότερα από όσα χρειάζεται και να προκαλέσει ο ίδιος αναστάτωση. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ιστορία του και την ιδιαιτερότητά του έχει το δικό του χρόνο να αντιληφθεί το πρόβλημα, να οργανώσει τις σκέψεις και τα λόγια του. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και αναγκαίος για μια ουσιώδη παρέμβαση και μπορεί να αποτρέψει λανθασμένους χειρισμούς και εκτιμήσεις.

Καταλήγοντας, η επικοινωνία του γονιού με το παιδί που βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με ανατροπές, αλλαγές, απώλειες γίνεται πιο εύκολη και ουσιαστική όταν ο γονιός μένοντας στη θέση του ως ενήλικος έχει μια ειλικρινή συνομιλία με το παιδί του η οποία θα προσφέρει στο παιδί ασφάλεια και έναν ανοιχτό δρόμο για να προχωρήσει στο μέλλον.


ADVERTISEMENT

Νεφέλη Ταμπάκη
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση

Ξενίας 5, Αθήνα
Tηλέφωνο: 2106443708
Email: nefelitabaki@gmail.com
Web: http://nefelitabaki.gr

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ