fbpx

Πώς να μεγαλώσεις το παιδί σε ένα σπίτι με δύο θρησκείες

| 4 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

Όταν ήμουν παιδί, περνούσα τις Κυριακές μου καθισμένη σ’ ένα στασίδι με τη μητέρα μου, μελετώντας τη Βίβλο. Επίσης, περνούσα αρκετές νύχτες του χρόνου ανάβοντας κεριά και απαγγέλλοντας Εβραϊκές προσευχές με τον πατέρα μου. Ναι, ήμουν ένα από τα πολλά παιδιά, αν και όχι στην πόλη μου, που μεγάλωσαν με δύο θρησκείες. Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα απ’ ότι λέγαν οι φίλοι μου, δεν ήμουν μισή Καθολική και μισή Εβραία. Ήμουν Καθολική πέρα για πέρα.

Όταν μεγάλωσα, ρώτησα τους γονείς μου γιατί επέλεξαν να μας μεγαλώσουν καθολικές εμένα και την αδελφή μου. Ενώ περίμενα μια σύνθετη απάντηση, μου είπαν ότι η απόφαση ήταν εύκολη. Αφού ο πατέρας μου δεν ήταν τόσο θρήσκος όσο η μητέρα μου, συμφώνησαν ότι εγώ και η αδελφή μου θα μεγαλώναμε σαν Καθολικές.


ADVERTISEMENT

Συχνά αναρωτιόμουν όμως, τι θα είχε συμβεί εάν και οι δύο γονείς μου είχαν ισχυρά πιστεύω. Θα μας είχαν αφήσει να επιλέξουμε; Θα είχαν παίξει κορώνα-γράμματα για ν’ αποφασίσουν την θρησκεία μας; Ακόμα χειρότερα, δεν θα είχαν ποτέ παντρευτεί και συνεπώς δεν θα είχα ποτέ γεννηθεί; Ενώ οι ανησυχίες μου ήταν υποθετικές, υπάρχουν πολλά ζευγάρια σε όλη την χώρα που για εκείνα είναι πραγματικές. Πώς μεγαλώνεις ένα παιδί σ’ ένα σπίτι με δύο θρησκείες; Εδώ, πραγματικά μέλη τέτοιων οικογενειών δίνουν συμβουλές για το μεγάλωμα ενός παιδιού με περισσότερες από μία θρησκείες.

Δίδαξε πρώτα για τον Θεό και μετά για τη θρησκεία
Υπάρχει ένα στοιχείο που ενώνει όλες τις θρησκείες και αυτό είναι η μια θεότητα. Εάν εσύ και ο/η σύζυγος σου δυσκολεύεστε να επιλέξετε μεταξύ των θρησκειών σας, συγκεντρώστε την προσοχή σας στον κοινό παρονομαστή. Η Erin M. συνειδητοποίησε κάτι αντίστοιχο αφού ο γιος της γνώρισε τον Καθολικό ιερέα του σχολείου. “Είπε ότι ο ιερέας του είπε ότι εφόσον πιστεύει στον Θεό τα άλλα δεν έχουν πραγματική σημασία,” είπε εκείνη. “Οπότε σχεδιάζουμε να τον διδάξουμε για τον Θεό αλλά δεν θα είμαστε αυστηροί στο συγκεκριμένο θέμα”.

Προσπάθησε να “συνδέσεις” τις δύο θρησκείες.
Η θεότητα δεν είναι το μόνο κοινό στοιχείο σε μια θρησκεία. Βρες τα κοινά των θρησκειών σας και διδάξτε τα στα παιδιά σας. “Εάν οι διαφορετικές θρησκείες σας έχουν κάποια κοινά στα διδάγματα ή στην ηθική, δώστε βάση εκεί,”προτείνει η Kristin M.  Αυτό δεν τα διδάσκει μόνο σημαντικές ηθικές αξίες αλλά τους δίνει και μια αίσθηση σταθερότητας.


ADVERTISEMENT

Μη δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων
Όλοι, από την πεθερά σου έως και τον καλύτερο σου φίλο θα έχουν κάτι να πουν στο θέμα της θρησκείας του παιδιού σου. Μην αφήσεις τα σχόλια τους να σ΄επηρεάσουν. “Εγώ και ο σύζυγος μου προερχόμαστε από δύο εντελώς διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες και πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο συγκεκριμένο θέμα έχουν τη ρίζα τους στους γονείς μας,” λέει η Jessi N.  “Όταν μάθαμε να μη τους δίνουμε σημασία και να βρίσκουμε μόνοι μας τη λύση, τα πράγματα έγιναν ευκολότερα”

Μη τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά
Εάν εσύ και ο/η σύντροφος σου δυσκολεύεστε να συμφωνήσετε, βεβαιωθείτε ότι οι συζητήσεις σας λαμβάνουν χώρα κάπου που δεν θα σας ακούσουν τα παιδιά. Ένας ανώνυμος χρήστης της σελίδας Circle of Moms  έκανε αναδρομή στην παιδική του ηλικία με Χριστιανή μητέρα και Μουσουλμάνο πατέρα. “Σε κάποια φάση της ζωής μου σταμάτησα να πιστεύω επειδή είπα, ‘πώς μπορεί να υπάρχει Θεός εάν κάνει τους γονείς μου να τσακώνονται για εκείνον;”

Γιόρτασε και τις δύο θρησκείες.
Είναι σημαντικό να δείξεις στο παιδί σου όλες τις πλευρές των θρησκειών, από τις τελετές έως τους εορτασμούς. Πάρε το παράδειγμα της Minna, η οποία έχει βρει τρόπο να ισορροπήσει τη δική της θρησκεία και του συζύγου της. “Είμαι  Μεθοδίστρια και ο σύζυγος μου Εβραίος” λέει “Γιορτάζουμε τις εορτές και των δύο θρησκειών και λέμε μια γενική προσευχή κάθε βράδυ. Μπορεί να είναι λίγο τρελό αλλά έχει πλάκα, ειδικά όταν συμπίπτουν Hanukkah και Χριστούγεννα.” Η Anna P. προσεγγίζει παρομοίως το θέμα,  φροντίζοντας να κρατήσει τις μεγάλες θρησκευτικές πτυχές εκτός. “Γιορτάζουμε τις παραδόσεις και από τις δύο θρησκείες μας,” λέει η Anna. “Όταν μεγαλώσει αρκετά για να μας ρωτήσει θα του απαντήσουμε όσο πιο ανοιχτά και ειλικρινά μπορούμε.”

Μην επιβάλεις τίποτα
Όσο και να θες το παιδί σου να υιοθετήσει τη θρησκεία σου, στην τελική είναι δική του απόφαση. Η Cindy D μεγάλωσε σε σπίτι με γονείς διαφορετικών θρησκειών και θα ήθελε οι γονείς της να της είχαν δώσει περισσότερες επιλογές στο θέμα. “Θα ήθελα να μην είχα αναγκαστεί να πηγαίνω και στις δύο εκκλησίες,” παραδέχεται. “Γι’ αυτό το λόγο, σαν ενήλικας, δεν πηγαίνω καθόλου στην εκκλησία.”

Προώθησε τον σεβασμό.
Όταν διδάσκεις το παιδί σου γενικότερα για τις θρησκείες, πρόσεξε να μη προσβάλλεις άλλα πιστεύω, ειδικά του/της συντρόφου σου. “Εάν κανείς δεν νιώθει κατώτερος και δεν πιστεύει ότι η δική του θρησκεία έχει προτεραιότητα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα,” λέει η Gisele R. Η Carolee Y. προσθέτει ότι “Ο σεβασμός είναι η ακρογωνιαία λίθος των θρησκειών. Δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε κάτι για να το σέβεσαι ή να σέβεσαι αυτόν/αυτή που το πιστεύει”.

Πηγή:  http://www.popsugar.com/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ