fbpx

Μαθαίνουμε τους άντρες να κακοποιούν τις γυναίκες;

| 7 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Ο βιασμός και η κακοποίηση εναντίον των γυναικών, είναι από τα μεγαλύτερα και πιο απεχθή εγκλήματα της ανθρωπότητας. Ωστόσο, διαβάζοντας ότι η γυναικεία κακοποίηση σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτι σιωπηρά αποδεκτό, δεν δίνουμε στη πράξη το ίδιο βάρος και καμιά φορά, ρίχνουμε το φταίξιμο στο θύμα. Αυτή η νοοτροπία είναι κάτι που υποκινείται από τη κοινωνία, τους άντρες, ακόμη και τις ίδιες τις γυναίκες με πολλούς τρόπους και χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι το αγνοούν.

Για να αναγνωρίσουμε λοιπόν το δικό μας μερίδιο ευθύνης ως γονείς και μέλη της κοινωνίας, αλλά και από ποιά αφετηρία ξεκινά μια τέτοια νοοτροπία, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω και να ρίξουμε μια ματιά στη παιδική ηλικία, σε εκείνη δηλαδή τη περίοδο της ζωής μας, όπου διαμορφώνονται όλες οι αντιλήψεις σχετικά με τις σχέσεις των δύο φύλων.


ADVERTISEMENT

Η επίδραση της κοινωνίας
Η καταστροφική αυτή νοοτροπία ξεκινάει από από πολύ νωρίς και ενθαρρύνεται σιωπηρά. Σε συνδυασμό με το οικογενειακό περιβάλλον που είναι επίσης γεμάτο από τέτοιες αντιλήψεις και επιρροές, το ζήτημα της αποδοχής της βίας ξεκινά από το προνήπιο κιόλας. Αγόρια και κορίτσια προσπαθούν να βρούν τη δυναμική τους βιώνοντας μια έλξη για το άλλο φύλο που δεν είναι σε θέση ακόμη να ερμηνεύσουν.Παίζουν κυνηγητό και κολλάνε ταμπέλες το ένα στο άλλο, σπρώχνονται και κυνηγιούνται. Κι αν σας φαίνεται αθώο και ρομαντικό όλο αυτό, πολύ σύντομα θα δείτε αυτό ακριβώς να εξελίσσεται σε διαγωνισμό δύναμης με τα αγοράκια να σπρώχνουν  τα κοριτσάκια, να τα προσβάλλουν και να τα χτυπούν με σκοπό να τα «κατακτήσουν» και με εμάς να τα κάνουμε να νιώθουν πως πράγματι έτσι έχουν τοην έλεγχο των άλλων. Από την άλλη, τα κοριτσάκια αντιδρούν σε αυτές τις συμπεριφορές με έναν από τους εξής τρείς τρόπους:

Αδιαφορία
Δεν υπάρχει τρόπος να αδιαφορήσει κανείς μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές, παρ’ όλο που πολλές γυναίκες θεωρούν ότι αν τις αγνοήσουν θα τις αποφύγουν. Όμως, όταν μια γυναίκα, από μικρό κορίτσι, τις αγνοεί και δεν αντιδρά, είναι σαν να τις δέχεται και να τις αποδέχεται ενώ παράλληλα μαθαίνει πως, ανεξάρτητα από το πόσο χαρισματική και έξυπνη είναι, δεν παύει να είναι και το ασθενές φύλο. Κι έτσι στη πορεία της ζωής του ένα κορίτσι, και αργότερα γυναίκα, μαθαίνει να θεωρεί ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι φυσιολογική και την αξίζει.

Ανταπόδοση
Υπάρχουν κορίτσια που ανταποδίδουν και προασπίζουν τον εαυτό τους όμως μια τέτοια αντίδραση θεωρείται «αντρική» και είθισται να είναι κατακριτέα. Όσο αυτή η κριτική τροφοδείται από την κοινωνία, τόσο περισσότερο κάνει τη  γυναίκα να εσωτερικεύεται  και να θεωρεί ότι όλοι οι άντρες είναι κακοί. Επομένως, αυτές οι γυναίκες όσο μεγαλώνουν γίνονται εμπαθείς ή στη χειρότερη μισούν το αντίθετο φύλο.


ADVERTISEMENT

Διαπραγμάτευση
Ως πιο κοινωνικά όντα, οι γυναίκες από πολύ μικρές μαθαίνουν να επινοούν έξυπνπους τρόπους για να χειριστούν τέτοιες συμπεριφορές κυρίως, χρησιμοποιώντας τη σεξουαλικότητά τους ώστε να αισθάνονται ότι αγαπιούνται και όχι ότι κακοποιούνται. Με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες μαθαίνουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα πόθου και αποδοχής αλλά όχι σεβασμού σε μακροπρόθεσμο στάδιο.

Μπορούν αυτά τα κορίτσια να αλλάξουν δρόμο; Φυσικά. Ωστόσο είναι δύσκολο να αναιρέσει κανείς, κάτι που τροφοδοτείται σχεδόν άμεσα από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Παράδειγμα:
Αν ένα κορίτσι πάει στο γονιό του και παραπονεθεί ότι ένα αγοράκι τη χτυπάει, η πιο συνηθισμένη και κοινή απάντηση που θα πάρει είναι «Μη δίνεις σημασία, το κάνει γιατί μάλλον είναι ερωτευμένος μαζί σου». Κι αυτή η απλή φράση, διδάσκει ένα κοριτσάκι και μέλλουσα γυναίκα, ότι όταν ένα αγόρι σε χτυπάει, σημαίνει ότι δείχνει την αγάπη του. Από την άλλη, τα αγοράκια, είναι φυλακισμένα σε άλλα στερεότυπα, λαμβάνοντας από πολύ μικρή ηλικία, μηνύματα όπως:

  • Τα αγόρια δεν κλαίνε
  • Σταματα να γκρινιάζεις και να κάνεις σαν κορίτσι
  • Φέρσου σαν άντρας

Κι εδώ πάλι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Τα κορίτσια είναι αδύναμα, γκρινιάρικα και τα αγόρια σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να είναι έτσι. Οι πραγματικές συνέπειες αυτών των μηνυμάτων δεν εμφανίζονται εκείνη τη στιγμή, αλλά πολλά χρόνια αργότερα, τότε που οι γυναίκες ζητάνε από τους άντρες να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να είναι ευαίσθητοι και να δείχνουν κατανόηση. Όμως οι γονείς και η κοινωνία ολόκληρη, έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για να κάνουν αυτό το αγόρι να πιστέψει πως η κατανόηση και οι συναισθηματισμοί είναι για τους αδύναμους και αδύναμες είναι μόνο οι γυναίκες. Επομένως, γιατί ξαφνιαζόμαστε όταν ένας άντρας δεν ξέρει πώς να εκδηλωθεί, πώς να εκφράσει αυτά που αισθάνεται και δεν δείχνει και πρόθυμος να μοιραστεί όσα τον ενοχλούν;

Η επίδραση της οικογένειας
Μπαίνοντας μια μέρα σε ένα μαγαζί για να αγοράσω κάτι, είδα δύο αδέρφια, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, να κάθονται σε ένα παγκάκι και να περιμένουν τους γονείς τους. Το αγόρι πείραζε την αδερφή του, της τράβαγε τα μαλλιά, την κορόιδευε και όταν εκείνη σταμάτησε να αντιδρά στη συμπεριφορά του, εκείνο τη χτύπησε δυνατά στο κεφάλι. Το κοριτσάκι αρχίζει να κλαίει «Όλο με βαράς, σταμάτα να με βαράς» φωνάζει. Η απάντηση του αγοριού;  Την χτύπησε ξανά. Οι γονείς παίρνουν είδηση ότι κάτι έχει συμβεί και πάνε προς το μέρος τους. Η μαμά δεν λέει τίποτα και ο μπαμπάς φωνάζει «Μαρία σταμάτα να φωνάζεις και να κλαίς!».

Κι αυτό το γεγονός στρώνει το έδαφος για αυτό το μικρό κορίτσι να μεγαλώσει και να πιστέψει πως το ξύλο είναι νορμάλ και ότι οι άντρες που υποτίθεται ότι εμπιστεύεται, θα είναι βίαιοι και εκείνοι θα πρέπει να μάθει να το δέχεται.

Πολλά αγοράκια έχουν ισχυρή προσωπικότητα και οι γονείς, ειδικά οι μπαμπάδες, έχουν ευθύνη να μετατρέψουν αυτή τη δύναμη σε μία ισορροπημένη συμπεριφορά. Τα αγόρια χρειάζονται ένα ισχυρό αντρικό πρότυπο ώστε να μάθουν τα όριά τους και τη θέση τους στη κοινωνία. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πάρα πολλές μόνες μαάδες που έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από τον άλλον γονέα και σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να καλύψουν την απουσία του πατέρα με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να προσπαθούν να διαμορφώσουν μία αρσενικοθήλυκη ισορροπία από μόνα τους.

Η επίδραση της τεχνολογίας
Δεν είναι όμως μόνο οι διαζευγμένοι ή απόντες γονεείς που αλλάζουν τη δυναμική των σχέσεων. Με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τους γονείς να εργάζονται με τρελλά ωράρια, η τεχνολογία και τα media σταδιακά αντικαθιστούν τους γονείς. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογία και ειδικά των social media, πολλοί άντρες και πολλές γυναίκες, όλων των ηλικιών, στερούνται ακόμη και τις βασικές επικοινωνιακές ικανότητες για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια σχέση. Τόσο κοντά όσο χρειάζεται για να σε γνωρίσουν και τόσο μακριά όσο χρειάζεται για να εξασφαλίσεις συναισθηματική απόσταση και αυτό-προστασία. Αυτή η έλλειψη οικειότητας εξηγει ακριβώς τον λόγο που πολλά παιδιά, , δεν εμπλέκονται συναισθηματικά στην ενήλικη ζωή τους. Παράδειγμα:

Πολλοί άντρες δεν ξέρουν πώς να τραβήξουν τη προσοχή μιας γυναίκας, με αποτέλεσμα ειδικά σήμερα, να στηρίζονται στην online προσέγγιση, φτιάχνοντας προφίλ και χρησιμοποιώντας τη γραπτή επικοινωνία  (sms, email, chat) που θα κάνει γι’ αυτούς τη «βαριά» δουλειά της οικειότητας και της επαφής. Από την άλλη, πολλές γυναίκες στηρίζονται σε αυτή ακριβώς τη τεχνολογία και μαθαίνουν να αποδέχονται ότι έτσι επικοινωνούν οι άντρες σήμερα. Το αποτέλεσμα, είναι δύο άνθρωποι που επενδύουν πνευματικά στη γραπτή επικοινωνία χωρίς όμως να διαθέτουν τα απαραίτητα εφόδια για να συνδεθούν συναισθηματικά. Με άλλα λόγια, έχουμε μερικές γενιές ανθρώπων που μεγαλώνουν με το διαδίκτυο να διαδραματίζει το ρόλο του γονέα και του δάσκαλου σε όλα τα ζητήματα, από τις αρχές και τις αξίες μέχρι το σεξ.

Η επίδραση της σύγχρονης πορνογραφίας
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω τίποτα με την πορνογραφία από ηθικής άποψης και ότι θεωρώ σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν βοηθήσει πολλά ζευγάρια με τον γάμο τους. Ωστόσο η διαθεσιμότητα της προνογραφίας σήμερα, είναι ασύλληπτη. Με ένα κλίκ, ό,τι ηλικία κι αν έχεις όποιος κι αν είσαι, βλέπεις τα πάντα εντελώς δωρεάν. Με την επίδραση της πορνογραφίας, κάθε γυναίκα μπορεί να γίνει σταρ. Μια κοπέλα που σκύβει προκλητικά στη κάμερα και μετά ανεβάζει τη φωτογραφία στο facebook, ουσιαστικά «πουλάει» σεξουαλικά τον εαυτό της για να πάρει likes, shares και σχόλια. Κι όσο λαμβάνει κοπλιμέντα και ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή της, τόσο συνεχίζει να το κάνει. Η πορνογραφία, με όλες τις μορφές, είναι ο νέος οδηγό του σεξ. Λόγω της έλλειψης χρόνου των γονιών αλλά και των πολλών υποχρεώσεων, πολλοί έφηβοι και νέοι ενήλικες, έχουν ελλιπή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη πλειοψηφία των ερωτικών ταινιών, η κάμερα δεν εστιάζει στο πρόσωπο του άντρα παρά μόνο στα γεννητικά του όργανα και στο πρόσωπο της γυναίκας που υποτίθεται ότι απολαμβάνει μια τυχαία σεξουαλική συνεύρεση.

Επιπλέον, τέτοιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα, ενθαρρύνεται από τη μουσική και από τους ανθρώπους των media που συνήθως εμφανίζονται στα εξώφυλλα σχεδόν γυμνοί και δηλώνουν πόσον δυναμικοί και ισχυροί είναι.

Οι παραπάνω επιρροές στο κομμάτι του σεξ, κάνουν τους άντρες να πιστεύουν ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τη βία , τον στοματικό έρωτα και το σεξ χωρίς ίχνος συναισθηματισμού και προκαταρκτικών. Οι γυναίκες δε, πιστεύουν ότι αν δεν συμπεριφερθούν σαν πορνοστάρ- ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους προτιμήσεις και ανάγκες- κάτι δεν πάει καλά με τις ίδιες. Δεν πειράζει αν μία γυναίκα δεν θέλει να «τελειώνουν» στο πρόσωπό της ή να την τραβάνε με τη βία στο κρεβάτι ή να τις ρίχνουν ξυλιές την ώρα της πράξης πάνω στο πάθος. Οι άντρες έχουν διδαχθεί ακριβώς αυτά που υποτιθεται ότι αρέσουν σε όλες τις γυναίκες. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε εκείνους που πραγματικά απολαμβάνουν το σεξ με αυτό τον τρόπο και δικαίωμά τους, αλλά σε όσους δεν αρέσει αυτός ο τρόπος αλλά τον υιοθετούν στη κρεβατοκάμαρά τους επειδή πιστεύουν ότι έτσι πρέπει να γίνεται.

Κι εδώ ακριβώς, αποκαλύπτεται και η αποδοχή της βίας από τις γυναίκες. Η σημερινή πορνογραφία δεν αφορά το σεξ αλλά τον έλεγχο. Δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί, φιλιά ή αγκαλιές, υπάρχουν μόνο βρισιές και διείσδυση. Φυσικά έτσι ήταν η πορνογραφία από πάντα αλλά η διαφορά είναι ότι σήμερα, είναι επικίνδυνα διαθέσιμη και προσβάσιμη σε σημείο να έχει επιβληθεί ως κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να θέλουν οι άνθρωποι στη σεξουαλική τους ζωή. Φυσικα δεν φταίει η πορνογραφία γι’ αυτό. Το πρόβλημα είναι πώς αυτή ερμηνεύεται και πως μετατρέπεται σε πάγια αντίληψη, σχετικά με το πώς πρέπει να φέρονται οι άντρες στις γυναίκες.Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, δεν θα μας πρέπει να μας εκπλήσσει όταν ακούμε για γυναίκες που κακοποιούνται, μεταχειρίζονται ή βιάζονται, αντιθέτως τέτοιες πράξεις είναι αναμενόμενες.

Οι άντρες μαθαίνουν ότι:

  • Οι γυναίκες είναι αδύναμες
  • Στις γυναίκες αρέσει η κακοποίηση
  • Στις γυναίκες αρέσει οτιδήποτε κάνει ένας άντρας με το σώμα τους
  • Η συναισθηματική επαφή δεν είναι υποχρεωτική ή απαραίτητη
  • Οι γυναίκες πρέπει να ανταποκρίνονται ειτε το θέλουν είτε όχι.

Η τελευταία άποψη, δυστυχώς ενθαρρύνεται από την αντίληψη ότι μία γυναίκα με μίνι, είναι σαν να ζητάει να τη βιάσουν και ότι μια γυναίκα που έχει πιεί πολύ, ουσιαστικά προσκαλεί έναν άντρα να κάνουν σεξ. Αυτή η νοοτροπία στηρίζεται στη «λογική» ότι αν μια γυναίκα δεν θέλει σεξ, τότε δεν θα ντυνόταν σέξι.

Άλλα μηνύματα που λαμβάνουν οι άντρες από τη κοινωνία, τις οικογένειές τους ή τη σύγχρονη πορνογραφία είναι τα εξής:

  • Οι αληθινοί άντρες έχουν τον έλεγχο
  • Οι αληθινοί άντρες είναι δυνατοί
  • Οι αληθινοί άντρες παίρνουν αυτό που θέλουν
  • Οι αληθινοί άντρες έχουν τον έλεγχο των κεκτημένων τους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων γύρω τους.

Φυσικά για όλα αυτά, η κοινωνία πολύ συχνά τιμωρεί τη γυναίκα που κακοποιείται ή βιάζεται και όχι τον άντρα, με τα θύματα να θεωρούν τους εαυτούς τους «χαλαρών ηθών». Γυρίζοντας πίσω στα μηνύματα που αυτές οι γυναίκες λάμβαναν όταν ήταν μικρά κορίτσια, πράγματι το «φταίξιμο» είναι εν μέρει «δικό τους». Από την παιδική τους ηλικία, ολόκληρη η κοινωνία τις φώναζε ότι μια γυναίκα είναι υπεύθυνη για την κακοποίηση σε βάρος της, ακόμη και για την κοντή φούστα που έβαλε όταν βγήκε να πιεί ένα ποτό.

Χρειάζονται δραστικές αλλές στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αλλά και εμείς οι ίδιοι ως γονείς και ως άνθρωποι. Οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η θηλυκότητα και η σεξουαλικότητα προέρχεται από την αυτοεκτίμηση και όχι από την αναζήτηση επιβεβαίωσης. Οι άντρες πρεπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι η αρρενωπότητα δεν έχει σχέση με το τι ή ποιόν ελέγχεις ή ποιόν εξαναγκάζεις να κοιμηθεί μαζί σου, αλλά από το ποιόν μπορείς να επηρρεάσεις θετικά.

Οι αληθινοί άντρες δεν παίρνουν μόνο και δεν αρπάζουν. αντιθέτως, λαμβάνουν ότι τους έχει δοθεί σε ένα αμοιβαίο πάρε-δώσε. Οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό το πλαίσιο, δεν έχει καμία εντιμόττητα, καμία ακεραιότητα και καμία αξιοπρέπεια.

Charles J. Orlando
Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ