fbpx

Πειράζει αν το παιδί λέει «μαμά» τη μητριά;

| 2 Ιανουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Τίποτα δεν μπορεί να θυμώσει ή να στενοχωρήσει μια μητέρα, περισσότερο από το να αισθανθεί ότι αντικαθίσταται. Όταν τα βιολογικά της παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «μαμά» και για τη σύντροφο του μπαμπά, πολλές από εμάς βγάζουμε καπνούς.

«Έμεινα έκπληκτη όταν ο γιός μου είπε “O μπαμπάς μου είπε να λέω τη Μαρία μαμά”» λέει η Βιβή, μαμά του 2χρονου Δημήτρη. «Πιστεύω πως ήταν λάθος του πρώην άντρα μου να ενθαρρύνει για κάτι τέτοιο ένα παιδί που έτσι κι αλλιώς, μένει με τη μαμά του. Μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται χαζό αλλά η λέξη “μαμά” είναι ένα από τα πράγματα που μια μητέρα απολαμβάνει αποκλειστικά. Με πληγώνει να σκέφτομαι ότι το παιδί μου λέει “μαμά” και κάποια άλλη όποια και αν είναι» λέει.


ADVERTISEMENT

«Δεν ήταν εκείνη έγκυος στη κόρη μου, εγώ ήμουν. Εγώ ήμουν εκείνη που ξενυχτούσε πάνω από το παιδί» λέει η Αλεξία, μαμά της Κορίνας. Ο πρώην σύζυγος επέτρεψε στην Κορίνα να λέει τη μητριά της, «μαμά». «Εξήγησα στον πρώην άντρα μου ότι εγώ γέννησα τα παιδιά μας και ότι ενώ σέβομαι τη γυναίκα του, δεν είναι η μαμά των παιδιών μου, εγώ είμαι» λέει.

Η ερώτηση σχετικά με το πώς πρέπει τα παιδιά να προσφωνούν τη μητριά όταν εκείνη αποκτά παιδί με τον βιολογικό τους πατέρα, άρα τα παιδιά αποκτούν ετεροθαλές αδερφάκι, είναι αμφιλεγόμενη.

«Είναι δύσκολο να απαντήσεις» λέει η Καίτη η οποία όταν παντρεύτηκε, ζήτησε από τη κόρη του άντρα της, να τη φωνάζει «μαμά». Η Κατερίνα ήταν έγκυος και δεν ήθελε το μωρό να μιμείται την αδερφή του και να φωνάζει τη μαμά του, με το μικρό της όνομα. Κι έτσι η κόρη του άντρα της, τη φώναζε «μητέρα» ενώ τη βιολογική της μητέρα, τη φώναζε «μαμά». Όμως η λύση της μητέρας-μαμάς, δεν είναι πάντα αποτελεσματική σε κάθε μικτή οικογένεια. Η Καίτη προτείνει το εξής: «Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρω που δημιουργούν ένα όνομα για τον θετό γονιό ώστε αυτός να μην αντικαθιστά τον βιολογικό. Κάτι που να δείχνει σεβασμό στον θετό γονιό χωρίς όμως να επισκιάζει τον βιολογικό».


ADVERTISEMENT

Το Φθινόπωρο του 1995, όταν παντρευτήκαμε με τον άντρα μου, τα παιδιά του ήταν 7 και 10 ετών και από πολύ νωρίς άρχισε το δίλημμα για το πώς πρέπει να με φωνάζουν.Ειλικρινά ήθελα να αποφύγω να γίνει θέμα και δεν με ένοιαζε διότι ήξερα πως μετά θα είχα πρόβλημα με τη μητέρα τους. Ο άντρας μου τότε, βρήκε μια λύση. Επειδή το «μαμά» ακουγόταν προσβλητικό απέναντι στη βιολογική τους μητέρα και το «Καίτη» δεν ενέπνεε σεβασμό, του ήρθε η ιδέα να με λένε «ΜαμαΚαίτη». Και έτσι με φωνάζουν μέχρι και σήμερα».

Η βιολογική τους μητέρα όμως θύμωσε
Όταν τα παιδιά την επισκέφθηκαν το καλοκαίρι, η μητέρα τους εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της όταν άκουσε το πώς τη φώναζαν τα παιδιά της. Κι όταν επέστρεψαν την Άνοιξη από το σπίτι της μαμάς τους, το «ΜαμαΚαίτη» δεν ήταν πια μέρος της καθημερινότητάς μας, το σταμάτησαν.
«Πληγώθηκα και έκλαψα αν και δεν έπρεπε να δείξω μπροστά τους το πώς αισθανόμουν. Με τη ψυχολόγο μου που το συζήτησα, μου είπε να μην εστιάζω στον τίτλο αλλά στη σχέση και στον χρόνο μου μαζί τους» λέει.

15 χρόνια μετά, Νοέμβριος 2010. Στα γράμματα που της έστελνε ο γιός του άντρα της από το στρατό, την αποκαλούσε «ΜαμαΚαίτη». Και από τότε και τα δύο παιδιά την έχουν προσθέσει ως μαμά τους, στο facebook. Εκείνη τη φορά η Καίτη έκλαψε αλλά με δάκρυα χαράς. Σήμερα τα θετά της παιδιά είναι ενήλικες και αποφασίζουν μόνα τους.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι παρά το γεγονός ότι το διαζύγιο και ένας δεύτερος γάμος δεν αλλάζουν τη συγγένεια εξ αίματος, αυτού του είδους οι προσφωνήσεις παρουσιάζουν στα παιδιά διαφορετικές γονεικές φιγούρες και καθορίζουν ανάλογα, τις σχέσεις τους με τους βιολογικούς τους γονείς αλλά και με τους θετούς. Μερικοί πάλι λένε ότι τα παιδιά-και όχι οι γονείς-είναι εκείνα που πρέπει να κάνουν τις επιλογές των προσφωνήσεων, μέσα στη νέα μικτή τους οικογένεια.

«Εάν τα παιδιά φωνάζουν τον θετό γονιό “μπαμπά” ή “μαμά” για οποιοδήποτε λόγο, αφήστε το να περάσει, διότι προφανώς αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αισθάνονται περισσότερο άνετα και το δείχνουν» λέει η Τάνια. Ωστόσο αναγνωρίζει και τα συναισθήματα της βιολογικής μητέρας όταν το παιδί της χρησιμοποιεί τον αποκλειστικό τίτλο της μαμάς, και για μία άλλη γυναίκα.»Καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο του βιολογικού γονέα όταν κάποιος άλλος διεκδικεί ή λαμβάνει από το παιδί ένα τόσο ιδιαίτερο ττίλο που μέχρι πρότινος είχε κατ’ αποκλειστικότητα. Όμως αυτό που μετράει είναι το δέσιμο μητέρας-παιδιού και όχι το όνομα» λέει.

Θα είστε πάντα η μητέρα που έμεινε έγκυος σε αυτό το παιδί, το γέννησε, το μεγάλωσε και το μεγαλώνει και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει και να το αντικαταστήσει ποτέ κανείς!

Πηγή: moms.popsugar.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ