fbpx

«Παίζουν το γιατρό!»

ADVERTISEMENT

Είχατε αφήσει την κόρη σας με εκείνο το συνομήλικο παιδάκι από την πολυκατοικία να παίζουν στο δωμάτιο, ωστόσο έκπληκτη ανακαλύψατε όταν πήγατε να δείτε τι κάνουν ότι “παίζουν το γιατρό”! Δεν ξέρατε πώς να αντιδράσετε! Αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”,  κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.


ADVERTISEMENT

Γιατί αρέσει στα παιδιά

Με αυτόν τον τρόπο εξερευνούν το σώμα τους και ανακαλύπτουν τις περιοχές εκείνες που συνήθως καλύπτονται από τα ρούχα.

Για τα μικρά παιδιά η σεξουαλικότητα πάντα βιώνεται σαν ένα παιχνίδι που εκφράζεται με πολλές μορφές: φιλάκια, χαδάκια, πάλη και γαργάλημα. Εξάλλου, ήδη από την κούνια αισθάνονται ότι αγγίζοντας οι γονείς το σώμα τους, π.χ. για να τα αλλάξουν, νιώθουν ευχάριστα.


ADVERTISEMENT

Η διαφορά των φύλων είναι μια σημαντικότατη ανακάλυψη για όλα τα παιδιά. Από νωρίς παρατηρούν ότι τα γεννητικά όργανα της μαμάς είναι διαφορετικά από του μπαμπά. Αυτό που διαπιστώνουν είναι μυστηριώδες και πάνω σε αυτό τοποθετούνται οι περισσότερες ερωτήσεις τους.

Τι πρέπει να κάνετε

Η ανάγκη του παιδιού να αγγίξει και να πειραματιστεί με το σώμα του είναι απολύτως φυσιολογική. Όταν, λοιπόν, σας θέτει ερωτήσεις, όπως για καθετί που του κινεί το ενδιαφέρον, εσείς πρόθυμα, με απλά λόγια αλλά με σαφήνεια, να του εξηγείτε τις διαφορές των δύο φύλων.

Αν δείξετε ότι ενοχλείστε με τα παιχνίδια αυτά ή αυθόρμητα το μαλώσετε, τότε ίσως του περάσετε το μήνυμα ότι η ερωτική λειτουργία δεν είναι αποδεκτή. Αναρωτιέται “γιατί στη μαμά δεν αρέσουν αυτά που ρώτησα ή τα παιχνίδια μου;”, “τι προσπαθεί να μου κρύψει;”.

Η περιέργεια για ό,τι είναι απαγορευμένο γίνεται νοσηρή και τροφοδοτεί ματαιώσεις, φόβους και αισθήματα ενοχής. Ακριβώς εδώ είναι που φωλιάζουν οι πρώτες παρανοήσεις σχετικά με το σεξ και γενικότερα με τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μπορείτε να πείτε στο παιδί ότι “σεβόμαστε τον εαυτό μας, δε δείχνουμε το σώμα μας σε κανέναν ούτε αφήνουμε κανέναν να μας το αγγίξει, εκτός από τη μαμά και το μπαμπά, αν υπάρχει λόγος”.

Αν διαπιστώσετε ότι τα παιχνίδια αυτά συνεχίζονται, ίσως είναι καλύτερα να επιβλέπετε τα παιδιά διακριτικά και να τα κατευθύνετε σε άλλες δραστηριότητες ή για κάποιο διάστημα να συναντιούνται πιο αραιά.

Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις, ώστε το παιδί σας να κάνει παρέα και με άλλα συνομήλικα παιδιά.

Στα βιβλιοπωλεία υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων για παιδιά και στις σελίδες τους θα βρείτε εξηγήσεις με όμορφες εικόνες και απλά λόγια σχετικά με τη σεξουαλικότητα.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει δημοσιευθεί στο http://www.news.gr

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ