fbpx

Παιδικοί έρωτες: Σημαίνουν κάτι για την επιλογή συντρόφου στο μέλλον;

| 1 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Οι παιδικοί έρωτες συνιστούν κομμάτι μιας υγιούς και φυσιολογικής αναπτυξιακής διαδικασίας .  Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με έντονα συναισθήματα απέναντι σε ένα άτομο εκτός της οικογένειας. Πριν την εφηβεία τα συναισθήματα αυτά δεν εμπεριέχουν το σεξουαλικό κομμάτι, ωστόσο συνιστούν το προθάλαμο για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του ενήλικα.

Στην ηλικία των 2-3 ετών δεν είναι σαφής η επιλογή του παιδιού ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι για το ποιο φύλο θα το ελκύει στην ενηλικίωση.  Μετά την ηλικία των 6-7 ετών μπορεί να έχουμε μία ένδειξη χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτη. Η ηλικία στην οποία έχει γίνει η πραγματική επιλογή του φύλου είναι η εφηβεία.


ADVERTISEMENT

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι η σεξουαλική προτίμηση δεν είναι επιλογή. Ως γονείς επομένως δε μπορούμε να ελέγξουμε τις επιλογές των παιδιών μας. Όταν το παιδί μας, μας εξομολογείται τον έρωτα του για ένα φίλο  του, του ίδιου φύλου, το ακούμε χωρίς να ασκούμε κριτική. Το παιδί πρέπει να νοιώθει ότι μπορεί να μας μιλάει και να εκφράζει τις απορίες του και κυρίως τα συναισθήματα του. Όταν για πχ. το 4 ετών κοριτσάκι μας, μας λέει ” μαμά θέλω να παντρευτώ τη φίλη μου”, δεν αναφερόμαστε σε αυτό ως κάτι που δεν πρέπει να γίνει ή είναι κακό. Μιλάμε στο παιδί για το τι σημαίνει γάμος και του εξηγούμε ότι αυτό θα συμβεί όταν μεγαλώσει και βρει τον άνθρωπο που αγαπάει και θέλει να κάνει οικογένεια. Ακούμε πάντα το παιδί και απαντάμε στις ερωτήσεις του ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά προβληματίζονται συχνά, έχουν απορίες, θέλουν να πειραματιστούν. Χρειάζονται την καθοδήγηση μας, να νοιώθουν ότι μας έχουν δίπλα τους και όχι να μας φοβούνται.

Ανεξάρτητα από την επιλογή του συντρόφου που θα κάνουν στην ενηλικίωση τους, οφείλουμε να δείξουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία ότι είναι αποδεκτά και ελεύθερα να εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αν τελικά το παιδί ως έφηβος έχει πλέον κατασταλάξει σε ομοφυλοφιλική επιλογή, είναι καλό να γνωρίζει ότι έχει τους γονείς του δίπλα του σε περίπτωση σχολικού εκφοβισμού ( το γνωστό bulling ) με τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες που έρχονται συχνά στη δημοσιότητα.

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/


ADVERTISEMENT


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ