fbpx

Παιδιά που εκφοβίστηκαν μέχρι θανάτου

| 5 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Πολλά παιδιά στην εφηβεία, αυτοκτονούν προκειμένου να ξεφύγουν από το διαρκή εκφοβισμό (bullying) συνομιλήκων τους, είτε στο σχολείο είτε στο διαδίκτυο. Στο εξωτερικό τέτοια φαινόμενα είναι καθημερινά, εδώ στην Ελλάδα σημειώνονται λιγότερο αλλά δυστυχώς αρχίζουν και διαγράφουν ανοδική πορεία. Στη χώρα μας 8,7% των μαθητών, μεταξύ 8 και 15 ετών, δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί στον ρόλο του θύματος και 7,45% σε εκείνον του θύτη. Ως επί το πλείστον, τα θύματα ανήκουν στο ασθενές φύλο και στοχοποιούνται λόγω εμφάνισης, σχολικών επιδόσεων ή εν γένει διαφορετικότητας (Πηγή: kathimerini.gr). Το πιο τρανταχτό περιστατικό στη χώρα μας, είναι αυτό του Άλεξ Μεσχισβίλι στη Βέροια, ο οποίος φέρεται να υπήρξε θύμα εκφοβισμού και να δολοφονήθηκε από συνομιλήκους του και ενήλικους συνεργούς τους. Παρακάτω, θα δείτε μερικά τέτοια περιστατικά καθώς και ένα βίντεο για το σχολικό εκφοβισμό από την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές».

Joshua Taylor
 photo joshuataylor_zpsd439f144.jpg
Οι γονείς του 14χρονου Joshua Taylor άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά όταν το παιδί άρχισε να κλέβει χρήματα από εκείνους. Ήταν τόσο έξω από τις συνήθειες και το χαρακτήρα του αυτή η πράξη, που οι γονείς σοκαρίστηκαν, ώσπου ανακάλυψαν ότι τον εκφόβιζαν καθημερινά δύο συγκεκριμένα παιδιά από άλλα σχολεία και ότι τον ανάγκαζαν να κλέβει για να τους δίνει τα λεφτά. Οι γονείς σταμάτησαν το παιδί από το σχολείο για ένα μήνα κι ενώ έδειχνε να πηγαίνει καλύτερα, μία εβδομάδα αφού επέστρεψε στο σχολείο, βρέθηκε κρεμασμένος στο δέντρο έξω από το σπίτι του. Έμεινε στη μηχανική υποστήριξη για 3 μέρες αλλά δεν τα κατάφερε και πέθανε στις 20 Μαρτίου 2013.


ADVERTISEMENT

Rebecca Sedwick
 photo rebecca_zpsad2542dc.jpg
Το Σεπτέμβριο του 2012, η 12χρονη Rebecca Sedwick, έσβησε όλα τα μηνύματα και τα βίντεο από το κινητό της, έστειλε sms με τα οποία αποχαιρετούσε τις δύο φίλες της και αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τη ταράτσα ενός εργοστασίου στη Florida. H αυτοκτονία οφείλονταν στη διαφωνία της Rebecca με μια φίλη της, με την οποία μάλωναν για ένα αγόρι. Η συμμαθήτριά της, τη κυνήγησε τόσο πολύ και προσωπικά και μέσω διαδικτύου που η Rebecca δεν άντεξε. Στο κινητό της βρέθηκαν μηνύματα από διάφορες φίλες της συμμαθήτριάς της, που έγραφαν «Σου αξίζει να πεθάνεις» ή «Σε μισώ». Και δεν είναι μόνο η τραγωδία της Rebecca που συγκλονίζει αλλά το πώς γίνεται τόσο μικρά κορίτσια να να είναι τόσο βάναυσα μεταξύ τους. Η αστυνομία απέδωσε ποινικές ευθύνες στη συμμαθήτρια της Rebecca και στη φίλη της παρά το γεγονός ότι αργότερα οι κατηγορίες, αποσύρθηκαν!

Ryan Halligan
 photo 220px-RyanHalligan_zps00432547.jpg
Ο Ryan Halligan ήταν μόλις 13 ετών όταν μετά από συνεχή εκφοβισμό που υπέστη στο σχολείο και στο διαδίκτυο, δεν άντεξε και λύγισε. Το σχολείο ήταν πάντα πρόβλημα για τον μικρό Ryan, εξαιτίας μιας μαθησιακής δυσκολίας που του προκαλούσε καθυστέρηση λεκτική και σωματική. Κι ενώ οι γονείς του Ryan γνώριζαν για τον εκφοβισμό, δεν γνώριζαν για το πόσο πολύ χρόνο περνούσε συνομιλώντας μέσω chat στους συμμαθητές του. Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικτυακών συυζητήσεων, εκφοβίζονταν συστηματικά από τους συμαθητές του και ειδικά μία κοπέλα που γνώριζε ότι άρεσε στον μικρό Ryan. Το κορίτσι αυτό, προσποιήθηκε ότι της άρεσε και ύστερα πήρε τις συνομιλίες τους και τις ανέβασε στο δημόσια στο ίντερνετ για να τον ταπεινώσει. Εκείνη τη περίοδο ο Ryan εμπιστεύτηκε σε ένα συμμαθητή του από προηγούμενο σχολείο (που επίσης ήταν θύμα εκφοβισμού) ότι σκεφτόταν να αυτοκτονήσει οπότε ο φίλος του, του είπε πως ίσως έτσι να τους έκανε να νιώσουν πραγματικά άσχημα. Στις 7 Οκτωβρίου 2003, ο  Ryan κρεμάστηκε στο σπίτι του. Από τότε ο πατέρας του δίνει το δικό του αγώνα να βελτιώσει τον τρόπο που αντιμετωπίζεται νομικά ο εκφοβισμός ενώ δίνει ομιλίες στα σχολεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του εκφοβισμού.

Άλεξ Μεσχισβίλι
 photo ALEX_572_355_zps03016a7a.jpg
Τα ίχνη του παιδιού χάθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ενώ πήγαινε σε μάθημα ζωγραφικής στην «Ανωνιάδειο Στέγη» της Βέροιας, μετά την προπόνηση που είχε σε γήπεδο μπάσκετ της πόλης. Η μητέρα του Νατέλα Μεσχισβίλι είχε ενημερώσει το ίδιο βράδυ τις Αρχές.
Ο 11χρονος Αλεξ είχε έρθει πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα και κατοικούσε μαζί με την μητέρα του και τον πατριό του στη Βέροια. Ο πρώην σύζυγος της Νατέλα Μεσχισβίλι και πατέρας του Αλεξ ζει στη Γεωργία.
Όπως είπαν καθηγητές και συμμαθητές του 11χρονου, ο Αλεξ ήταν ένα πολύ γλυκό και συμπαθητικό παιδί, ιδιαίτερα συνεσταλμένο και ήρεμο.
Μέχρι την τρίτη δημοτικού πήγαινε στο 2ο δημοτικό σχολείο Βέροιας, αλλά μετά άλλαξε σχολείο και πήγε στο 1ο δημοτικό όπου άρχισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αντιμετωπίζει προβλήματα με κάποιους συμμαθητές του.


ADVERTISEMENT

Παραπονιόταν στη μητέρα του, όπως είχε πει η ίδια, ότι δεν ήθελε να συνεχίσει σε αυτό το σχολείο γιατί κάποιοι συμμαθητές του τον πείραζαν.

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία και την εξαφάνιση του πτώματος του Άλεξ, η Δικαιοσύνη χτύπησε νέα «καμπάνα» σε έναν από τους υπεύθυνους της «παρέας» στη Βέροια. Είναι ο παππούς των δύο Ελλήνων αδελφών ο οποίος σύμφωνα με τις αποκαλύψεις στο «Τούνελ» των υπολοίπων μελών της παιδικής συμμορίας, είχε εμπλακεί στο θρίλερ του άτυχου 11χρονου μαθητή Άλεξ Μεσχισβίλι. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε τον Μάρτιο του 2011 σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και για ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και αποφάσισε η ποινή να είναι εφέσιμη και εξαγοράσιμη. Αυτή είναι η δεύτερη καταδίκη στο θρίλερ που αποκάλυψε η εκπομπή και σόκαρε την κοινή γνώμη. Η πρώτη αφορούσε στα πέντε ανήλικα της φονικής παρέας που κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης για το κακούργημα της μη σκοπούμενης σωματικής βλάβης και για περιύβριση νεκρού. Τον Φεβρουάριο του 2009, τα δύο Ελληνόπουλα (αδέλφια), ο Ρουμάνος, ο Αλβανός και ο Βορειοηπειρώτης που έμεναν όλοι στην Βέροια όπου διαπράχθηκε το έγκλημα, κάθισαν στο εδώλιο σε μια δίκη που διήρκησε τέσσερεις μήνες και εξετάστηκαν σε αυτή πάνω από 100 μάρτυρες. Βασικός μάρτυρας η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του «Τούνελ» Αγγελική Νικολούλη που κατέθεσε όλα τα σοβαρά στοιχεία της πολύχρονης έρευνάς της.

Τέλος, αξίζει να δείτε ένα βίντεο της εκπομπής “Πρωταγωνιστές” στο οποίο μιλούν διάσημοι-σήμερα-άνθρωποι για τον εκφοβισμό που δέχτηκαν σαν παιδιά!

Πηγές κειμένου: http://blogs.kidspot.com.au/ και http://www.anikolouli.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ