fbpx

Όταν τα παιδιά βιώνουν εντάσεις ανάμεσα στον γονιό και τον νέο σύζυγο

| 25 Νοεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

“Είμαι διαζευγμένη από το 2006. Ο πρώην σύζυγος έχει ξαναπαντρευτεί και έχει άλλο ένα παιδάκι. 3 μέρες την εβδομάδα κρατάει τα παιδιά μας ηλικίας 12 και 15 ετών. Τα παιδιά όμως, μου παραπονέθηκαν ότι γίνονται συνέχεια φασαρίες και μια μέρα τους είδαν να χτυπάει ο ένας τον άλλον. Όταν το συζήτησα μαζί του, το αρνήθηκε και έκανε παρατήρηση στα παιδιά. Πώς να το αντιμετωπίσω αυτό;”

Απαντάει η παιδοψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου


ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας!

Το θέμα που θίγετε απασχολεί μεγάλη μερίδα χωρισμένων γονιών.

Το βασικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καταρχήν να μην βάλουμε τα παιδιά σε θέση πληροφοριοδότη. Όσο και αν είναι η βασική μας πηγή ενημέρωσης,κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αποφύγουμε.


ADVERTISEMENT

Έχουμε κατά νου πως έχουν ήδη τραυματιστεί αρκετά από το διαζύγιό μας οπότε προσπαθούμε όσο μπορούμε να τα προφυλάξουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κατηγορείτε τον μπαμπά τους ή την μητριά τους σε εκείνα. Δεν είναι αυτό που χρειάζονται. Αντί αυτού θα χρειαστεί να βρείτε τρόπο να επικοινωνήσετε με τους δυο ενήλικες και να συζητήσετε τις αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο στα παιδιά.

Συνήθως η επικοινωνία με τον πρώην δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον και με τη σύντροφό του. Αν δεν είναι εφικτό να του τηλεφωνήσετε και να συζητήσετε η να ζητήσετε μια συνάντηση,βρείτε κάποιο εναλλακτικό τρόπο να μεταφέρετε τα μηνύματα σας. Σίγουρα δεν είναι τα παιδιά αυτά που θα το κάνουν. Αν δεν μπορεί να συμμορφωθεί με γραπτά μηνύματα,email,η οποιαδήποτε επικοινωνία έχετε επιλέξει,ένας κοινός φίλος ή ακόμα και κάποιος επαγγελματίας θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά για εσάς. Απειλές και επιπλεον διαμάχες δεν έχουν θέση σε τέτοιες στιγμές.

Αυτό που προέχει είναι να βρείτε εκείνο τον τρόπο ώστε να δώσετε το μήνυμα συμμόρφωσης του ζευγαριού ενώπιον των παιδιών. Να κάνατε σαφές πόσο τραυματικό είναι για εκείνα να βιώνουν και πάλι εντάσεις και ανασφάλεια, και πως για μια ακόμη φορά κινδυνεύει να διαταραχθεί η ισορροπία της οικογένειας τους κάτι που τα φορτώνει με τεράστιο άγχος και ανασφάλεια. Θα πρέπει να καταλάβει το ζευγάρι, πως τα παιδιά, ειδικά της εφηβείας όπως είναι τα δικά σας, πιθανόν να επιλέξουν ακραίες στάσεις και συμπεριφορές και αυτό να έχει αντίκτυπο στη σχολική τους επίδοση, στη σχέση με το άλλο αδερφάκι ή ακόμα και στην μεταξύ τους σχέση ή/και στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Πιθανόν δε να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για την κατάσταση αυτή,ή ακόμα και να υιοθετήσουν παρόμοιο τρόπο επίλυσης των διαφορών τους. Σε τέτοιες ακραίες περιπτώσεις θα πρέπει να φέρουμε τους εμπλεκόμενους μπροστά στους κινδύνους που εμπεριέχει η συμπεριφορά τους για τα παιδιά,μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε πως ο τρόπος για να σταματήσουν τέτοιου είδους στάσεις είναι η υγιης επικοινωνία αντί των απειλών,και η παράθεση των κινδύνων και συνεπειών της συμπεριφοράς τους.

Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Παιδοψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Κινητό: 6971 935747
Email: mariakonstantinopoulou@gmail.com
Web: http://mariakonstantinopoulou14.blogspot.gr

Η κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ