fbpx

Ο πρώην σύζυγος με βρίζει μπροστά στα παιδιά. Πώς να τον αντιμετωπίσω;

| 16 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

“Είμαι σε διάσταση και μητέρα 3 παιδιών. Το μεγαλύτερο είναι κορίτσι 5 χρονών το οποίο με απασχολεί περισσότερο λόγω της ηλικίας της που πιστεύω καταλαβαίνει περισσότερα από τα άλλα (2,5 χρονών και 6 μηνών). Με τον πρώην σύζυγό μου δεν έχουμε καθόλου καλές σχέσεις. Ο χωρισμός μας είναι και πολύ πρόσφατος βέβαια, αλλά πρόκειται για έναν χαρακτήρα βίαιο, εκδικητικό, ζηλιάρη, εγωιστή. Έχει οριστεί διατροφή και επικοινωνία για δυο μεγαλύτερα παιδιά, μιας που είχαμε χωρίσει ξανά πριν 2 χρόνια. Πλέον, αφού χωρίσαμε πάλι πριν 2 μήνες περίπου δεν μου δίνει καθόλου διατροφή, με ειρωνεύεται πως έχω γιατί πάντα δεν άφηνα την οικογένεια και έπαιρνα από τι οικονομίες που είχα στην άκρη, και ενώ όταν έφυγε άφησε απλήρωτους λογαριασμούς 1000-1500ευρώ.

Όσον αφορά την επικοινωνία κάθε φορά που έρχεται να πάρει τα παιδιά με βρίζει μπροστά τους, δεν με σέβεται και ούτε καν τα παιδιά. Με απειλεί με ψευδείς κατηγορίες ότι παραμέλησα τα παιδιά, με απειλεί ότι θα με σκοτώσει και θα βάλει τα παιδιά σε ίδρυμα και γενικά προσπαθεί να με υποτιμήσει. Όλες αυτές τις απειλές τις λέει απο τους δικηγορους και τους δικούς μας μέχρι και μπροστά στα παιδιά. Κάποιες φορές με όλες αυτές τις βρισιές και απειλές και ενώ ήταν να πάρει τα παιδιά δεν του τα εδωσα και μου έκανε 3 μηνύσεις συνολικά με αποτέλεσμα να έχουμε σύντομα 3 δικαστήρια. Καταλαβαίνετε πως η οικονομική μου κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά. Μου έχει οριστεί δικηγόρος από το κράτος και αυτή τη στιγμή έχω εισόδημα 300 ευρώ μηνιαίως από τον ΟΑΕΔ λόγω προστασίας μητρότητας.


ADVERTISEMENT

Αυτό που κυρίως με απασχολεί βέβαια είναι η συμπεριφορά του ως προς την ψυχολογία των παιδιών. Παρ’ όλο που λόγω των δυσκολιών που έχω περάσει και σαν παιδί είμαι δυναμικός άνθρωπος, ώρες ώρες νοιώθω απίστευτα πιεσμένη και θυμωμένη. Δεν ξέρω πως να χειριστώ την ασυνέπεια και την ανευθυνότητά του στα παιδιά, όταν τους τάζει ότι θα ρθει αλλά δεν έρχεται ή όταν μου ζητάνε πράγματα και δεν μπορώ να τα πάρω ενώ δεν μου δίνει φράγκο ο μπαμπάς τους. Είναι πολλά τα θέματα και καταλαβαίνω ότι μέσα από ένα γράμμα θα είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε, αλλά αν μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή θα το εκτιμούσα.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”

Απαντάει η  Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ κυρία Στέλλα Καραπά

Κατανοώ την κατάστασή σας, δυστυχώς είναι πολλές οι αντίστοιχες καταστάσεις στις οποίες έχω εμπλακεί. Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση και η συνέχεια των συγκρούσεων παρόλο που έχετε χωρίσει θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας. Κάποιες φορές, όταν κάποιος τρίτος και ειδικά επιστήμονας παρεμβαίνει και κάνει μία συνάντηση απο κοινού και με τους δύο γονείς, γνωστοποιώντας τους κινδύνους που προκύπτουν μέσα απο μία εχθρική συμπεριφορά του ενός ή και των δύο μπροστά στα παιδιά, κάποιοι γονείς φαίνεται να συμμορφώνονται και να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Επομένως θα πρότεινα αρχικά να συζητήσετε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε από κοινού κάποιον να σας μιλήσει για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το διαζύγιο και τις μεταξύ σας σχέσεις με γνώμονα το όφελος των παιδιών.


ADVERTISEMENT

Ωστόσο, δυστυχώς σε άλλες περιπτώσεις ο εγωισμός του ενός ή του άλλου ή και των δύο γονιών είναι πάνω απο την υγεία και την καλύτερη ανάπτυξή τους και δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις τραγικές συνέπειες που αυτές οι καταστάσεις έχουν για τα παιδιά. Η προσωπική μου άποψη είναι πως τα παιδιά για κανέναν γονιό δεν πρέπει να αποτελούν διάλειμμα από την καθημερινότητα ούτε μόνο ώρα για διασκέδαση και παιχνίδι. Τα παιδιά εκτός απο την παρουσία και των δύο γονιών έχουν και κάποιες βασικές και ανώτερες ανάγκες που πρέπει να ικανοποιούνται. Από τη στιγμή λοιπόν που κάποιος δεν είναι συνεπής απέναντι στην καταβολή της διατροφής και σε άλλες υποχρεώσεις, επιλέγει να μην φροντίζει για τα παιδιά του. Άρα τονίζουμε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα ως γονείς αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες μάλιστα είναι μεγαλύτερες για εκείνον το γονιό που έχει περισσότερες δυνατότητες, στην περίπτωσή σας οικονομικές.

Η κακή οικονομική σας κατάσταση σίγουρα δυσχεραίνει την διαχείριση του προβλήματος καθώς και πάλι εμπειρικά, ο πιο ”επιθετικός” νομικά είναι αυτός που διεκδικώντας συνεχώς πράγματα συνήθως καταφέρνει να πετύχει κάποια απο αυτά, αν και στην δική σας περίπτωση αυτές οι δικαστικές διαμάχες μου φαίνεται ότι περισσότερο στοχεύουν στην δική σας ταλαιπωρία.

Ακόμη σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά διαδραματίζει και η σχέση που τα παιδιά έχουν με τον πατέρα τους και πώς ο ίδιος φέρεται σε αυτά ιδιαίτερα στις ώρες επικοινωνίας του. Να έχουμε κατά νου βέβαια πως από τη στιγμή που θεωρείτε ότι γενικά απειλείται η υγεία των παιδιών σας με κάθε τρόπο από τέτοιες συμπεριφορές μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εισαγγελία Ανηλίκων με σχετικό αίτημα και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να συζητήσετε με τον δικηγόρο που σας έχει αναλάβει. Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί σε αυτές τις περιπτώσεις δείχνουν να μειώνουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές όταν παρεμβαίνει κάποια ανώτερη μορφή εξουσίας.

Τέλος, εάν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης εκμεταλλευτείτε την δυνατότητα της πρώτης συνάντησης δωρεάν προκειμένου να συζητήσουμε μαζί πιο αναλυτικά τις εναλλακτικές που έχετε. Εναλλακτικά πάντα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους άλλους συνεργαζόμενους ειδικούς που βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής σας. Να είστε καλά.

Με εκτίμηση,

Στέλλα Καραπά
Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ
Εξειδικευμένη στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογική και Δικαστική Ψυχολογία
Μητροπόλεως 26, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313 006461
Κινητό: 6948 303940
Web: www.stellakarapa.gr
Email: stellakarapa@gmail.com
Facebook: Στέλλα Καραπά-Ψυχολόγος 

Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ