fbpx

Ο γιος μου φέρνει συνέχεια τη κοπέλα του στο σπίτι. Είναι σωστό αυτό;

| 2 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

«Καλημέρα σας, μ’ απασχολεί ένα ζήτημα το οποίο θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας και να έχω μια δική σας οπτική επί του θέματος. Ο μικρός μου γιος, ηλικίας 18 ετών, έχει μια σχέση με μια κοπέλα συνομήλικη του, μέχρι εδώ ωραία και απολύτως αποδεκτά και φυσιολογικά. Εδώ και λίγο καιρό μας την φέρνει συνεχώς στο σπίτι,πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Η συμβίωση μαζί της είναι πολύ καλή αλλά έχω κάποιους ενδοιασμούς εάν θα πρέπει στην τελική να υπάρχει αυτή η τόσο συχνή επαφή μαζί της, εάν είναι δόκιμο για αυτήν,για τον γιο μου και για μας τους γονείς. Εκ πρώτης δεν βλέπω κάτι αρνητικό αλλά σε βάθος χρόνου είναι ψυχολογικά σωστό αυτό για όλους μας; Δεν ξέρω, οπότε για αυτό ζητώ την συμβουλή σας. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Αναμένω απάντηση σας με την πρώτη ευκαιρία».

Παύλος


ADVERTISEMENT

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία κυρία Xριστίνα Βαγενά

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που δημιουργεί συχνά στην οικογένεια δυσκολίες και συγκρούσεις. Ο προβληματισμός για τους κανόνες, την πειθαρχία, την ελευθερία, την εμπιστοσύνη, τις ευθύνες βρίσκεται στο προσκήνιο και οι γονείς προβληματίζονται για το πού αρχίζουν και πού σταματούν τα όρια των εφήβων. Η εφηβεία είναι η περίοδος της μετάβασης από την παιδική στην ώριμη ηλικία κατά την οποία παρατηρούνται αλλαγές γνωστικές,συναισθηματικές και σωματικές. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας το σώμα αλλάζει, δημιουργώντας ορμές και επιθυμίες. Συχνά αυτές τις επιθυμίες ο έφηβος δεν καταφέρνει να τις συνειδητοποιήσει και να τις ελέγξει.


ADVERTISEMENT

Κατά την διάρκεια της πρώτης ερωτικής επαφής των εφήβων όλα μοιάζουν παραμυθένια.Εξιδανικεύουν τον/την σύντροφό τους, αισθάνονται ότι αξίζουν περισσότερο όταν βρίσκονται σε σχέση και χτίζουν την σεξουαλική τους ταυτότητα. Οι ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία λειτουργούν συχνά με πολύ κτητικό και απόλυτο τρόπο.Οι νέοι θέλουν να περνούν όσες περισσότερες ώρες γίνεται με το ταίρι τους ή να μιλούν ασταμάτητα στο κινητό τους μαζί τους.Και οι δυο συμπεριφορές μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τους γονείς με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Δείτε σχετικά: Εγκυμοσύνη εκτός γάμου στην εφηβεία. Ποιός αποφασίζει;

Αν οι καθημερινές επισκέψεις του συντρόφου του παιδιού σας,σας φέρνουν σε δύσκολη θέση μην διστάζετε να το συζητήσετε μαζί του και να θέσετε κάποια όρια.Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σας να σας εμπιστεύεται και να νιώθει άνετα να φέρει την φίλη του στο σπίτι αλλά από την άλλη οφείλει να σεβαστεί την επιθυμία σας.Το να θέτουμε κάποια όρια στα παιδιά δεν σημαίνει ότι θα τα τιμωρήσουμε ή ότι θα σταματήσουν να μας αγαπούν.Τα όρια είναι απαραίτητα και δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.

Αρχικά επιβραβεύστε τον για το γεγονός ότι σας εμπιστεύεται και θέλει να γνωρίζετε την κοπέλα του.Έπειτα διαβεβαιώστε τον ότι και εσείς τον εμπιστεύεστε και μιλήστε του για το τι σκέφτεστε και πως αισθάνεστε για την καθημερινή παρουσία της κοπέλας του στο σπίτι.Ζητήστε την γνώμη του για το πώς του φαινονται αυτά που του λέτε.Δεν υπάρχει σωστή και λάθος συχνότητα επισκέψεων.Συμφωνείστε από κοινού για το πόσες φορές μπορεί να σας επισκέπτεται έτσι ώστε και ο γιος σας να είναι ικανοποιημένος και εσείς να μην πιέζεστε.Καλό θα ήταν να μην μείνετε μόνο στην απαγόρευση γιατί πολύ πιθανό το άκουσμα και μόνο των λέξεων «όχι» και «μη» να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και θυμό.

Ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι αυτό που σας ζορίζει. Δεν νιώθετε άνετα να ξέρετε ότι στο διπλανό δωμάτιο πιθανότατα βρίσκονται σε ερωτική επαφή; Δεν μπορείτε να κινείστε και να μιλάτε όπως θέλετε στο σπίτι σας; Θέλετε κάποιες στιγμές να είναι αφιερωμένες μόνο στα μέλη της οικογένειας χωρίς τρίτους; Υπαρχει κάποια πρακτική δυσκολία π.χ πρέπει κάθε μέρα να μαγειρεύετε μια εξτρά μερίδα για την κοπέλα του;Πιστεύετε ότι η τόσο συχνή επαφή μαζί της,σας κάνει να δένεστε και εσείς συναισθηματικά και ο επικείμενος χωρισμός τους θα είναι δύσκολος και για σας;Όποια και να είναι η απάντηση στο «γιατί δεν νιώθω άνετα» μοιραστείτε την με τον έφηβο γιο σας.

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για τους γονείς που βλέπουν το παιδί τους να γίνεται άντρας/γυναίκα όσο και για τους εφήβους που ψάχνουν την ταυτότητα και την θέση τους στην κοινωνία. Με υπομονή και επικοινωνία ξεπερνιούνται όλες οι δυσκολίες.

Xριστίνα Βαγενά
ΜSc Συμβουλευτική Ψυχολογία, Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
Βασιλέως Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2311 242092
Email: e-mail: vagenachristina@yahoo.com
Facebook: Χριστίνα Βαγενά- Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Η κυρία  Χριστίνα Βαγενά, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ