fbpx

Ο γιος μου αρνείται να επικοινωνήσει μαζί μου μετά το χωρισμό

| 15 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

“Με την σύζυγο βρίσκομαι σε λανθάνουσα διάσταση εδώ και 18 μήνες (ίδια στέγη – χωριστές κλίνες) πραγματική διάσταση εδώ και 30 ημέρες (διαφορετικά διαμερίσματα στην ίδια οικία). Ο γιός μου 11 ετών, ενώ ήταν συνεχώς μαζί μου επί χρόνια, μετά την πραξικοπηματική μετακόμιση της εν διαστάσει συζύγου σε διαμέρισμα με όλα του τα πράγματα, είναι συνεχώς μαζί της, δεν με επισκέπτεται σχεδόν καθόλου (στην ίδια οικία) και αρνείται να έλθει μαζί μου διακοπές. Δεν επικοινωνεί μαζί μου (άρνηση συζήτησης) ενώ τα συζητά όλα με την μητέρα του. Πως να τον αντιμετωπίσω; Να τον πιέσω να έλθει μαζί μου διακοπές και να επικοινωνεί μαζί μου περισσότερο ή να οπισθοχωρήσω και να κάνω αυτό που θέλει το παιδί; Η μητέρα του παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, λέγοντας “ότι θέλει το παιδί” και ότι “μόνος σου να βρεις τον τρόπο να επικοινωνήσεις με το παιδί σου”.

Απαντάει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Δήμητρα Βαΐτσου 


ADVERTISEMENT

Αγαπητέ αναγνώστη,

η ηλικία των 11 ετών που καθορίζει την μετάβαση από την προεφηβεία στην εφηβεία, είναι για κάθε παιδί διαφορετική. Ανάλογα το «χτίσιμο» των σχέσεων που έχουν θεμελιώσει όλα τα προηγούμενα έτη οι γονείς, αντίστοιχα θα υπάρξει και η κατάλληλη θέση και στάση του έφηβου παιδιού. Σε γενικότερες γραμμές το αγόρι είναι προσκολημμένο στην μητέρα του μέχρι τα 2 πρώτα έτη. Αργότερα την «σκυτάλη» την παίρνει ο πατέρας όπου αρχίζει η σχέση πατέρα – γιου να χτίζει τους δεσμούς του. Εάν όπως αναφέρεται η σχέση με τον 11χρονο γιο σας μέχρι πρότινος ήταν «καλή» και πλέον κάτι άλλαξε, ίσως να διερωτηθείτε τι είναι εκείνο που ζορίζει τον συναισθηματικό του κόσμο όλο αυτόν τον καιρό, όλη αυτή η νέα κατάσταση έχει «ξεβολέψει» όλους σας από την ροή της καθημερινότητας σας.

Αυτή η νέα μορφή οικογενειακής ζωής που ζούσατε όλο αυτό τον καιρό, δηλαδή στην ίδια οικία αλλά σε ξεχωριστά δωμάτια, και πλέον ξεχωριστά διαμερίσματα αλλά στο ίδιο κτήριο (εάν αυτό εννοείται) αναστατώνει αλλά και μπερδεύει τα παιδιά, δεν τους δίνει μία σαφή εικόνα της οικογένειας τους. Όταν ένα παιδί ζει με την μητέρα του και η ίδια είναι σε διάσταση με τον σύζυγο της, τότε είναι πολύ πιθανό τα νέα δεδομένα της καινούργιας οικογενειακής ζωής να αλλάζουν, να παίρνουν μία άλλη μορφή που χρειάζεται χρόνος για να την επεξεργαστούν και να την δουλέψουν  όλοι τους. Εάν υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί η μητέρα του να «συμμαχεί» μαζί του και εσείς να παίρνετε την θέση του «κακού» της όλης υπόθεσης, αυτό θα φαίνεται στον 11χρονο, θα νιώθει αμηχανία, συστολή – ντροπή και θα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.


ADVERTISEMENT

Χρειάζεται από την μεριά του πατέρα διακριτική στάση απέναντι στον 11χρονο και σε καμία περίπτωση ελεημοσύνη και παρακαλειτό. Ένα παιδί 11 ετών έχει βιώσει καταστάσεις, ξέρει ακριβώς τα υπέρ και τα αρνητικά των 2 του γονιών, έχει εικόνες και μνήμες, αλλά τελικά με τι ταυτίζονται τα παιδιά κανείς –ίσως- δεν θα μπορεί να το ξέρει. Εάν υπάρχει έντονο το συναίσθημα της ‘ήττας (για τον πατέρα) ίσως και να είναι ο μόνος κακός οιωνός, στην μεταξύ σας σχέση, ο γιος σας, σας  χρειάζεται όπως του συστήθηκατε απ’, όταν άρχισε να σας αναγνωρίζει. Αυτό θα ανακάμψει τις σχέσεις σας με τον καιρό και η ουσία θα παραμείνει ίδια ότι γονείς με παιδιά δεν χωρίζουν ποτέ, είναι η μόνη αναλλοίωτη σχέση.

Δήμητρα Βαΐτσου 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας BSc-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
Λευκωσίας 12, Νέο Ηράκλειο Αττικής, Τ.Κ. 14122
Τηλέφωνο: 213-0243040
Κινητό: 6942-817404
Email: dvaitsou@gmail.com
Web: http://dimitravaitsou.blogspot.gr/

Η κυρία Δήμητρα Βαΐτσου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ