fbpx

Να κόψω κάθε επαφή του παιδιού μου με το περιβάλλον του πατέρα του;

ADVERTISEMENT

“Καλησπέρα σας. Θα προσπαθήσω να σας καταγράψω την δική μου ιστορία όσο πιο σύντομα μπορώ ζητώντας την άμεση βοήθεια ψυχολόγων.

Όταν έμεινα έγκυος είχα χωρίσει από τον σύντροφο μου γιατί ανακάλυψα ότι μου έλεγε πάρα πολλά ψέματα, μέχρι που ακύρωσε και τον πολιτικό μας γάμο με την δικαιολογία ότι κάποια χαρτιά δεν ήταν σωστά. Γενικά η όλη συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη δίνοντας μου να καταλάβω ότι δεν ήθελε τελικά το παιδί όσο κι αν μου έλεγε και ξανάλεγε και μετά την ακύρωση του γάμου, ότι μ’ αγαπάει και μόνο εμένα θέλει για γυναίκα του και μάνα των παιδιών του.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Κάτια και Παύλος: Οι παππούδες που μεγαλώνουν το εγγόνι τους μόνοι!

Εφόσον ενημέρωσα και τους γονείς του για το τι συμβαίνει και ότι θα χωρίσω από έναν άνθρωπο τόσο ανεύθυνο όλοι μου γύρισαν την πλάτη. Αυτό ήθελαν και τους ήρθε βολική η απόφαση μου γιατί ζούμε σε διαφορετικές χώρες και οι γονείς του τον ήθελαν κοντά τους ενώ αυτός μου έλεγε ότι θα ζήσουμε μαζί. Τελικά κατάλαβα ότι και ο ίδιος το επεδίωκε γιατί δεν ήθελε να γίνει πατέρας, το τέρας.

Το κορυφαίο ήταν ότι είπε ότι θ’ αναγνώριζε το παιδί μας και ότι θα ερχόταν όταν θα γεννιόταν αλλά αυτό δεν έγινε. Το αγόρι μου έγινε ενός έτους και δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ του για αυτό. Οι γονείς του αντίθετα παίρνουν τηλέφωνο μια φορά το μήνα και ήρθαν και το είδαν δυο φορές ως τώρα αλλά αμφιβάλω για τις αγνές τους προθέσεις. Μόνη μητέρα, χωρίς σταθερή δουλειά τρέχω σε δικηγόρους για αναγνώριση και διατροφή. Ευτυχώς έχω την στήριξη δικών μου ανθρώπων.


ADVERTISEMENT

Αυτή την στιγμή θέλω να διακόψω κάθε επαφή με τον περίγυρο του γιατί δεν ωφελεί. Το μωρό δεν μπορεί να έχει παππούδες και όχι πατέρα και αν αφήσω αυτή την κατάσταση ανεξέλεγκτη μάλλον στο τέλος θα πονέσει το μωρό μου που θα συνδεθεί μαζί τους. Ζητώ την συμβουλή σας

Απαντάει η ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου

Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί μια συναρπαστική εμπειρία , ένα διαχρονικό ταξίδι αποκαλύψεων πρωτόγνωρων συναισθημάτων και ανείπωτης χαράς. Ωστόσο ο γονεϊκός  ρόλος είναι  απαιτητικός και προϋποθέτει  γονείς ώριμους συνειδητοποιημένους που θα μπορούν να αποδεχθούν ότι θα βάλουν λίγο πίσω τον εαυτό τους προτάσσοντας την φροντίδα τους παιδιού  τους…

Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό . Στη περίπτωσή σας όπως φαίνεται ο σύντροφός σας ενδεχομένως τρόμαξε με την ευθύνη της πατρότητας και το έβαλε στα πόδια για κάποιους λόγους που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με τα λιγοστά στοιχεία  που έχω στη διάθεσή μου μέσα από το mail  σας.

Φαίνεται ότι η ευθύνη της ανατροφής του παιδιού βαραίνει εσάς κατά κύριο λόγο και την οικογένειά σας . Ευτυχώς οι δικοί σας άνθρωποι σας στηρίζουν γιατί είναι κρίμα το παιδάκι σας να μεγαλώσει σε ένα αρνητικό κλίμα λόγω της απουσίας του πατέρα του. Χρειάζεται να έχει σταθερό περιβάλλον με άτομα που το περιστοιχίζουν και το αγαπούν. Να αισθανθεί ότι η μητέρα του είναι διαθέσιμη ψυχικά για να του καλύπτει τις συναισθηματικές του ανάγκες. Αν υπάρχει κάποιο άτομο από την οικογένειά σας που μπορεί να αποτελέσει σταθερό σημείο αναφοράς και υποκατάστατο του πατρικού ρόλου θα αποδειχθεί επωφελές για το παιδί .

Το ενδιαφέρον της γιαγιάς και του παππού από την πλευρά του πατέρα αναμφίβολα αποτελεί μια θετική ένδειξη.

Αναρωτιέμαι  όμως τι μπορείτε να περιμένετε από εκείνους και αν το ενδιαφέρον τους είναι ουσιαστικό. Ακόμη και αν επιθυμούν  να  αναπτύξουν  τη σχέση με  το μοναδικό τους εγγόνι  δεν ξέρω  αν είναι εφικτό τουλάχιστον στη παρούσα φάση με τόσα άλυτα θέματα.  Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε μια ανοικτή  συζήτηση μαζί τους ζητώντας με ηρεμία και σύνεση να μάθετε πως αισθάνονται για το τρόπο που ενήργησε ο γιός τους ,πως το διαχειρίζονται και τι είδους σχέση θα ήθελαν με το εγγόνι τους .

Για παράδειγμα τι έχουν να πουν που ο γιος τους δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ,δεν υποστήριξε τη σχέση σας και τη κοινή σας απόφαση να αποκτήσετε παιδί. Και όχι μόνο αυτό ενημερώστε τους ότι αναγκάζεστε να καταφεύγετε σε νομικές οδούς για να υπάρξει το αυτονόητο δικαίωμα του παιδιού να έχει ένα ονοματεπώνυμο πατέρα. Φυσικά αναφερθείτε και στην υποχρέωσή του να καταβάλλει διατροφή και στην  περίπτωση που επικαλεστούν το επιχείρημα  ότι δεν εργάζεται σε  σταθερή βάση ας απαντήσουν πως θα το αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τι προτίθενται να κάνουν σαν γιαγιά και παππούς για το εγγόνι τους. 

Συνήθως οι ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις μπορεί να ξεκαθαρίσουν το τοπίο θετικά ή αρνητικά, τουλάχιστον όμως να γνωρίζουμε. Ανάλογα με  τις τοποθετήσεις και τις θέσεις τους  θα πάρετε τις αποφάσεις σας, σταθμίζοντας τις επιμέρους παραμέτρους. Σε κάθε απογοήτευση που αντιμετωπίζετε σε αυτή τη διαδρομή να  θυμάστε ότι το παιδί σας αποτελεί πηγή δύναμης , έμπνευσης και χαράς.

Αλεξάνδρα Καππάτου 
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος-Συγγραφέας
Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας
1ος όροφος
Πλ. Μαβίλη TK 115 21
Τηλέφωνο 1:(+30) 210 64 522 54
Τηλέφωνο 2: (+30) 210 64 557 51
Web: http://www.akappatou.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ