fbpx

Μονογονείς από απόσταση

| 2 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο. Η πίεση η οποία ασκείται σε έναν γονιό που μέσα στον ελάχιστο χρόνο του, πρέπει να μεγαλώσει υγιή, υπεύθυνα και ολοκληρωμένα παιδιά, είναι μεγάλη, καθώς συνεχώς παλεύει και αναρωτιέται αν κάνει το καλύτερο για εκείνα. Για μερικούς γονείς, μια τέτοια κατάσταση είναι ακόμη πιο πιεστική όταν μένουν μακριά, λόγω μετανάστευσης σε άλλη χώρα ή λόγω διαζυγίου και μετακόμισης σε άλλη πόλη ή σε μακρινή περιοχή. Πώς μπορεί ένας γονιός, με γεωγραφικά εμπόδια, να είναι πραγματικός γονιός όταν βλέπει τα παιδιά του μόνο καλοκαίρι, Πάσχα και Χριστούγεννα;

Η όλη κατάσταση δεν είναι ιδανική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς που ζουν μακριά, δεν έχουν επιρροή στα παιδιά τους. Στη πραγματικότητα, με λίγη προσπάθεια και προγραμματισμό, είναι εφικτό να διατηρείτε στενές σχέσεις μαζί τους, ακόμη και από χιλιόμετρα μακριά.


ADVERTISEMENT

Κρατήστε καλές επαφές με τον άλλον γονέα
Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους που θα σας εξασφαλίσει την επικοινωνία σας με τα παιδιά, είναι να κάνετε ό,τι είναι εφικτό να κρατήσετε επαφές και μάλιστα καλές, με τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Αυτό ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος να ενημερώνεστε άμεσα για οτιδήποτε τους συμβαίνει. Βρείτε μαζί μια ώρα που να σας βολεύει να μιλάτε στα παιδιά κατά τη διάρκεια της εβδομάδος και το Σαββατοκύριακο και αν επιθυμείτε να τα επισκεφθείτε, ενημερώστε τον άλλον γονέα, πολύ νωρίτερα.  Προσπαθήστε να είστε δίκαιοι σχετικά με τη διαμονή και τη μεταφορά των παιδιών όταν εκείνα σας επισκέπτονται. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στη καθημερινότητά τους, δηλαδή τις εργασίες τους, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνεται στη ρουτίνα τους, την οποία καλό είναι να σεβαστείτε. Αν δεν το κάνετε, τότε ο άλλος γονέας θα έχει κάθε απτό λόγο να προσπαθήσει να «εμποδίσει» την επικοινωνία με το επιχείρημα ότι βγάζετε τα παιδιά εκτός προγράμματος.

Ένας ακόμη λόγος για να κρατήσετε επαφή με τον άλλον γονέα, είναι για να μαθαίνετε όλες τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Όσο θέλετε ο λιγοστός χρόνος που περνάτε με τα παιδιά να είναι τέλειος, τόσο θέλουν και εκείνα κι έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σας πούν κάτι ανησυχητικό που θα «χαλάσει» αυτές τις λίγες ώρες μαζί σας. Μπορεί για παράδειγμα να μην σας πούν ότι δεν τα πήγαν καλά σε ένα διαγώνισμα ή ότι αντιμιλάνε στον άλλον γονέα. Κρατώντας επαφή σε καλά επίπεδα με τον γονέα που έχει την επιμέλεια, σας δίνει μία πλήρη εικόνα της ζωής των παιδιών όταν δεν μπορείτε να είστε κάθε μέρα μαζί τους.

Η τεχνολογία είναι φίλη σας 
Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ, μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους από απόσταση. Εκτός από το τηλέφωνο, υπάρχουν και πιο ανέξοδες λύσεις όπως το facebook, το Skype και το διαδίκτυο γενικότερα. Ένας φίλος μου και χωρισμένος μπαμπάς, δουλεύει ατελείωτες ώρες, ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους και παρ’ όλο που έχει ο ίδιος την επιμέλεια του παιδιού του, αναγνωρίζει ότι δεν το βλέπει όσο θα ήθελε, οπότε βρίσκονται μερικές φορές την εβδομάδα μέσω Skype. Παρ’ όλο που το παιδάκι είναι 2 ετών, αναγνωρίζει τον μπαμπά του στον υπολογιστή και το πρόσωπό του λάμπει όποτε τον βλέπει. Μην φοβάστε λοιπόν τη τεχνολογία ακόμη κι αν τα παιδιά σας, είναι μικρά. Από το να μην έχετε καθόλου επαφή, είναι προτιμότερο να κρατάτε επαφή έστω και μέσω laptop!


ADVERTISEMENT

Έχεις δέμα 
Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τα πατροπαράδοτα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Μπορείτε λοιπόν κάθε τόσο, να στέλνετε στα παιδιά ένα δεματάκι που να δείχνει ότι το σκέφτεστε. Βάλτε μέσα Lego, μικρά lip gloss αν είναι κοριτσάκι, ένα μικρό επιτραπέζιο ή παζλ, ένα καλό παιδικό βιβλίο ή λίγα γλυκίσματα. Μην ξεχάσετε να βάλετε και καρτούλα μέσα στο δωράκι τους για να τους γράψετε πόσο πολύ τα σκέφτεστε και τα αγαπάτε.

Ρεαλιστικές προσδοκίες
Μην περιμένετε τα παιδιά σας να ανταποκριθούν αυτόματα με την ίδια συχνότητα που ανταποκρίνεστε εσείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμούν αυτό που κάνετε ή την αγάπη που τους δείχνετε  ούτε νομίζουν ότι δεν τα αγαπάτε. Απλώς γενικότερα, τα παιδιά δεν έχουν την κοινωνική ωριμότητα για να εκδηλωθούν ανάλογα.

Αξιοποιήστε το χρόνο σας με τα παιδιά, χωρίς να φεύγετε από την ουσία 
Όταν εκείνες οι ιδιαίτερες μέρες φτάνουν και περνάτε χρόνο με τα παιδιά, αξιοποιήστε τον στο έπακρο, χωρίς να το πιέζετε με ερωτήσεις ή σχόλια για τον άλλον γονέα. Εστιάστε στα παιδιά, απολαύστε κάθε πολύτιμη στιγμή μαζί τους και μην αφήσετε την ουσία να πετάξει απ’ το παράθυρο. Διατηρήστε το πρόγραμμά τους και τηρήστε τις ώρες του ύπνου και του μεσημεριανού φαγητού, που έχουν τα παιδιά στη καθημερινότητά τους με τον άλλον γονέα. Η τήρηση του προγράμματος φυσικά δεν θα σας εμποδίσει από το να διασκεδάσετε σαν οικογένεια. Μπορείτε κάλλιστα να κάνετε δουλειές με τα παιδιά, να ποτίσετε τα φυτά ή να μαγειρέψετε μαζί. Τέτοια καθήκοντα, τους δίνουν αυτοπεποίθηση και πρακτικές ικανότητες.

Καθιερώστε νέες παραδόσεις και τηρήστε μερικές παλιές
Εάν τα παιδιά πρόκειται να περάσουν μαζί σας τι γιορτές, μιλήστε τους για πράγματα που θα θέλατε να κάνετε μαζί. Μπορεί για παράδειγμα εκείνες τις μέρες που έχετε κανονίσει να μείνουν σε εσάς, να θέλουν να πάνε σε μία συναυλία ή να δούν μια συγκεκριμένη ταινία στο σινεμά, δραστηριότητες που δεν σας εμποδίζουν να συμμετάσχετε κι εσείς το διάστημα που είστε μαζί. Μην ξεχάσετε σε αυτές, να προσθέσετε και μερικές από όσες κάνατε παλιότερα μαζί, όπως το να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, να βάψετε αυγά αν είναι Πάσχα και να πάτε στη γιαγιά τους για φαγητό.

Καταγράψτε τις αναμνήσεις
Μην ξεχάσετε να τραβήξετε αρκετές φωτογραφίες και βίντεο από τις ημέρες που τα παιδιά θα μένουν με εσάς. Αργότερα, μπορείτε να τους στείλετε ένα όμορφο κουτί ή άλμπουμ, με όλες τις όμορφες στιγμές σας μαζί.

Σε περίπτωση που είστε κι εσείς γονιός, μονογονέας και μή, που ζεί μακριά από τα παιδιά του, μην απελπίζεστε. Εάν επικοινωνείτε μαζί του τακτικά και έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορείτε να παραμείνετε ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ