fbpx

Μητριά και έγκυος: Πώς να προετοιμάσετε τα παιδιά!

| 21 Οκτωβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Στην Αυστραλία, μια στις πέντε οικογένειες πλέον περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα παιδί από άλλη σχέση ή γάμο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το φαινόμενο αυτό φυσικά δεν τοποθετείται μόνο στην Αυστραλία αλλά σιγά-σιγά κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Αν είσαι με έναν άνθρωπο που έχει ήδη παιδιά από άλλη σχέση ή γάμο και περιμένεις παιδί, οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν την οικογένειά σου να προετοιμαστεί, εν όψει της έλευσης του νέου μέλους, ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση πιο εύκολη:


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Μικτές οικογένειες: Συγχωνευθείτε χωρίς να τρελλαθείτε.

  • Προετοιμάστε τα παιδιά από πριν για την έλευση του καινούριου αδελφού ή της αδελφής τους.
  • Μίληστε τους για το τι συμβαίνει και τι θα πρέπει να περιμένουν.
  • Αν είναι δυνατό, πήγαινετε τα στο νοσοκομείο για να επισκεφθούν το νέο αδελφάκι τους.
  • Βρείτε τρόπους για να κάνετε τ’ αδέλφια να αισθάνονται ότι τα συμπεριλαμβάνετε.
  • Να μη διαταράσσεται, όσο αυτό είναι δυνατό, η ρουτίνα του σπιτιού.
  • Βρείτε χρόνο για να τον περάσετε μαζί σαν ζευγάρι.
  • Ο μπαμπάς μπορεί να είναι πιο ενεργός στον τομέα της συναισθηματικής και πρακτικής υποστήριξης.
  • Αποδέξου ότι σαν θετός γονιός, ίσως να έχεις διαφορετικά συναισθήματα για το μωρό σου απ’ ότι για τα παιδιά του συντρόφου/συζύγου σου.
  • Αναζήτησε την κατάλληλη υποστήριξη ακόμα και εάν αυτό σημαίνει να ψάξεις και εκτός οικογένειας. Βεβαιώσου ότι ο σύμβουλος γνωρίζει τις δυναμικές της μικτής οικογένειας.

Θυμήσου: Τα έντονα συναισθήματα είναι φυσιολογικά
Κάθε παιδί, όσο ενθουσιασμένο ή καλά προετοιμασμένο και να είναι, μπορεί να βιώσει ζήλεια, άγχος ή ανασφάλεια μπροστά στη ιδέα ότι θα πρέπει να μοιραστεί την αγάπη των γονιών του μ’ ένα άλλο παιδί. Όλα τα γνώριμα συστατικά για την αδελφική αντιπαλότητα υπάρχουν αλλά στη περίπτωση της μικτής οικογένειας υπάρχει επίσης η απώλεια, η ανασφάλεια και η σύγχυση.

Δώσε στα παιδιά το δικό τους χώρο
Αν παιδιά του συντρόφου/συζύγου δεν ζουν μόνιμα μαζί σας, βεβαιώσου ότι το μωρό δεν θα κατακλύσει το σπίτι. “Είναι σημαντικό να κάνεις τα παιδιά να αισθάνονται μέλη του σπιτιού. Αν δεν μπορείς να τους παρέχεις τον δικό τους προσωπικό χώρο, βρες ένα μέρος όπου να μπορούν να φυλάνε κάποια από τα πράγματα τους.


ADVERTISEMENT

Η ηλικία παίζει ρόλο
Το να γνωρίζεις της αλλαγές που θα βιώσουν τα παιδιά του συντρόφου/συζύγου σου καθώς μεγαλώνουν, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν. Η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στο να καθοριστεί πως θ’ αντιδράσουν τα παιδιά στις νέες τους οικογένειες και έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 15 ετών, είναι εκείνα που δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν σε μια μικτή οικογένεια.

Να αφιερώνεις σε όλα τα παιδιά λίγο χρόνο μόνα μαζί σου
Ενώ μπορεί το νεογέννητο να έχει καταλάβει όλες τις ώρες της ημέρας, είναι σημαντικό να συμπεριλάβεις τα παιδιά του συντρόφου/συζύγου στη καθημερινότητά σου, ώστε ν’ αποφύγεις την φθορά στη σχέση σας. Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσεις ότι τα παιδιά, περνούν χρόνο όχι μόνο με τους βιολογικούς τους γονείς αλλά και μ’ εσένα τη μητριά τους. Επίσης, καλό είναι να συμπεριφέρεσαι σε όλα σου τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο – θέτοντας κανόνες και όρια και αποφεύγοντας να κάνεις όλα τα χατίρια στα θετά παιδιά που είτε μένουν μαζί σας είτε όταν έρχονται να σας επισκεφθούν.

Τα συναισθήματα σου μπορεί ν’ αλλάξουν μετά από τη γέννα
Όταν το μωρό σου γεννηθεί, βιώνεις έτσι κι αλλιώς, έντονα συναισθήματα. Όμως, έχοντας μαζί και τα παιδιά του συντρόφου ή του συζύγου, πρέπει να βρίσκεις τρόπους να διαχειρίζεσαι την έντονη αγάπη για το παιδί σου σε σχέση με τα συναισθήματα που πιθανόν να αυξομειώνονται για τα υπόλοιπα παιδιά.

Δώσε χρόνο
Η επιπλέον υποστήριξη, ειδικά από τον πατέρα του παιδιού, κάνει τη μετάβαση πιο εύκολη, μετά τον ερχομό του μωρού. Τα παιδιά από τον πρώτο γάμο ή τη πρώτη σχέση, μετά τον ερχομό του/της ετεροθαλούς αδερφού/αδερφής τους, θέλουν χρόνο για να βρούν τη θέση τους μέσα στην νέα αυτή ιεραρχία ενώ αναζητούν την υποστήριξη και την επιβεβαίωση κυρίως από το βιολογικό τους γονιό.

Νέο αδερφάκι=Σύντροφος για μια ζωή
Στη περίπτωση που η νέα σύντροφος/σύζυγος του μπαμπά φέρνει το παιδί τους στον κόσμο, το παιδί του πατέρα, δεν παύει να αποκτά έναν ακόμα αδελφό ή μια ακόμα αδελφή που θα είναι σύντροφος του για μια ζωή. Ένα ετεροθαλές αδελφάκι μπορεί να φέρει χαρά, οργή, πόνο, εκνευρισμό και ευχαρίστηση, όπως κάθε αδελφάκι σε κάθε οικογένεια, είτε είναι μικτή είτε όχι. Η μητριά καλείται να είναι όσο μπορεί αντικειμενική και με τη στάση της να συμβάλλει στην ενσωμάτωση , όχι μόνο του νέου μέλους στη μικτή οικογένεια, αλλά κυρίως των υπολοίπων παιδιών που πιθανόν να αμφισβητήσουν την αγάπη του γονιού τους και τη θέση τους μέσα στη ζωή του και στο σπίτι σας.

Πηγή: http://www.kidspot.com.au

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ