fbpx

Μετά τις διακοπές με τον άλλο γονιό, το παιδί μου στράφηκε εναντίον μου

| 4 Σεπτεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

 

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους μονογονείς είναι η διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς που εμφανίζουν τα παιδιά τους μετά την επικοινωνία τους με τον άλλο γονιό, ιδιαίτερα μετά από πολυήμερες διακοπές, όπως αυτές του καλοκαιριού. Μάλιστα το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν οι δύο γονείς βρίσκονται σε σύγκρουση ή διαρκή διαφωνία και δεν ακολουθούν κοινή γραμμή ανατροφής, κοινά όρια και κανόνες.


ADVERTISEMENT

Ξεκινώντας λοιπόν από το πρώτο λογικό βήμα, αυτό το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο εάν οι δύο γονείς ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους, επιβραβεύσεις, απαγορεύσεις και σε γενικές γραμμές και το ίδιο πρόγραμμα καθημερινότητας, το οποίο σαφώς θα είναι πιο χαλαρό και προσαρμοσμένο στην καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών. Πρέπει να γίνει σίγουρα κατανοητό πως ακόμη και αλλαγές στο πρόγραμμα των βασικών αναγκών του παιδιού, φαντάζει για το ίδιο ως μία σημαντική αλλαγή, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει εκνευρισμό και σύγχυση. Φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη είναι η σύγχυση του παιδιού όταν υπάρχει πλήρης διαφοροποίηση μεταξύ των γονιών στην αντιμετώπιση άλλων θεμάτων, όπως για παράδειγμα το ωράριο παραμονής στην παραλία ή η χρήση υπολογιστών και τάμπλετ.

Εφόσον λοιπόν δεν ακολουθείται κοινή γραμμή ορίων και ανατροφής, τότε είναι επιτακτική η ανάγκη να έχουμε κατά νου, μία σειρά από παραμέτρους. Κατά πρώτον, δίνουμε στο παιδί χρόνο προσαρμογής. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε το παιδί μετά από πολλές μέρες με τον έναν γονιό με τον οποίο η καθημερινότητα ήταν εντελώς διαφορετική, να επανέλθει άμα τη εμφανίσει του στο προηγούμενο πρόγραμμα που ακολουθούσατε μαζί.

Δείτε σχετικά: Διαζύγιο και διανυκτέρευση πολύ μικρού παιδιού στον άλλο γονέα


ADVERTISEMENT

Στη συνέχεια, καλό είναι να παρατηρήσουμε εκείνες τις συμπεριφορές οι οποίες θεωρούμε ότι είναι προβληματικές ή ριζικά διαφορετικές από τις προηγούμενες συνήθειες του παιδιού και να συζητήσουμε μαζί του για αυτές. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ατάκες που συχνά ακούω από γονείς ή άλλους στενούς συγγενείς, του στυλ ‘‘Αυτά να τα κάνεις στον πατέρα σου/στη μητέρα σου’’, πρέπει να αποφεύγονται γιατί εκτός από αναποτελεσματικές, γεννούν μία σειρά από άμυνες και αρνητικά συναισθήματα στο παιδί. Εναλλακτικά, τονίζουμε τις διαφορές των ημερών των διακοπών που πέρασε με τον άλλο γονιό με την καθημερινότητα, στην οποία είστε σύμμαχοι οι δυο σας, για αυτό και πρέπει να βρείτε τους δικούς σας ρυθμούς και να κανονίσετε ξανά το κοινό σας και ατομικό πρόγραμμα.

Μην ξεχνάτε ότι και η επιστροφή του παιδιού από τον άλλο γονιό βιώνεται ως ένας νέος αποχωρισμός, που γίνεται πιο έντονος τις πρώτες μέρες και μπορεί να θυμίζει και αντιδράσεις του παιδιού από τον πρώτο καιρό του διαζυγίου.

Τέλος, αν και είναι καταστροφικό είναι αρκετά συχνό, ο ένας από τους δύο γονείς να χρησιμοποιεί τις ημέρες των διακοπών όχι ως ένα χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να αφιερώσει απερίσπαστα χρόνο στο παιδί, χωρίς περιορισμούς, αλλά ως μία ευκαιρία να διαβάλλει τον άλλο γονιό. Σε αυτή την περίπτωση, συζητάμε με το παιδί και του τονίζουμε τη σχέση που εμείς είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μαζί του, δείχνουμε κατανόηση στα αρνητικά του συναισθήματα και προσπαθούμε μέσα από την προώθηση της δικής του ταυτότητας και ανεξαρτησίας να ξεκαθαρίσουμε το ποια από αυτά που αισθάνεται και πιστεύει είναι στην βάση δικών του βιωμάτων και σκέψεων και ποια άλλων.

Εύχομαι σε όλους καλό φθινόπωρο, με εύκολη και ομαλή προσαρμογή!

Με εκτίμηση,

Στέλλα Καραπά
Ψυχολόγος, MSc-Υποψήφια Δρ. του ΑΠΘ
Εξειδικευμένη στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογική και Δικαστική Ψυχολογία
Μητροπόλεως 26, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313 006461
Κινητό: 6948 303940
Web: www.stellakarapa.gr
Email: stellakarapa@gmail.com
Facebook: Στέλλα Καραπά-Ψυχολόγος 

Μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ