fbpx

Λάθη των γονιών μετά το διαζύγιο και πώς να μην το παρακάνεις!

| 29 Φεβρουαρίου 2016
ADVERTISEMENT

Ένα διαζύγιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου με πολλούς τρόπους. Μπορεί να αλλάξει το που μένεις, με ποιον/α μένεις, πόσο καιρό περνάς με τα παιδιά σου και πόσα χρήματα έχεις. Αλλά υπάρχει μια αλλαγή που μπορεί να μην την αντιληφθείς εξ αρχής: ότι θα πρέπει να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με την συμμετοχή του/της πρώην.

Το διαζύγιο και μια μετέπειτα σχέση μπορεί να σου δείξει πόσο σοβαρά ή όχι, παίρνει ο άλλος γονιός, την ανατροφή των παιδιών σας. Μπορεί ξαφνικά να νιώσεις ότι μεγαλώνεις μόνη/ος σου τα παιδιά, πράγμα που μπορεί να σε οδηγήσει στο να κάνεις λάθη.


ADVERTISEMENT

Τα τρία πιο συνηθισμένα είναι:

O γονιός που προσπαθεί υπερβολικά να διορθώσει τα πάντα
Είναι ο γονιός που πιστεύει ότι ο άλλος γονιός δεν παίρνει σοβαρά την ανατροφή των παιδιών και νιώθει την ανάγκη να αναπληρώσει αυτό το κενό. Είναι πολύ πιο αυστηρός/η ώστε να μειώσει το έλλειμμα που αντιλαμβάνεται να υπάρχει. Πράγμα που δεν είναι καλό.

Αντί να διορθώνει ένα πρόβλημα που υπάρχει στο σπίτι του άλλου γονέα, κάνει το δικό του/της σπίτι να είναι σαν φυλακή. Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να τρέμουν τη στιγμή που θα γυρίσουν σε αυτό το σπίτι και να ανυπομονούν να ξαναφύγουν.


ADVERTISEMENT

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία γονέων, πρέπει να επικεντρωθείς στον εαυτό σου, να δεις δηλαδή τι είδους γονιός θες να είσαι και τι συμβαίνει στο δικό σου σπίτι. Σταμάτα να ανησυχείς για το τι κάνει ή δεν κάνει ο/η πρώην σου όταν τα παιδιά είναι στο σπίτι του/της. Επίσης, μπορείς να παρηγορηθείς με της εξής σκέψη:

Τα παιδιά σου μπορεί να μάθουν κάποια σημαντικά πράγματα βλέποντας τα δυο διαφορετικά στυλ διαπαιδαγώγησης που έχετε.

Ο γονιός που “κακομαθαίνει” υπερβολικά τα παιδιά
Αυτός είναι ο γονιός που νιώθει ενοχές για ότι πέρασαν τα παιδιά εξαιτίας του διαζυγίου οπότε τα κακομαθαίνει. Τους κάνει κάθε χατίρι προσπαθώντας να τα εμποδίσει να ξανανιώσουν θλίψη και απογοήτευση. Είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος για να τα κάνει να ξεχάσουν τον πόνο του διαζυγίου;

Όχι, δεν είναι.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, το πιο πιθανό είναι τα παιδιά σου να μεγαλώσουν χωρίς να ξέρουν πως να διαχειριστούν τις δυσκολίες της ζωής. Το κουκούλι μέσα στο οποίο τα έχεις τυλίξει – εξαιτίας του άγχους και των ενοχών σου – θα τα εμποδίσει να ωριμάσουν συναισθηματικά και να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να αντιμετωπίσουν τη ζωή και τις δυσκολίες της. Το διαζύγιο σίγουρα επηρέασε την παιδική τους ηλικία αλλά αν αντιδράσεις υπερβολικά δεν θα καταφέρεις να θεραπεύσεις τις πληγές τους πιο γρήγορα αλλά μπορεί να τους προκαλέσεις μόνιμες “αναπηρίες”.

O γονιός που προσπαθεί υπερβολικά να τηρήσει τις υποσχέσεις και των δύο
Ο άλλος γονιός υπόσχεται πολλά αλλά δεν τα κάνει! Δεν πειράζει όμως! Ο γονιός που ανήκει σε αυτή την κατηγορία θα κοιτάξει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις τόσο τις δικές του όσο και του άλλου γονέα. Ο μπαμπάς τους δεν τους πήρε το γατάκι που τους είχε υποσχεθεί επειδή η νέα του σύντροφος έχει αλλεργία στις γάτες; Κανένα πρόβλημα, η μαμά θα πάει τα παιδιά να πάρουν ΔΥΟ γατάκια!

Έτσι τα παιδιά θα είναι ευτυχισμένα και θα δουν σε ποιο γονιό μπορούν να βασιστούν. Σωστά;
Όχι.

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αυτός που υποσχέθηκε κάτι έχει την υποχρέωση να το πραγματοποιήσει. Αν εσύ πάρεις αυτή την ευθύνη πάνω σου και το πραγματοποιήσεις, θα στερήσεις από τα παιδιά σου την ευκαιρία να μάθουν πως κάποιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται και κατά συνέπεια πως λειτουργεί ο κόσμος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι και να καταλήξουν να ζουν μια ζωή που ποτέ δεν θα ήθελες να ζήσουν.

Τι κοινό έχουν αυτές οι τρεις κατηγορίες γονέων; Την υπερβολή. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν έχουν ξεπεράσει το διαζύγιο. Δεν εννοώ ότι ακόμα θέλουν να τα ξαναβρούν με τον/την πρώην ή εύχονται να μην είχαν χωρίσει. Απλά βρίσκονται παγιδευμένοι στην δίνη του διαζυγίου. Ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αρχίσουν να χτίσουν την δική τους ζωή.

Αν πιστεύεις ότι ανήκεις σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ένα πράγμα πρέπει να κάνεις: να χαλαρώσεις. Δες τι κάνεις σωστά και σταμάτα να ασχολείσαι με τις αποτυχίες του/της πρώην. Διασκέδασε με τα παιδιά σου, εκτίμησε τις μέρες που περνάς μαζί τους και αντιμετώπισε τις προκλήσεις. Απόλαυσε τον χρόνο σου μαζί τους αλλά και τον χρόνο που περνάς χώρια από εκείνα.

Οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από την δίνη του διαζυγίου και να γίνεις ένας πιο συνειδητοποιημένος και χωρίς υπερβολές γονιός μετά το διαζύγιο!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ