fbpx

Λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι μονογονείς

| 18 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ως μονογονείς,  έχετε μια καταπληκτική σχέση με τα παιδιά σας. Τις περισσότερες φορές βασίζονται πάνω σας και εσείς, δημιουργείτε τη δομή και το περιβάλλον που χρειάζονται προσπαθώντας παράλληλα να αφιερώνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε. Επειδή όμως, μπορεί να κάνετε κάποια λάθη που συνηθίζουν να κάνουν λίγο-πολύ όλοι οι μονογονείς, παρακάτω θα δείτε ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε!

1. Είστε φίλοι με τα παιδιά σας
Όπως έχει δημοσιευθεί και αναλυθεί σε παλαιότερο άρθρο του Singleparent.gr, η σχέση σας με τα παιδιά σας μπορεί να είναι στενή και μοναδική ειδικά αν ζείτε αποκλειστικά και μόνο οι δυο σας.  Ωστόσο, αντί να αντιμετωπίζετε αυτή σας τη σχέση ως μία φιλία στη ζωή σας, μπορείτε να την αντιμετωπίζετε σαν κάτι ιερό: Καμία άλλη σχέση δεν θα είναι όπως αυτή με τα παιδιά σας. Διατηρήστε τη και προστατέψτε τη αλλά μην την αντιμετωπίζετε σαν μία από τις φιλίες σας διότι δεν είναι. Κάντε λίγο πίσω και σκεφτείτε πόσο  περίπλοκο είναι αυτό για το παιδί σας. Τα παιδιά δεν έχουν την ικανότητα, συναισθηματικά και ψυχολογικά, να διατηρήσουν από μόνα τους, τις δικλείδες ασφαλείας και τα όρια των κανόνων που εμείς τους θέτουμε. Χρειάζεται να το κάνουμε εμείς για εκείνα. Επομένως, καλό θα ήταν να δώσετε έμφαση στη φιλία σας αργότερα, όταν τα παιδιά σας θα είναι ώριμοι ενήλικες.


ADVERTISEMENT

2. Προσπαθείτε να επιβάλλετε κανόνες ενώ η σχέση σας με το παιδί, δεν έχει εδραιωθεί
Τα παιδιά που συνδέονται στενά με τους γονείς τους, είναι πιο πιθανό να τους σεβαστούν και να ακολουθήσουν τους κανόνες τους. Σιγουρευτείτε ότι αφιερώνετε χρόνο στα παιδιά και στο χτίσιμο της σχέσης σας μαζί τους. Βγείτε και διασκεδάστε. Ακούστε τα όταν σας λένε ιστορίες για το πώς πέρασαν στο σχολείο, ή για τα βιβλία που διάβασαν και τις εκπομπές που είδαν. Ο χρόνος που αφιερώνετε στο να τροφοδοτείτε τη σχέση σας, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία μπορούν τα παιδιά να πατήσουν όταν στο μέλλον, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πειρασμούς και αρνητικές επιρροές.

3. Περιμένετε από τα παιδιά σας να μην αποτυγχάνουν
Δύο πράγματα συμβαίνουν όταν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας κάνουν λάθη: 1) Κλείνουμε τα μάτια και αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε τις λιγότερο επιτυχημένες επιλογές τους, οπότε χρειάζονται βοήθεια για να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις και 2)  χάνουμε την ευκαιρία να μάθουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν από τα μικρολαθάκια τους ώστε να αποτρέψουν μεγαλύτερα λάθη , αργότερα στη ζωή τους. Αποδεχτείτε ότι τα παιδιά σας θα κάνουν λανθασμένες επιλογές, είναι προορισμένα για να κάνουν. Κι αντί να βλέπετε αυτές τις επιλογές τους αρνητικά ή να αμφισβητείτε το πόσο καλοί γονείς είστε, μετατρέψτε τα λάθη τους σε ευκαιρίες που θα δώσουν στα παιδιά σας ικανότητες και αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν τις επόμενες προκλήσεις, με πιο θετικό τρόπο.

4. Υπερβάλλετε στα λάθη των παιδιών σας
Ειδικά αν είστε οι μόνοι γονείς, μπορεί να νιώθετε ότι τα λάθη των παιδιών σας είναι η δική σας αντανάκλαση για το πόσο καλός γονιός είστε. Επιπλέον μπορεί να νιώθετε μεγάλη πίεση να «διορθώσετε» τα προβλήματα ακριβώς τη στιγμή που προκύπτουν ενώ παράλληλα να αισθάνεστε παντελώς αδύναμοι να κατορθώσετε κάτι τέτοιο. Αυτή η πίεση που νιώθετε μπορεί πολύ εύκολα να σας οδηγήσει στο να αντιδράτε υπερβολικά με τα λάθη των παιδιών σας. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι θα είστε πιο αποτελεσματικοί ως γονείς, αν ανακατευθύνετε τις μελλοντικές επιλογές και τη συμπεριφορά των παιδιών σας, αν παραμείνετε ήρεμοι. Αντί να φωνάζετε, εξασκηθείτε στη τέχνη της διαχείρισης των συνεπειών αυτών των λαθών με ήρεμο χαμηλών τόνων τρόπο που θα βοηθήσει τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν ότι οι συνέπειες αυτές έχουν να κάνουν με εκείνα και όχι με εσάς.


ADVERTISEMENT

5. Αποφεύγετε να προσπαθείτε να τα πειθαρχήσετε
Ως μονογονείς είστε και οι μόνοι που χρειάζεται να παίρνετε όλες τις δύσκολες αποφάσεις, σχετικά με τις συνέπειες των πράξεων των παιδιών. Αντί λοιπόν να το κάνετε τη στιγμή που βράζετε από θυμό, φτιάξτε ένα πλάνο σχετικά με το πώς θα ανταποκρίνεστε στην εκάστοτε συμπεριφορά. Χωρίστε την άσχημη συμπεριφορά των παιδιών σας, σε δύο κατηγορίες: Σε σημαντικές και λιγότερο σημαντικές. Ύστερα κάντε μια λίστα με τις συνέπειες που θα έχουν ανάλογα με τη φύση της συμπεριφοράς και ενημερώστε γι΄αυτό τα παιδιά σας. Για παράδειγμα οι λιγότερο προσβλητικές συμπεριφορές θα σημαίνουν μια μέρα χωρίς τηλεόραση ενώ οι πιο προσβλητικές συμπεριφορές, θα σημαίνουν μια εβδομάδα χωρίς τηλεόραση.

Jennifer Wolf-Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γονέων και Υποστηρίκτρια μονογονέων
Πηγή: Singleparents.about.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ