fbpx

Κάνει το παιδί μου να με βλέπει να φιλιέμαι με τον σύντροφό μου;

| 27 Μαρτίου 2015
ADVERTISEMENT

“Έχω ένα γιο 22 μηνών και είμαι χωρισμένη ενάμιση χρόνο. Έκανα για πρώτη φορά μετά το διαζύγιο μου, νέα σχέση. το άγχος μου το μεγάλο είναι το παιδί. Δεν θέλω να με βλέπει με τον φίλο μου να φιλιόμαστε ή να με ακουμπάει καθόλου. Ευτυχώς και εκείνος καταλαβαίνει αυτή την ανάγκη μου αλλά, δεν ξέρω τι είναι πραγματικά σωστό για το παιδί. Δεν με έχει δει ποτέ ούτε καν με τον πατέρα του… ήμασταν πάντα οι δυο μας. Βρισκόμαστε και με το παιδί για βόλτα σε στυλ φιλικό αλλά στην ουσία βλέπει τον φίλο μου συχνά και νιώθω ότι δεν του αρέσει και τόσο. Ενώ δηλαδή δείχνει συμπάθεια, του μιλάει, του γελάει κλπ. στην αρχή αντιδράει  με στυλ,  σαν να λέει  “πάλι εσύ”; Τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου


ADVERTISEMENT

Η αποδοχή των δικών μας αρχικά συναισθημάτων, το πως πραγματικά νιώθουμε, τι είναι αυτό που θέλουμε και πως το εκφράζουμε θα ήταν μια αρχή που θα σας έδινε πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα σας.  Αν μπροστά στο παιδί σας όπως λέτε δεν εκδηλώνετε τα συναισθήματα σας, δίνετε απλά ένα συγκεχυμένο μήνυμα και αυτη η σύγχυση πιθανα να εκφράζει κάποια ανησυχία σας αναφορικά με τη σχέση σας. Εφοσον είστε καλά στη σχέση αυτή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προβλεπεται πως θα καταλήξει, και αν νιώθετε συναισθήματα, απλά εκφράστε τα. Η σύγχυση του παιδιού για έναν άνθρωπο που δεν του έχει ξεκαθαριστεί ο ρόλος του αλλά μπορεί να κατανοήσει τη σημασία του στη ζωη της μαμάς του, είναι δεδομένη. Οι σκέψεις που αναφέρετε ότι πιθανά έχει το παιδί, μάλλον προέρχονται απο το δικό σας άγχος για το αν θα αποδεχτεί το παιδί σας το συντροφό σας ή όχι. Ξεκαθαρίστε λοιπόν στο παιδί ποιος ειναι ο ρόλος του συντρόφου σας και αφήστε του το περιθώριο να τον αποδεχτεί ή όχι γνωρίζοντας όμως την αλήθεια.

Μιλήστε για τη σχέση σας, με λέξεις που αρμοζουν στην ηλικία του. Το άγνωστο είναι αυτό που προκαλεί άγχος και φόβο στα παιδιά ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις αρνητικές.  Ξεκαθαρίστε του ότι δεν αλλάζει τίποτα στη δική σας σχέση (μαμάς παιδιού). Η δική σας επικοινωνία με το παιδί σας θα μετριάσει τα αρνητικά συναισθήματα που εκείνο πιθανά βιώσει. Οφείλετε ωστόσο να αποφύγετε να μοιραστείτε πάρα πολλές λεπτομέρειες για τη σχέση σας. Να είστε δεκτική στα συναισθήματα του παιδιού σας, να ανταποκρίνεστε σε αυτά, και να του δείχνετε την αγάπη σας.

Γιούλη Μπαλίκου
Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/


ADVERTISEMENT

*Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τυχαία και δεν απεικονίζει τα πραγματικά πρόσωπα

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ