fbpx

Η κόρη μου με κρατάει σε απόσταση επειδή δεν γυρίζω στο σπίτι. Πώς θα ηρεμήσει το παιδί μου;

| 13 Ιανουαρίου 2017
ADVERTISEMENT

Καλή χρονιά!

Εδώ και 2 χρόνια έχω ζητήσει διαζύγιο από τη γυναίκα μου (7 χρόνια γάμου και 20 σχέσης) όμως ήταν και είναι αρνητική. Εδώ και ενάμιση χρόνο μένω μόνος μου, γιατί δεν ήθελα η τότε επτάχρονη κόρη μου, να γίνεται μάρτυρας σε καυγάδες αλλά και γιατί δεν ήμουν καλά.


ADVERTISEMENT

Παρ’ όλες τις προσπάθειες μου να μιλήσουμε μαζί στο παιδί για το χωρισμό μας, κάτι τέτοιο δεν έγινε, απεναντίας, γυναίκα και κόρη θεωρούν ότι τους παράτησα και τους άφησα.

Η κόρη μου σήμερα 9 ετών με υπεραγαπάει, όπως και εγώ. Όμως δεν θέλει ούτε να με δεί, ούτε να κάνει πράγματα μαζί μου, ούτε καν να έρθει στο σπίτι μου. Είναι θυμωμένη και όλο αναπαράγει φράσεις της γυναίκας μου. Πλέον δεν μου μιλάει σαν κόρη μου, αλλά σαν να είναι η γυναίκα μου. Πιστεύω ότι όλο αυτό οφείλεται στην άρνηση της γυναίκας μου, να δεχτεί ότι η σχέση μας τελείωσε. Δεν πιστεύω ότι βάζει λόγια στο παιδί, αλλά αυτό που βγάζει για μένα, επηρεάζει το παιδί και δεν το καταλαβαίνει.

Την κόρη μου τη βλέπω καθημερινά την πάω αλλά την παίρνω από το σχολείο και διαβάζουμε τα μεσημέρια, αλλά ως εκεί, σπανίως κάνουμε πράγματα μαζί, παρά μόνο σε γιορτές και γενέθλια που πάμε και παίρνουμε δώρα. Ξέρω ότι της λείπω όμως είναι ξεκάθαρη, ότι δεν θέλει τίποτα από μένα γιατί δεν προσπαθώ όπως λέει να γυρίσω σπίτι.

Δυστυχώς η γυναίκα μου, το πρόβλημα μας το έχει κάνει πρόβλημα και του παιδιού μας, και την χρησιμοποιεί έστω άθελα της σαν όπλο και ασπίδα απέναντι μου. Όσο και να μιλάω στην κόρη μου παρόλο που καταλαβαίνει, πιστεύει αυτά που της λέω αλλά αρνείται να κάνει πράγματα μαζί μου, και αυτό είναι κάτι που με έχει τσακίσει. Σκέφτομαι να γυρίσω μόνο γι αυτήν στο σπίτι, το είχα ξανακάνει πριν ένα χρόνο αλλά μόνο 20 μέρες άντεξα και μετά τα πράγματα έγιναν χειρότερα, και δυστυχώς ξέρω ότι θα γίνει πάλι το ίδιο. Πώς θα ηρεμήσει το παιδί μου; Μόνο η μαμά της πιστεύω μπορεί να βοηθήσει, αλλά αυτή δεν μπορεί να βοηθήσει ουτε τον εαυτό της. Συγνώμη αν σας κούρασα. Σας ευχαριστώ!

Απαντά η ψυχολόγος κυρία Γιούλη Μπαλίκου


ADVERTISEMENT

Πριν προσπαθήσετε να λύσετε οποιαδήποτε θέμα με την κόρη σας θα πρέπει να δώσετε λίγο χρόνο για να λύσετε τα ζητήματα με την πρώην σύντροφο σας. Από αυτά που γράφετε κατανοώ ότι εκείνη πιθανά να μην το έχει λήξει και όλο αυτό διαιωνίζει μία κατάσταση χωρίς τέλος. Ζείτε και οι τρεις σας το “πένθος” ενός διαζυγίου με συνεχή ροή. Για να μπορέσετε να βγείτε από αυτό θα ήταν προτιμότερο να δοθεί λύση. Δικαίως λοιπόν το παιδί περιμένει να επιστρέψετε. Το τι σημαίνει όμως επιστροφή, δώσατε ήδη μόνος σας την απάντηση, εφόσον συναισθηματικά δε μπορείτε να επανασυνδεθείτε με τη πρώην σύντροφο σας. 

Ωστόσο αν θεωρείτε ότι έχετε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια με την πρώην σύντροφο σας, δώστε περισσότερο χρόνο στη σχέση σας με την κόρη σας. Κάντε μικρά βήματα. Όπως περιγράφετε υπάρχει έστω και λίγος χρόνος μαζί της. Δοκιμάστε να προσθέσετε σταδιακά μικρές πινελιές που θα σας φέρουν πιο κοντά όπως πριν από γενέθλια (που όπως γράφετε πηγαίνετε μαζί), σταματήστε ένα τέταρτο πριν σε ένα κατάστημα π.χ. να φάτε μαζί παγωτό . Προτείνετε της δραστηριότητες που γνωρίζετε ότι της αρέσουν όχι όμως αόριστα π.χ. “την Κυριακή στις 12, παίζει μία πολύ ωραία παράσταση στο θέατρο Χ που είναι χ λεπτά από το σπίτι σου. Θα ήθελες να πάμε; ” Μετά τη λήξη του μεσημεριανού σας διαβάσματος παίξτε μαζί ένα επιτραπέζιο. Μιλήστε της για τη δική σας παιδική ηλικία. Τι κάνατε όταν ήσασταν στην ηλικία της, και δώστε της χρόνο να σας γνωρίσει καλύτερα. 

Σε όλη αυτή την κατάσταση που ζείτε, το παιδί είναι αυτό που ζει το μεγαλύτερο χάος. Δεν είναι εύκολα γι αυτήν αποδεκτή αυτή η κατάσταση, και θέλει από εσάς κατανόηση. Μην αρνηθείτε τα συναισθήματα που βγάζει, όπως ο θυμός. Κατανοήστε τα. “Κατανοώ ότι μπορεί να νιώθεις θυμό.” Διαχωρίστε τα συναισθήματα που έχετε για εκείνη, με την κατάσταση που ζείτε. “Λυπάμαι που δε μένουμε στο ίδιο σπίτι, αλλά θα ήθελα να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί όταν μπορούμε”. 

Τέλος, προσπαθήστε κι εσείς συναισθηματικά (αν δε το έχετε κάνει ήδη), να κατασταλλάξετε. Όταν είστε απόλυτα σίγουρος για την απόφαση σας, και κατανοήσετε τους λόγους που οδηγηθήκατε θα είναι περισσότερο “ασφαλής” η επικοινωνία με την κόρη σας και απαλλαγμένη από πιθανά αρνητικά στοιχεία που περνάνε και στο παιδί. 

Γιούλη Μπαλίκου
Διδάκτωρ Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Email: psychologiapaidiou@gmail.com
Web: http://psychologiapaidiou.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

*Εμείς ως Singleparent.gr έχουμε προσφερθεί να βοηθήσουμε το παιδάκι σε οτιδήποτε χρειαστεί και για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώνουμε. Θεωρούμε δε, ότι ίσως βοηθούσε μια συγκέντρωση γονέων στους οποίους να μιλήσει ένας σοβαρός επιστήμονας και να τους να εξηγήσει πώς κολλάει το Aids διότι οι ντόπιοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν από τους τουρίστες, όταν κάνουν έρωτα χωρίς προφύλαξη, παρά από αυτό το παιδί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ