fbpx

Διαζύγιο και χαμηλές σχολικές επιδόσεις του παιδιού

| 1 Απριλίου 2015
ADVERTISEMENT

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας πολύ συχνά μιλούν για την συσχέτιση των μαθησιακών δυσκολιών με τα προβλήματα που μπορεί να βιώνουν τα παιδιά μέσα στην οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι όταν οι γονείς περνούν μία έντονη κρίση στη σχέση τους και αυτό εκδηλώνεται μέσα στο σπίτι, ή όταν ο γάμος φτάσει στο τέλος του και τα παιδιά αναγκαστικά βρεθούν μεταξύ δύο σπιτιών, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο, ή το παιδί να κάνει μια συναισθηματική βουτιά που θα επηρεάσει την διάθεση του και ενδεχομένως την κοινωνική του συμπεριφορά στο σχολείο, στις παρέες του, ή ακόμα και μέσα στο σπίτι με τα μέλη της οικογενείας του.

Αναλόγως τον χαρακτήρα του παιδιού και την αναπτυξιακή του φάση οι αντιδράσεις είναι διαφορετικές. Κάποια παιδιά εκδηλώνουν θυμό και αντίδραση που εκφράζεται στο σχολείο με επιθετικότητα ή και στο σπίτι με αντίδραση και αρνητισμό απέναντι στους γονείς, ενώ άλλα παιδιά σιωπούν, κλείνονται στον εαυτό τους, απομονώνονται από τους συμμαθητές στο σχολείο ή από την υπόλοιπη οικογένεια στο σπίτι, θέλοντας προφανώς να δείξουν με αυτό τον τρόπο το παράπονό τους και την συναισθηματική δυσκολία που βιώνουν. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουν οι γονείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στις σχολικές επιδόσεις του παιδιού, είτε με χαμηλότερους βαθμούς, είτε με δυσκολία στη μελέτη στο σπίτι που επίσης καταλήγει στην χαμηλή επίδοση στο σχολείο.


ADVERTISEMENT

Για να πούμε όμως ότι όντως το παιδί αρχίζει να επηρεάζεται σημαντικά από τα όσα συμβαίνουν στο σπίτι του, θα πρέπει η αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά του και στη σχολική του επίδοση να είναι αισθητή. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι δεν αρκεί ένα μεμονωμένο περιστατικό ενός κακού βαθμού σε ένα διαγώνισμα ή ένα περιστατικό αντιπαλότητας με ένα συμμαθητή ώστε αμέσως να συμπεράνουμε ότι το παιδί περνάει μια δύσκολη φάση. Πολλοί γονείς νιώθουν μεγάλες ενοχές και τύψεις απέναντι στα παιδιά τους είτε επειδή η κατάσταση με τον άλλο γονιό είναι έντονη και με διαμάχες, είτε γιατί πρόσφατα χώρισαν. Φυσικά και αυτό θα επηρεάσει τα παιδιά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι με το πρώτο «σημάδι» πρέπει να ανησυχήσετε ότι κάνατε το μεγαλύτερο κακό στα παιδιά σας. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να παρατηρήσετε την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του παιδιού σας.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να επικοινωνήσετε με τη δασκάλα/δάσκαλο του παιδιού σας και να συζητήσετε αν στο σχολικό χώρο έχουν παρατηρήσει αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού εντός και εκτός της τάξης και να ενημερώσετε ενδεχομένως για την όποια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι, αν νιώθετε φυσικά ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον εκπαιδευτικό, ώστε να είναι κι εκείνος/η πιο προσεκτικός και επιεικής με το παιδί σας σε αυτή τη δύσκολη φάση του.


ADVERTISEMENT

Ακόμα και αν το παιδί σας εκδηλώσει διαφορετικές συμπεριφορές από αυτές που είχε και παρατηρήσετε κάποια αλλαγή μετά το χωρισμό σας δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Η προσοχή και το βάρος της καθημερινότητας σας πρέπει να στραφεί στο παιδί και με τη συμβουλή ενός ειδικού θα μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη φάση βοηθώντας το παιδί να ξανανιώσει ασφάλεια.

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ