fbpx

Δεν θέλω ο γιος μου να μείνει με τον ομοφυλόφιλο γιο της “μητριάς” του

| 22 Ιουλίου 2014
ADVERTISEMENT

“Είμαι 39 ετών και εδώ και 4 χρόνια χωρισμένη. Ο γιος μας σήμερα είναι 8 ετών. Ευτυχώς η διάλυση του γάμου μου, ήταν αρκετά εύκολη υπόθεση, όσο εύκολη μπορείς να τη χαρακτηρίσεις. Πάντα οι αλλαγές είναι μεγάλες και εμείς φοβισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε καθώς φοβόμαστε τη κοινωνική κριτική και ένα κράτος που δεν βοηθάει στο να στηρίξει εμάς τους μονογονείς.
Ευτυχώς που σαν άνθρωπος είμαι αρκετά δυνατός και είχα πλάι μου πολύτιμους φίλους. Παρ’ όλο που η παρέα μου ήταν 5 αγόρια και ένα κορίτσι δεν με άφησαν ποτέ ούτε εκείνοι ούτε οι γυναίκες τους. Τα παιδιά μας είναι συνομίληκα και επίσης δεν με άφησαν ποτέ μόνη μου. Νιώθω τυχερή και τους ευχαριστώ.

Όμως αυτή τη στιγμή είμαι σε άσχημη φάση της ζωής μου. Δεν έχω νιώσει πιο αδύναμη και πιο απογοητευμένη. Είμαι 3,5 μήνες στο κρεβάτι λόγω κάποιας αρρώστιας και χωρίς δουλειά. Η είδηση που ήρθε, με αποτέλειωσε. Ο πρώην άντρας μου, μου δήλωσε πως ο γιος της φίλης του που είναι 7 ετών, μάλλον είναι ομοφυλόφιλος. Η κεραμίδα είναι ότι ο μικρός μου, είπε ότι η κοπέλα αυτή θα πάει να μείνει στο σπίτι του μπαμπά του και από τότε ο εφιάλτης ξεκίνησε. Κατευθείαν τηλεφώνησα στον πρώην στριγγλίζοντας και απειλώντας ότι θα κάνω ασφαλιστικά μέτρα και ότι αν γίνει αυτή η συγκατοίκηση δεν θα ξαναδεί τον γιο του. Σκέφτομαι ότι πάνω στο παιχνίδι και ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους, ίσως ο μικρός αγγίξει το γιο μου και γυρνάει το μυαλό μου. Τα βράδια έχω αυτή την εικόνα και τρομάζω.


ADVERTISEMENT

Άρχισα να του εξηγώ ότι δεν αφήνουμε κανέναν να μας αγγίξει και ό,τι νομίζω για να τον προστατέψω. Αλλά το άλλο παιδάκι είναι φίλος του, τον εμπιστεύεται. Θα έχει το μυαλό να τον αποτρέψει αν αρχίσει να τον αγγίξει αλλά δεν ξέρω αν αυτό αρκεί!”

Απαντάει η παιδοψυχολόγος-σύμβουλος ψυχικής υγείας κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Καλημέρα σας,


ADVERTISEMENT

αρχικά δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ιδιαίτερα υπερβολική αντίδρασή σας σχετικά με την ερχόμενη συγκατοίκηση και την πιθανότητα το άλλο παιδί να είναι ομοφυλόφιλο. Άσχετα αν ο γιος της άλλης κυρίας είναι ομοφυλόφιλος ή όχι, έχει ανάγκη την αποδοχή και την αγάπη σας γι’ αυτό ακριβώς που είναι. Εξάλλου οι πιθανότητες ενός παιχνιδιού ‘εξερεύνησης’ των σωμάτων μεταξύ των παιδιών είναι το ίδιο πιθανό να συμβεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο βρίσκεται ο γιος σας (σχολείο, φροντιστήριο, βόλτα κλπ).

Αυτό που θεωρώ πως έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να διαπαιδαγωγήσετε τον γιο σας σχετικά με τα σεξουαλικά ζητήματα. Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κομμάτι της γενικότερης εκπαίδευσης των παιδιών.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν περικλύει μόνο θέματα σεξουαλικών σχέσεων, αλλά και θέματα ηθικής, ιδανικών και αξιών, προτιμήσεων, αμοιβαίο σεβασμό και σεβασμό στη διαφορετικότητα, αποδοχή και αγάπη. Ήδη στην ηλικία των 5 χρόνων, τα παιδιά είναι αρκετά ώριμα για να τους μιλήσουμε για σημαντικές αξίες καθώς και τις διαφορετικές μορφές αγάπης. Εξάλλου, βασικό στοιχείο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ο σεβασμός στην σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις.
Είναι απαραίτητο έτσι κι αλλιώς τα παιδιά να ξέρουν τους τρόπους που διασφαλίζουν την ασφάλειά τους και ισορροπία τους τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Θα πρέπει να τα μάθουμε να σκέφτονται με κριτικό τρόπο καθώς επίσης να έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους έτσι ώστε να στραφούν σε εμάς όταν θεωρήσουν πως ίσως κάτι δεν πάει καλά ή τουλάχιστον ξεφεύγει από αυτά που έως τώρα ξέρουν και τους είναι οικεία.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, θεωρώ πως από το να είμαστε επικριτικοί απέναντι σε ένα άλλο παιδί με πιθανή διαφορετική σεξουαλική προτίμηση, να βάζουμε απαγορεύσεις και να δυσκολεύουμε με αυτό τον τρόπο υπάρχουσες σχέσεις οι οποίες πιθανόν να λειτουργούν μέχρι στιγμής αρμονικά, καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε με το δικό μας παιδί να συζητάμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια εις βάθους θέματα τα οποία συχνά δεν μας είναι ευχάριστα και μας προκαλούν αμηχανία. Μέσα από αυτόν τον δρόμο τελικά θα καταφέρουμε να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, να το ενημερώσουμε και κατά συνέπεια να το προστατέψουμε.

Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Παιδοψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Κινητό: 6971 935747
Email: mariakonstantinopoulou@gmail.com
Web: http://mariakonstantinopoulou14.blogspot.gr

Η κυρία Μαρία Κωνσταντινοπούλου, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου παρέχει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ ενώ μπορείς να υποβάλλεις το ερώτημά σου, μέσω της ειδικής φόρμας εδώ.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ