fbpx

Μονογονείς στα θρανία (και όχι μόνο)

| 25 Αυγούστου 2014
ADVERTISEMENT

Είτε πρόκειται για μια ξένη γλώσσα, μια νέα τέχνη ή την απόκτηση του απολυτηρίου που δεν πήρες κάποτε, η επιστροφή ενός γονιού στα θρανία είναι μεγάλη προσαρμογή και αλλαγή για όλη την οικογένεια. Ειδικά αν είσαι μονογονέας, και νιώθεις έντονα την ανάγκη να κάνεις πράγματα που ήθελες πολύ αλλά είχες αναβάλλει κάποτε στην έγγαμη ζωή ή όταν τα παιδιά σου ήταν μικρότερα, σήμερα μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου και παράλληλα να κάνεις αυτή τη μετάβαση πιο εύκολη για όλους.

Καταρχάς, τι ελπίζεις πως θα πετύχεις επιστρέφοντας στο σχολείο ή στο φροντιστήριο; Να πάρεις κάποιο τίτλο σπουδών που θα αυξήσει το εισόδημά σου στη δουλειά που ήδη έχεις ή να  βρείς μια καλύτερη δουλειά; Θέλεις να μάθεις μια συγκεκριμένη τέχνη προκειμένου να ανοίξεις δική σου επιχείρηση ή απλά θέλεις να έρθεις σε επαφή με κάτι που σου αρέσει και παράλληλα να το χρησιμοποιήσεις σαν «ψυχοθεραπεία» για να ξεπεράσεις μια δυσάρεστη κατάσταση; Μόλις λοιπόν ξεκαθαρίσεις τους λόγους αυτής της επιστροφής στα θρανία, πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως το σπίτι σου δεν θα είναι πάντα καθαρό και ότι αν τα παιδιά σου είναι στη κατάλληλη ηλικία, θα πρέπει σίγουρα να τους αναθέτεις αρμοδιότητες για όσο λείπεις.


ADVERTISEMENT

Προετοίμασε κατάλληλα τα παιδιά σου γιατί εκείνα είναι που θα σε βοηθήσουν περισσότερο από οποιονδήποτε, συνεισφέροντας στις δουλειές του σπιτιού και σκέψου πώς θα τα επιβραβεύσεις. Θα τους δώσεις περισσότερες ώρες έξοδο; Μία ώρα παραπάνω στον υπολογιστή; Θα περιορίζεις τις εξόδους ή το χαρτζιλίκι τους αν δεν κάνουν τις δουλειές που τους έχεις αναθέσει;  Επίσης σκέψου, τι δεν ξέρουν τα παιδιά σου που πρέπει να τους μάθεις όσο λείπεις. Πρέπει να τους μάθεις πώς να ζεσταίνουν το μεσημεριανό τους ή πώς να βάζουν πλυντήριο πιάτων; Όσο πιο γρήγορα και κατάλληλα τα προετοιμάσεις, τόσο πιο συγκεντρωμένος/η θα είσαι για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα αλλά και καπως πιο σίγουρος, ότι τα παιδιά είναι στο σπίτι και είναι καλά.

Αν είσαι υπάλληλος πλήρους απασχόλησης, φροντίζεις τα παιδιά και παράλληλα πρέπει να πηγαίνεις και στα μαθήματα, χρειάζεσαι οργάνωση. Βάλε στη ζωή των παιδιών σου ένα πρόγραμμα όχι μόνο για όταν επιστρέφουν στο σπίτι κι εσύ λείπεις αλλά και για όταν επιστρέφεις από το σχολείο ή τη σχολή και χρειάζεσαι χρόνο για διάβασμα.Μην αναβάλεις τη μελέτη ή τις εργασίες σου για αργότερα γιατί θα μαζευτούν και είτε θα κουραστείς γρήγορα ή θα εγκαταλείψεις. Ξέκλεψε μισαωράκια για σένα μέσα στην ημέρα για να εκπληρώνεις τις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις , π.χ. μισή ώρα πρίν ξυπνήσουν τα παιδιά το πρωί την ώρα που πίνεις καφέ ή την ώρα που κάνεις διάλειμμα στη δουλειά ή όταν τα παιδιά κάνουν τα δικά τους μαθήματα. Με τον τρόπο αυτό, ο χρόνος που θα αφιερώνεις στα παιδιά θα είναι απερίσπαστος και όλος δικός τους.

Επίσης καλό είναι να ξεσκονίσεις τις τεχνικές σου γνώσεις.  Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα σήμερα, και ανάλογα με τη φύση του μαθήματος φυσικά, χρησιμοποιούνται υπολογιστές ή tablet, καλό θα ήταν να εξασκηθείς λίγο κι αν δεν έχεις υπολογιστή στο σπίτι, να ζητήσεις από μια φίλη σου ή από κάποιο συγγενή σου, να χρησιμοποιήσεις τον δικό του. Επίσης κάποια μαθήματα γίνονται μόνο στα Αγγλικά, άρα θα πρέπει να ξεσκονίσεις λίγο και τα Αγγλικά σου ώστε να καταλαβαίνεις έστω τα βασικά. Μπορείς να δανειστείς το laptop κάποιου δικού σου και παράλληλα εδώ να βρείς δωρεάν μαθήματα Αγγλικών μέσα από παιχνίδια, ασκήσεις και βίντεο.


ADVERTISEMENT

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου, να κοιμάσαι και να τρώς καλά διότι το διάστημα αυτό, πιέζεις εξαιρετικά τις αντοχές σου σε μυαλό και σώμα και χρειάζεσαι ενέργεια. Παρακάτω θα δείς που μπορείς να κάνεις δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών και τεχνών αλλά και πληροφορίες για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που σου δίνουν τίτλο ισότιμο του απολυτηρίου Γυμνασίου.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)
Δίνει τίτλο σπουδών ισότιμο του απολυτηρίου Γυμνασίου
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97). Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των ΣΔΕ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2000 με τη λειτουργία του πρώτου ΣΔΕ στο Περιστέρι, και στηρίχτηκε σε τρεις βασικές αρχές:

  • ευέλικτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσαρμόζεται στις ικανότητες και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή τους
  • υποστήριξή τους σε όλους τους τομείς όπου αντιμετωπίζουν δυσκολίες
  • εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των καθηκόντων τα οποία αναλαμβάνουν

Από το 2000 μέχρι σήμερα ιδρύθηκαν 58 ΣΔΕ σε όλη τη χώρα όπως και αρκετά παραρτήματα (τμήματα εκτός έδρας). Οκτώ Σχολεία λειτουργούν μέσα σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των αποφοίτων των ΣΔΕ συνεχίζει στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ, Γενικό Λύκειο) και μερικοί έχουν προχωρήσει στο Πανεπιστήμιο. Η εμπειρία τους από τη συνέχιση των σπουδών τους στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και οι επιδόσεις τους μαρτυρούν ότι αυτό που κέρδισαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ότι έχουν μάθει πώς να μαθαίνουν.

Μετά την επιτυχή φοίτηση 2 ετών, παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου και δυνατότητα εγγραφής σε οποιοδήποτε λύκειο (ΓΕΛ ή στις Λυκειακές τάξεις του εσπερινού).
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, διαπιστώσαμε πώς κάθε πόλη που έχει Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ορίζει δικές του ημερολογιακές περιόδους εγγραφής, οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δείς εδώ  πότε ορίζει ημερομηνίες εγγραφής το Σ.Δ.Ε. στη πόλη που σε ενδιαφέρει.

Δημόσια ΙΕΚ
(οι αιτήσεις γίνονται κάθε χρόνο μέσα Σεπτεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και μέσα Φεβρουαρίου για το εαρινό)
Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους Γυμνασίου και Λυκείου. Η λειτουργία των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου.

Η κατάρτιση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. πραγματοποιείται, τόσο στους χώρους όπου αυτά στεγάζονται (σχολικές μονάδες ή ενοικιαζόμενα κτίρια που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις), όσο και σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλού.

Δες εδώ  τα δημόσια ΙΕΚ της πόλης που σε ενδιαφέρει ανά ειδικότητα και εδώ βρίσκεται η πλατφόρμα, μέσω της οποίας, υποβάλλεις πλέον την αίτησή σου ηλεκτρονικά.

Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού ενώ τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεωνς με διάφορες συναντήσεις που διοργανώνονται περίπου 1 φορά το μήνα. Επίσης μέρος των προσφερόμενων θέσεων καταλαμβάνονται από υποψηφίους που έχουν αποδεδειγμένη δεκαετή επαγγελματική εμπειρία επάνω στο προπτυχιακό πρόγραμμα της επιλογής τους. Αναλυτικά τα προπτυχιακά προγράμματα είναι:

1. Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες
2. Πληροφορική
3. Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών
4. Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό
5. Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό
6. Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός

ενώ στο πρόγραμμα «Ισπανική γλώσσα και πολιτισμός»  γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή κάτοχοι ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού με αποδεδειγμένη γνώση της Ισπανικής σε επίπεδο Β2 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς και απόφοιτοι ισπανόφωνων ιδρυμάτων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επάρκεια στην Ελληνική.

Κάθε σπουδαστής μπορεί να πάρει μέχρι 3 θεματικές ενότητες τον χρόνο ενώ οι σπουδές στα προπτυχικά προγράμματα διαρκούν από 4 χρόνια ενώ στα μεταπτυχιακά από 2 χρόνια. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα ενδεικτικά είναι:

1. Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)
2. Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων
3. Διοίκηση Μονάδων Υγείας
4. Τραπεζική
5. Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων
6. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων
7. Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής
8. Διασφάλιση Ποιότητας
9. Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές
10. Διαχείριση Τεχνικών Έργων
11. Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα
12. Διαχείριση Αποβλήτων
13. Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική
14. Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος
15. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών
16. Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά
17. Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού: Σχεδίαση και Ανάπτυξη Διάχυτων Συστημάτων Υπολογισμού
18. Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα
19. Σχεδιασμός Φωτισμού – Πολυμέσα
20. Ακουστικός Σχεδιασμός και Πολυμέσα
21. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας
22. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας
23. Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας
24. Σπουδές στην Εκπαίδευση
25. Εκπαίδευση Ενηλίκων
26. Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία

Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται περίπου τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη κάθε έτους και η κλήρωση των σπουδαστών γίνεται γύρω στα μέσα Δεκέμβρη. Η προσφορά των σπουδών γίνεται με τη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ενώ στη κλήρωση προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις εδώ αναλυτικό πίνακα με τα προγράμματα σπουδών μπορείς να δείς εδώ ενώ τις προϋποθέσεις για κάθε ειδικότητα εδώ.

Να θυμάσαι πως μπορείς να υποβάλλεις αίτηση σε ένα και μόνο ένα πρόγραμμα ενώ κάθε θεματική ενότητα στο προπτυχιακό πρόγραμμα, κοστίζει περίπου 500 ευρώ (με κάθε επιφύλαξη για το ακριβές ποσό).

Δωρεάν μαθήματα (…και όχι μόνο στα θρανία)
Ξένες γλώσσες και κατασκευές
Για τους κατοίκους της Αθήνας, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών πραγματοποιούνται σε έναν πολύ όμορφο χώρο στην Πλάκα, στο Βρυσάκι, (οδός Βρυσακίου 17, πίσω από τη Στοά του Αττάλου), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Athens Fringe Network.  Στο Fringenet μαθαίνεις Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Τουρκικά μέχρι Γιόγκα, Salsa και κατασκευή κούκλας.

Μαθήματα αστρολογίας, κατασκευής κοσμήματος και στιχουργικής μέχρι σεμινάρια παραμυθιού για παιδιά
Εργαστήρι υποκριτικής, ζωγραφικής και δημιουργικής γραφής, workshop κατασκευής κοσμήματος  και αστρολογίας μέχρι και σεμινάρια παραμυθιού για το παιδί θα βρείς στο Μικρό Πολυτεχνείο το οποίο προσφέρει δωρεάν ή ημι-επιδοτούμενα μαθήματα και σεμινάρια στους παραπάνω και σε ακόμη περισσότερους τομείς. Δες αναλυτικά όλα τα προγράμματα εδώ  ενώ εδώ μπορείς να δείς αναλυτικό πρόγραμμα με τα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Δωρεάν μαθήματα χορού για ένα χρόνο
Το Free Dance Lessons Greece προσφέρει δωρεάν μαθήματα χορού για 12 μήνες, με μια συχνότητα 1-2 μαθημάτων την εβδομάδα. Αυτή η ευκαιρία είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε άνω των 16 ετών. Τα μαθήματα είναι μία ή δύο φορές την εβδομάδα (ανάλογα με την κατηγορία χορού) για έναν ολόκληρο χρόνο, μετά την οποία ο καθένας μπορεί να υποβάλει αίτηση για δεύτερη χρονιά. Υπάρχουν 3000 Δωρεάν θέσεις Υποτροφιών χορού (περισσότερες θέσεις σύντομα). Εσύ απλά κάνεις την αίτηση εδώ στο Site για να λάβεις απάντηση αν θα ξεκινήσεις αμέσως τα Δωρεάν Μαθήματα Χορού η αν μπήκες στη λίστα αναμονής.

Δωρεάν εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών
Αρκεί να πληκτρολογήσεις τη παραπάνω φράση στη Google για να βρείς πληθώρα online ή φυσικών μαθημάτων που είτε διεξάγονται δωρεάν είτε πληρώνεις μόνο το κόστος των βιβλίων και των εξέταστρων. Και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας- Παράρτημα Καστοριάς  στο πλαίσιο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας,  δίνει τη δυνατότητα  συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν ένα πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών εντελώς ΔΩΡΕΑΝ για την απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού πληροφορικής.
Το πρόγραμμα αφορά:
Α) Ενήλικες άνεργους για να αποκτήσουν τα αναγνωρισμένα από το Ελληνικό Δημόσιο και αποδεκτά από το ΑΣΕΠ πιστοποιητικά πληροφορικής: Για τους άνεργους η απόκτηση του πιστοποιητικού θα του βοηθήσει στην ενίσχυση του βιογραφικού τους για αναζήτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον Δημόσιο μια και το πιστοποιητικό πληροφορικής θεωρείται απαραίτητο προσόν για το διορισμό τους
Β) Ενήλικες εργαζόμενους: Για τους εργαζόμενους η απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποτελέσει εφόδιο απέναντι σε ενδεχόμενη εργασιακή εφεδρεία ή εφόδιο κατά τη διαδικασία αξιολόγησης τους για θέσεις προϊσταμένων.
To κάθε πρόγραμμα είναι εντελώς Δωρεάν και περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1. Δίδακτρα για όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών που θα επιλέξετε
2. Πρακτική εξάσκηση.
3. Entry Test (τεστ προετοιμασίας) πριν από κάθε εξεταστική περίοδο.  Περιλαμβάνονται μόνο μειωμένα  παράβολα των  (εξέταστρα).
Το πρόγραμμα αυτό το ΛΠΔΜ το πραγματοποιεί σε συνεργασία με το φροντιστήριο  Σύνδεση Μεγάλου Αλεξάνδρου και Διοικητηρίου 1 Καστοριά  τηλ. 2467021003 (πηγή: dikaiologitika.gr)

Το πιο σημαντικό να μην ξεχάσεις
Η επιστροφή στα θρανία για οποιονδήποτε λόγο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο και το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι σπουδαστές να είναι συνομίληκοί σου ή και μεγαλύτεροι. Μη διστάσεις να βρείς τουλάχιστον ένα άτομο στη τάξη που να ανταλλάξετε τηλέφωνα ώστε σε περίπτωση που απουσιάσεις μια μέρα, να έχεις έναν άνθρωπο που θα σου δώσει σημειώσεις ή που θα κάνει την αρχή στο άνοιγμα του νέου φιλικού κύκλου της ζωής σου.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ