fbpx

Πώς να διαχωρίσεις τις οφειλές του συζύγου στην εφορία πρίν χωρίσεις

| 19 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Με αφορμή προηγούμενο ερώτημα στο οποίο απάντησε ο λογιστής-φοροτεχνικός και συνεργάτης του Singleparent.gr κύριος Πέτρος Νταΐδης, μάθαμε για το διαχωρισμό των χρεών στη κοινή φορολογική δήλωση, που μπορείς να κάνεις πηγαίνοντας στην εφορία.
Αν δηλαδή ο/η σύζυγος έχει χρέη και θέλεις να τα διαχωρίσεις από σένα ώστε η εφορία να μην κινηθεί εναντίον σου ή θέλεις να βγάλεις δική σου φορολογική ενημερότητα άσχετα από το γεγονός ότι ο/η σύζυγος χρωστά ή επειδή επιθυμείς να χωρίσεις και δεν θες να σε “βαραίνουν” τα χρέη του/της με ό,τι κώλυμα αυτό συνεπάγεται, πας στην εφορία και κάνεις αίτηση για διαχωρισμό χρεών, πρίν ξεκινήσεις τη διαδικασία διαζυγίου. 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:


ADVERTISEMENT

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του Ν.2238/1994 για τους εγγάμους, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 74 του ίδιου νόμου για τους εγγάμους η οφειλή για φόρο, τέλη και εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα τους βεβαιώνεται στο όνομα του συζύγου, η ευθύνη όμως για την καταβολή της οφειλής, που αναλογεί στα εισοδήματα καθενός συζύγου, βαρύνει καθένα σύζυγο χωριστά.

Επίσης, εφόσον συντρέχει η περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 5, για την καταβολή της οφειλής η οποία αναλογεί επιμεριστικά στο εισόδημα που προστίθεται και φορολογείται στο όνομα του ενός συζύγου, ευθύνεται εις  ολόκληρον  και ο άλλος σύζυγος. Αν με αίτηση του ενός συζύγου ζητηθεί ο διαχωρισμός της οφειλής που προκύπτει από την κοινή δήλωση των συζύγων, ο αρμόδιος προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας υποχρεούται να του ανακοινώσει με σχετικό έγγραφο του το ποσό αυτής της οφειλής. Το έγγραφο αυτό αποτελεί νόμιμο τίτλο, η ισχύς του οποίου ανάγεται στο χρόνο που έγινε η βεβαίωση του ολικού ποσού αυτής της οφειλής.


ADVERTISEMENT

Με το παραπάνω έγγραφό σας, ρωτάτε, στην περίπτωση που μετά την υποβολή κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους συμψηφίσατε την επιστροφή της συζύγου στα χρέη του συζύγου, εάν μπορείτε, μετά από αίτηση της συζύγου, να της επιστρέψετε το φόρο εισοδήματος που της αναλογεί. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω και όπως έχει γίνει δεκτό με το 1099526/1937/Α0012/18.10.2007 έγγραφό μας, το ποσό της επιστροφής του ενός συζύγου που συμψηφίζεται με το χρέος του άλλου συζύγου, μπορεί να επιστραφεί στο σύζυγο που τα δικαιούται, εφόσον ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής της αίτησης για διαχωρισμό της οφειλής.

Παράδειγμα:
Ο Κώστας και η Νίκη (τυχαία ονόματα) υπέβαλλαν τη φορολογική τους δήλωση τον Μάιο του 2014.
Από την εκκαθάριση προκύπτει οφειλή 600 ευρώ
Εάν δεν έχει πληρωθεί κανείς από τους δύο συζύγους δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και κινδυνεύουν εξίσου με λήψη μέτρων εναντίον τους.
Στο εκκαθαριστικό όμως διαβάζοντας στον πίνακα Γ1 και Γ του εκκαθαριστικού διαπιστώνουμε ότι ο φόρος προκύπτει μόνο από τον Κώστα 660 ευρώ και από την Νίκη έχει επιστροφή ποσού 200 ευρώ. Με την εσωτερική αφαίρεση μεταξύ των συζύγων προκύπτει υπόλοιπο οφειλής 460 ευρώ
Αυτό όμως είναι χρέος μόνο του Κώστα. Άρα ο ένας από τους δύο πηγαίνει στην Δ.Ο.Υ., και υποβάλλει αίτηση διαχωρισμού χρεών ώστε η Νίκη να μπορεί να λαμβάνει φορολογική ενημερότητα, κανονικά.

Ευχαριστούμε τον λογιστή-φοροτεχνικό και ειδικό συνεργάτη μας κύριο Πέτρο Νταΐδη για την ενημέρωση!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ