fbpx

Νόμιμη η παρακράτηση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων για χρέη προς το δημόσιο

| 23 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Με αφορμή το ερώτημα ενός αναγνώστη μας σχετικά με το επίδομα μειονεκτικών περιοχών που ενώ του εγκρίθηκε, του το πήραν για μια οφειλή στην εφορία, η δικηγόρος μας, κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, μας ενημερώνει σχετικά με το τί ισχύει για τις παρακρατήσεις λόγω οφειλών προς το δημόσιο.

Με υπουργική απόφαση γίνεται παρακράτηση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο παραμένοντος ακατάσχετου του ποσού μέχρι 1.000 ευρώ.


ADVERTISEMENT

Για τη χορήγηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ο φορολογούμενος πρέπει να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή να τις έχει τακτοποιήσει με αναστολή είσπραξης ή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής και να έχει υποβάλει την τελευταία πενταετία τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η Εφορία θα παρακρατεί από όσους εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή μεταβιβάζουν ακίνητο με ποσό ίσο με 30% έως 100% της οφειλής τους, ανεξάρτητα αν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση για τμηματική καταβολή. Η βεβαίωση είσπραξης θα γίνεται στο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και η οφειλή θα αποδίδεται εντός 10 ημερών.

Ειδικότερα, όταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας και ο φορολογούμενος έχει οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, πέραν της προϋπόθεσης ενημερότητας του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά και όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης, ο οποίος αναγράφεται επί του αποδεικτικού. Το ποσοστό της παρακράτησης ορίζεται στο 30% έως 50% του εισπραττόμενου ποσού, όταν αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και από 70% έως 100% όταν αιτία χορήγησης είναι η μεταβίβαση ακινήτου ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού.


ADVERTISEMENT

Όλα τα ανωτέρω κατατείνουν στο ότι η εφορία μπορεί να επιβάλλει είτε κατάσχεση σε Τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, είτε στην περίπτωση που πρόκειται να προβείτε σε κάποια είσπραξη για την οποία ζητείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας να αποφασίσει την παρακράτηση του προς είσπραξη ποσού. Στην περίπτωση όμως που το ποσό προέρχεται από μισθό, σύνταξη κλπ πρέπει να αφήσει χωρίς να παρακρατήσει το ποσό των 1.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι το ζήτημα της επαγγελματικής κατάστασης του οφειλέτη δυστυχώς δεν αφορά την εφορία η οποία μεταχειρίζεται όλους τους φορολογούμενους με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο σκεπτικό.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ