ΟΑΕΔ: Ποιοί πραγματικά δικαιούνται το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ

23

Το δικαίωμα να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα έως για 12 μήνες εξασφαλίζουν από 01/01/2014 άτομα ηλικίας άνω των 20 ετών, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εργασίας νομοθέτησε δύο βασικές αλλαγές όσον αφορά στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η ημέρα του νέου έτους.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση οι «άνεργοι ηλικίας 20-66 ετών που έχουν εξαντλήσει την δικαιούμενη τακτική επιδότηση, δικαιούνται επίδομα μακροχρόνια άνεργου ύψους 200 ευρώ το μήνα για χρονικό διάστημα 12 μηνών, όταν το εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και προσαυξανόμενο με 586 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί». Που σημαίνει πως για να δικαιούστε το επίδομα αυτό, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και το γεγονός ότι είστε άνεργοι, θα πρέπει να έχετε προηγουμένως επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ για χρονική διάρκεια 12 μηνών (όχι λιγότερο). Το έκτακτο βοήθημα αυτό, το δικαιούστε ακόμη και αν είστε ακόμη επιδοτούμενοι και η επιδότησή σας αυτή, συνεχίζεται και το 2014.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις για το επίδομα

1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 20ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 66ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης. Η συμπλήρωση του 66ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο.

2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών.

3.Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2014, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως 15/5/2014 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του.

4.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων).

Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) .

Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.

Ποιά είναι τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

 • Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.
 • Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπέχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του. Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση.
 • Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους εισόδημα του δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του.
 • Όσοι εκ των δικαιούχων είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται : α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, δεόντως επικυρωμένο, β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.
 • Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
 • Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
 • ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Μέρος του άρθρου διαβάσαμε στο http://www.iefimerida.gr/

 • Anna

  Το δικαίωμα να εισπράττουν 200 ευρώ το μήνα έως για 12 μήνες εξασφαλίζουν από 01/01/2014 άτομα MONO ηλικίας των 45-65 ετών, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

  • Singleparent.gr

   Καλημέρα σας! Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι το επίδομα μακροχρόνια ανέργων και είναι διαφορετικό από το έκτακτο βοήθημα. Σχετική ανάρτηση έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν εδώ http://singleparent.gr/oikonomika/ergasia/oaed-200-euro-miniaio-epidoma-se-makroxronia-anergous/. Αν γνωρίζετε κάτι περισσότερο, μπορείτε να μας ενημερώσετε για να το αναρτήσουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ!

 • Γιωργος Κ.

  Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω
  εγω απολυθηκα το Γεναρη του 2010 ελαβα επιδομα ανεργιας για 1 χρονο και κατοπιν μεχρι τις 01/08/2012 ημουν γραμμενος στα μητρωα του ΟΑΕΔ.
  Στην συνεχεια απο εκεινη την ημερα στις 01/08/2012 και μεχρι τα τελη Σεπτεμβριου 2013 ημουν στο εξωτερικο για ευρεση εργασιας αλλα επεστρεψα και ξαναγραφτηκα στα μητρωα του ΟΑΕΔ (νεα καρτα ανεργιας).
  Δικαιουμαι να λαβω το εκτακτο βοηθημα των 200 ευρω?

 • ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

  ΕΙΧΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΝΑ ΕΜΑΙΛ ΠΡΙΝ ΚΑΙΡΌ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΥ

  • Singleparent.gr

   Καλημέρα σας! Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει κάποιο email σας, θέλετε να μας το ξαναστείλετε;
   Ευχαριστούμε!

 • ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  εγώ δεν έχω πάρει ποτέ κανένα επείδομα απο τον οαεδ το δικαιούμαι?

 • dimitris

  θα ήθελα παρακαλώ να με ενημέρωσεται αν δικαιούμαστε το επιδομα μακροχρονιας ανεργιας του 2014 με γυναίκα Ανεργη απο το2011 με ενα παιδι 5 ετών και δήλωση 10109 πραγματικο (11300 τεκμαρτό) ευχαριστώ πολυ

 • STEFANOS

  εγω δεν εχω παρει ποτε επιδομα απο τον οαεδ το δικαιουμε .ειμαι ακριβωσ εναν χρονο ανεργοσ.

 • Γιωργος

  Εγω εχω πάρει στο παρελθόν και τακτική επιδότηση αλλά και επίδομα μακροχρόνιου ανέργου. Δικαιούμαι εκ νέου αυτό το βοήθημα?

  • kostas

   ειμαι 55 ετων.Περυσι επαιρνα αυτο το εκτακτο των 200 ευρο.Θα το παρω το 2014 ξανα η ηταν μονο για περυσι και τελοσ?

 • Singleparent.gr

  Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για τα ερωτήματά σας. Όμως όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, εμείς μεταφέρουμε την είδηση και μπορούμε να δώσουμε και 5 γενικές πληροφορίες παραπάνω. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί ισχύει για κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά. Προκειμένου να ενημερωθείτε υπεύθυνα, κι επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και τη γνωρίζουν μόνο οι αρμόδιοι, καλό θα είναι να ρωτήσετε στον ΟΑΕΔ. Σας ευχαριστούμε πολύ!

 • ελενη

  να σας ρωτήσω κατι ξερετε ποτε θα βγει η ανακοινωσει για το επυθωμα μακροχρονια ανεργου απο τη οαεδ

 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Δηλαδη εαν δεν εχεις λαβει στο παρελθον επιδομα ανεργιας (λογο του οτι απο τα 18 ασφαλισμενος στο ΙΚΑ και απο τα 24 ελ.επαγγελματιας Τ.Σ.Α) βαση των πληροφοριων που αναγραφεται παραπανω ως ΟΑΕΔ με 2,5χρονια με καρτα ανεργιας (και χωρις να βγω ταμειο ανεργιας διοτι οι ελ.επαγγελματιες δεν δικαιουνται ταμειο) θεωριτικα δεν το δικουμαι?

 • ΣΩΤΗΡΗΣ

  Καλησπέρα σας,
  εγώ συμπληρώνω 12 μήνες άνεργος τον Απρίλιο του 2014. Δικαιούμαι το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ για 1 χρόνο απο τον Απρίλιο και μετά????

  Ευχαριστώ πολυ!

 • ΣΩΤΗΡΗΣ

  τι έγινε? δεν μπαίνουν να απαντήσουν πλέον???

  • Singleparent.gr

   Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε για τα ερωτήματά σας. Όπως μπορείτε να δείτε και πιο πάνω έχουμε απαντήσει ήδη σε ανάλογα ερωτήματα ότι εμείς απλώς μεταφέρουμε την είδηση και μπορούμε να δώσουμε και 5 γενικές πληροφορίες παραπάνω. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τί ισχύει για κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά. Προκειμένου να ενημερωθείτε υπεύθυνα, κι επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και τη γνωρίζουν μόνο οι αρμόδιοι, καλό θα είναι να ρωτήσετε στον ΟΑΕΔ. Σας ευχαριστούμε πολύ και καλές γιορτές!

 • ΚΑΛΛΙΟΠΗ

  Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για αυτό το βοήθημα??

 • gkikas gewrgios

  kalhmera sas pote prepei na kanoyme aithsh gia to epidoma twn 200 eyrw;;ginetai k mesaoy internet se poia diey8unsh;;exw mhdeniko eisodhma k eimai panw apo 2 xronia anergos dikaioymai;;

 • eirhnh

  καλημερα εμενα εχει τελειωσει το επιδομα τον σεμπτεμβριο του 2013 το δικαιουμε???

 • χαρις

  στις 27 Δεκεμβριου 2013 πηγα να ενημερωθώ σε ένα κατάστημα του οαεδ( που βρισκομουν εκεινη την περιοδο των χριστ. διακοπων ) η απαντηση που πηρα ηταν : επειδή το ταμειο σας εληξε τον σεπτεμβριο δεν δικαιούστε το βοηθημα από το νέο ετος γιατι δεν ειστε 2 μηνες μετα την ληξη του ταμειου σας αλλα 3 μηνες …ακουσον ακουσον για ένα μηνα αργοτερα δεν το δικαουμαι λοιπον ( να σημειωσω ότι εχω εισοδημα στο οριο , είμαι 38 ετων και μονογονεας με 2 ανηλικα παιδια ) μας κοροϊδεύουν η δεν ξερουν τι τους γινεται?

 • Κατερινα

  Ζήτησα σήμερα την εγκύκλιο στον κατάστημα του ΟΑΕΔ Ναυπλίου και μου απάντησαν πως δεν υπάρχει αυτό το βοήθημα που αναφέρετε…

  • Singleparent.gr

   Το δημοσίευμα είναι του Δεκεμβρίου. Πιθανόν με το νέο έτος να καταργήθηκε :)

 • γκλεκα σεβαστη

  ΚΑΛΗΣΠΕΑΡ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 16/5/2014 ΑΠΟ 17/9/2013 ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΗΕΘΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΙΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΗΔΗ ΣΤΗΝ EUROBANK ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΩ ΚΙΑ ΝΕΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΑΣ