fbpx

Βιβλιάριο υγείας από την Πρόνοια: Ποιοί και πώς το δικαιούνται

| 23 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Με αφορμή την ερώτηση αναγνώστριας-ανύπαντρης μητέρας, σχετικά με την αδυναμία έκδοσης βιβλιαρίου υγείας από την Πρόνοια, η δικηγόρος μας κυρία Παρασκευή Κουπλίδου, εξηγεί αναλυτικά ποιοί το δικαιούνται και με τί εισοδηματικό κριτήριο κατά περίπτωση. Το ερώτημα που λάβαμε έχει ως εξής:

Ερώτημα


ADVERTISEMENT

«Είμαι ανύπαντρη μητέρα και έχω ένα γιο ενός έτους. Από την πρόνοια που προσπάθησα να βγάλω βιβλιάριο υγείας για μένα και για τον μικρό μου είπαν πως επειδή είναι αναγνωρισμένος από τον πατέρα του είναι υποχρεωτικό το παιδί να το ασφαλίσει εκείνος. Πέρα από την αναγνώριση ο πατέρας του παιδιού μου ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να αναλάβει τίποτα άλλο. Επιμέλεια και γονική μέριμνα έχω εγώ και όλες τις υποχρεώσεις εγώ. Ο πατέρας  του παιδιού, μου έδωσε μια βεβαίωση ότι δεν μπορεί να ασφαλίσει το παιδί γιατί έχει οφειλές στο ΤΕΒΕ και δεν είναι ούτε ο ίδιος ασφαλισμένος. Η πρόνοια λέει πως δεν είναι σε θέση να ξέρει αν ο πατέρας έχει οφειλές επειδή πραγματικά δεν μπορεί ή απλά δεν θέλει. Μου πρότειναν να τον ψάξουν και “κυνηγήσουν” οι ίδιοι εκ μέρους μου αλλά δεν θέλω λόγω του παιδιού να μπω σε διαδικασία “πολέμου”. Υπάρχει τρόπος να υπερπηδήσω τα εμπόδια; ».

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παρασκευή Κουπλίδου

Το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών. Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι εισοδηματικά και φυσικά κριτήρια που αφορούν και την ατομική κατάσταση κάθε προσώπου (υγείας, κοινωνική, οικογενειακή κλπ).


ADVERTISEMENT

Το εισοδηματικό όριο καθορίζεται στις 6.000 ευρώ ετησίως, με προσαύξηση 50% για άτομα με ειδικές ανάγκες, 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειες του δικαιούχου και 30% για προστατευόμενα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα με «ελαστικοποίηση» του εισοδηματικού κριτηρίου για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις μέσω κοινωνικής επιτροπής, καθώς και εγκυμονούσες ή περιστατικά που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, θα υπάρχει δυνατότητα ακόμη και παράκαμψης των εισοδηματικών προϋποθέσεων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα τους, η κάλυψη θα ισχύει είτε βρίσκεται σε αδράνεια η επιχείρηση είτε λειτουργεί αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις ή έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι κατηγορίες δικαιούχων νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων, που μεταξύ άλλων πρέπει να πληρούν το κριτήριο της οικονομικής αδυναμίας, είναι οι ακόλουθες:

-Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας).

-Ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

-Πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα ανεξαρτήτως ιθαγένειας).

-Πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (εκτός Ε.Ε) και λοιπών τρίτων χωρών και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

-Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

-Οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

-Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

-Αιτούντες άσυλο και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).

-Παιδιά ή άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλα ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

-Παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες ή είναι υπό Επιτροπεία ή η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε τρίτους, εφόσον οι έχοντες την επιμέλεια είναι ανασφάλιστοι ή δεν δικαιούνται παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ο ανήλικος προστατεύεται από φορείς πρόνοιας.

-Ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από τις οικογένειές τους ανήλικοι, εφόσον είναι ανασφάλιστοι και δεν δικαιούνται παροχές υγείας από τους ασφαλιστικούς φορείς του Επιτρόπου τους ή γενικότερα του προσώπου που τους εκπροσωπεί.

-Παιδιά έως 18 ετών, τα οποία είναι ανασφάλιστα και των οποίων οι γονείς δεν δικαιούνται παροχών υγείας από το παρόν πρόγραμμα ή τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό τους Φορέα λόγω χρεών, ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος.

– Άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση, π.χ. ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. κλπ ή παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς.

– Θύματα των εγκλημάτων των άρθρων 323, 323Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το Π.Δ.233/2003), που είναι ανασφάλιστοι και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.

-Οι κρατούμενοι σε φυλακές, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και φιλοξενούμενοι σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων, των εταιριών ανηλίκων (ΝΠΔΔ).

– Άτομα που έχουν καταδικαστεί με αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους υπό επιτήρηση ή των οποίων η ποινή έχει μετατραπεί σε υποχρέωση παροχής κοινωφελούς εργασίας ή έχουν απολυθεί υπό όρους μετά από απόφαση Δικαστηρίου ή παραγγελία του δικαστή εκτελέσεως ποινών ή του αρμόδιου εισαγγελέα.

-Αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3875/2010 «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος…» και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.

-Αλλοδαποί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα στο Διδασκαλείο ξένων γλωσσών της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Παν/μίου Αθηνών και αλλοδαποί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που κάνουν έρευνα σε Α.Ε.Ι. ή παρακολουθούν μαθήματα στα ιδρύματα αυτά σαν ελεύθεροι ακροατές και για όσο χρόνο διαρκεί η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ή γίνεται έρευνα στα Α.Ε.Ι. ή η παρακολούθηση των μαθημάτων ως ελευθέρων ακροατών.

-Αλλοδαποί γιατροί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που τοποθετούνται για ειδίκευση και στα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και τέκνα) και για όσο χρόνο διαρκεί η ειδίκευσή τους.

-Αλλοδαποί που έχουν προσβληθεί από HIV ή άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και σύμφωνα με την παρ.Ε του άρθρου 11 του Ν.2955/2001 (ΦΕΚ.256 τ.Α΄).

-Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), αλλά δεν δικαιούνται παροχών υγείας από αυτά λόγω χρεών, θεωρούνται ανασφάλιστοι και δικαιούνται υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τηρουμένων όλων των σχετικών προϋποθέσεων, εφόσον έχουν προχωρήσει σε δήλωση διακοπής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. ή σε δήλωση αδράνειας στη Δ.Ο.Υ. και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τελευταία.

– Όσων ατόμων η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων, ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων-παθήσεων (σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις ή τις γνωματεύσεις από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές) από τα οποία πάσχουν.

Συνεπώς και με βάση τα ανωτέρω αν από την πλευρά σας πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια και εφόσον ο πατέρας του παιδιού έχει οφειλές στον ασφαλιστικό του φορέα και δεν μπορεί να το ασφαλίσει πρέπει να εκδοθεί βιβλιάριο υγείας για να δικαιούται παροχών.

Παρασκευή Κουπλίδου
Δικηγόρος
Γρ. Λαμπράκη 52, Γλυφάδα Αττικής
Τηλέφωνο: 210-9639203
E-mail:vkouplidou@yahoo.gr
Web:www.kouplidou-law.gr

Μπορείτε κι εσείς να υποβάλετε το ερώτημά σας, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ, αν 
σου άρεσε αυτό το άρθρο, συμπλήρωσε την ηλεκτρονική σου διεύθυνση για να λαμβάνεις περισσότερα, στο email σου!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ