fbpx

Ενοικίαση διαμερίσματος: Επιστρέφεται η προκαταβολή αν ο ενοικιαστής το μετανιώσει;

ADVERTISEMENT

Καλή σας μέρα.

Παρακαλώ για την βοήθεια σας στο εξής θέμα:Έχω δώσει εγγύηση και ένα μήνα ενοίκιο για ένα διαμέρισμα που θέλω να νοικιάσω.Το μετάνιωσα όμως για πρακτικούς λόγους.Τι προβλέπει ο νόμος; Μπορούν να μου επιστραφούν αυτά τα χρήματα;


ADVERTISEMENT

Σας ευχαριστώ πολύ…

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μονομερής αποχώρηση του ενοικιαστή πριν τη συμπλήρωση της τριετίας, χωρίς ρητή συμφωνία του εκμισθωτή, δεν τον απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις του, ούτε δικαιολογεί την επιστροφή της εγγύησης.


ADVERTISEMENT

Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται, ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος, το οποίο επιστρέφεται άτοκα κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, σύμφωνα με τους όρους του μισθωτηρίου, ήτοι, κατά κανόνα, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη σε καλή κατάσταση, την τήρηση των όρων του συμφωνητικού μισθώσεως, την εξόφληση όλων των μισθωμάτων, κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας και γενικά την εκκαθάριση όλων των μεταξύ τους οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Αν ο μισθωτής εγκαταλείψει το μίσθιο πριν από τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, χωρίς νόμιμο ή συμβατικό δικαίωμα, η μίσθωση δεν λύνεται και ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το μίσθωμα για ολόκληρο το, μέχρι τη  λήξη, υπόλοιπο χρόνο της μίσθωσης, έστω και αν δεν κάνει χρήση του μισθίου για λόγους, που αφορούν στον ίδιο. 

Το δικαίωμα, ωστόσο, του εκμισθωτή να αξιώσει από το μισθωτή, που αποχώρησε  πρόωρα από το μίσθιο, το μίσθωμα (ή αποζημίωση) μέχρι τη συμβατική λύση της  μίσθωσης, προσκρούσει στον απαγορευτικό κανόνα του άρθρου 281 ΑΚ, όταν η  άσκηση του αντίκειται στην καλή πίστη, πράγμα που συμβαίνει πχ  και όταν ο εκμισθωτής παραλείπει να εκμισθώσει το μίσθιο σε τρίτον, παρότι του ζητήθηκε η μίσθωση από ορισμένο πρόσωπο ή παρότι η εκμίσθωση του είναι ευχερής.

Η αρχή αυτή προκύπτει και από τα άρθρα 281 και 288 ΑΚ, που επιβάλλουν να  ασκούνται τα δικαιώματα όπως απαιτεί η καλή πίστη, αν ληφθούν υπόψη και τα  συναλλακτικά ήθη, παρέχουν δε το δικαίωμα στους συμβαλλόμενους να  καταγγείλουν τη διαρκή ενοχική σχέση, όταν σύμφωνα με τις αρχές αυτές  καθίσταται υπέρμετρα δυσβάσταχτη η συνέχιση της μισθώσεως μέχρι τη λήξη της,  είτε και για τα δυο μέρη, είτε και για ένα απ` αυτά. Τούτο συμβαίνει ιδίως σε περίπτωση μεταβολής των περιουσιακών ή προσωπικών  σχέσεων των μερών. 

Οπότε, εάν θέλετε να αποχωρήσετε από το μίσθιο θα πρέπει να ενημερώσετε τον εκμισθωτή έγκαιρα και να επικαλεστείτε το σοβαρό λόγο, που σας αναγκάζει να αποχωρήσετε νωρίτερα από αυτό. Επίσης θα πρέπει να σας δώσει έγγραφη τη συναίνεσή του. Δεν δικαιούστε επιστροφή του μισθώματος και της εγγύησης που καταβάλατε, διότι δεν τηρήσατε τις συμβατικές σας υποχρεώσεις.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι κατά την κρίση για τη δυνατότητα συνέχισης ή όχι της σύμβασης ιδιαίτερα θα αξιολογηθούν τα οικονομικά συμφέροντα των συμβαλλομένων και μάλιστα οι οικονομικές επιπτώσεις, που θα προκύψουν από την εξακολούθηση ή τη λύση της μίσθωσης (ΑΠ 1836/2007, ΑΠ 639/2007).

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ