fbpx

Επίδομα απροστάτευτου τέκνου: Πώς το παίρνεις, τί χαρτιά χρειάζεσαι

| 22 Απριλίου 2014
ADVERTISEMENT

Οι Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που πλέον έχουν αντικατασταθεί από τις αντίστοιχες του δήμου κατόπιν μεταβίβασης αρμοδιοτήτων μεταξύ περιφερειών και δήμων καταβάλλουν μηνιαίο επίδομα 44 ευρώ σε παιδιά που στερούνται της πατρικής προστασίας για οποιοδήποτε λόγο μέχρι συμπληρώσεως του 16ου έτους της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει (για διμελή οικογένεια) τα 235 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 20 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, αφαιρουμένου του ποσού που τυχόν καταβάλλεται για ενοίκιο).

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στην οποία θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο επίδομα παιδιών που στερούνται της πατρικής περιουσίας πολίτες είναι το τμήμα επιδοματικής πολιτικής και κοινωνικής ασφάλισης του εκάστοτε Δήμου.


ADVERTISEMENT

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το δήμο της Αθήνας, και ηλεκτρονικώς μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του site του Δήμου Αθηναίων.

Τα συναφή με το επίδομα απροστάτευτου παιδιού και ειδικότερα σχετικά με τα απαραίτητα προς κατάθεση δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες ορίζει σε πρώτη φάση ο παλαιότερος νόμος  4051/1960, ενώ το νεότερο συναφές νομοθετικό κείμενο είναι αυτό του π.δ. 148/1997, το οποίο αναφέρεται στο επίμαχο ζήτημα του μέγιστου μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, το οποίο επιτρέπει τη λήψη του επιδόματος. Το προεδρικό αυτό διάταγμα που ισχύει σε συνδυασμό με το ν. 4051/1960 ως και σήμερα ορίζει προβαίνοντας σε τροποποίηση του Π.Δ/τος 108/83 (ΦΕΚ-49 Α’) σχετικά με τις “Προϋποθέσεις ενισχύσεως απροστάτευτων παιδιών” τα εξής στο άρθρο 1: Για τα παιδιά που διαβιούν με τους γονείς τους, καθώς και για τα παιδιά που διαβιούν με συγγενείς τους κατ’ ευθείαν μεν γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε, μέχρι και του τρίτου βαθμού συγγενείας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει, για οικογένεια μέχρι τριών μελών, το ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) δραχμών το μήνα, που αυξάνεται για κάθε επί πλέον μέλος κατά επτά χιλιάδες (7.000) δραχμές, προκειμένου να δικαιούνται το εν λόγω επίδομα.

Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει λοιπόν να υπερβαίνει (για διμελή οικογένεια) τα 235 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 20 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, αφαιρουμένου του ποσού που τυχόν καταβάλλεται για ενοίκιο).


ADVERTISEMENT

Update1:  Όσον αφορά τα ακίνητα, κρίσιμο ρόλο παίζουν τα εισοδήματα από κάθε πηγή, όχι μόνο δηλαδή από μισθωτές υπηρεσίες αλλά και από ακίνητα (π.χ. ενοίκιο). Οπότε αν κανείς έχει εισοδήματα από ακίνητο  προσμετρώνται και αυτά. Όσον αφορά τα ακίνητα, ο λόγος που δεν δίνουν το εισόδημα, είναι γιατί το θεωρούν στην Υπηρεσία τεκμαρτό εισόδημα, όπως υπάρχει π.χ. ακόμα και στην περίπτωση της δωρεάν παραχώρησης χρήσης. Οπότε, με το τεκμαρτό εισόδημα (ανάλογα την περίπτωση και το ύψος της αξίας του τεκμαρτού μισθώματος) μπορεί να κάνει το συνολικό εισόδημα να υπερβαίνει τα 235 ευρώ το μήνα.
Update2: Ως εισόδημα, λογίζεται η διατροφή, η σύνταξη αλλά και το οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ, το Κοινωνικό μέρισμα και όποιο άλλο επίδομα/βοήθημα, δίνει το κράτος.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα και τα απαραιτήτως προσκομιζόμενα στην αρμόδια δημοτική υπηρεσία δικαιολογητικά ισχύουν τα ακόλουθα:

Ως προς τις Προϋποθέσεις:

Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 44,02€ σε παιδιά μέχρι 16 ετών που ζουν με την οικογένειά τους και στερούνται πατρικής προστασίας λόγω: θανάτου, αναπηρίας (67% και άνω), εγκατάλειψης, φυλάκισης πέραν των τριών μηνών, στράτευσης ή εκτός γάμου παιδιά. Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το όριο που καθορίζεται κάθε φορά με προεδρικό διάταγμα.

Σχετικά με τα Δικαιολογητικά:

– Αίτηση του ενδιαφερόμενου
– Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 στην οποία θα αναφέρεται η σύνθεση της οικογένειας του ενδιαφερομένου, η μόνιμη κατοικία του, τα έσοδα όλων των μελών της οικογένειας, τυχόν αλλαγή τόπου κατοικίας και ότι δεν έχει υποβάλλει δικαιολογητικά επιδότησης των παιδιών σε άλλη Διεύθυνση Πρόνοιας
– Φωτοτυπίες ταυτοτήτων

Κατά περίπτωση ένα από τα παρακάτω:
– Ληξιαρχική πράξη θανάτου (του πατέρα).
– Βεβαίωση από τη στρατιωτική μονάδα όπου υπηρετεί, στην οποία θα αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία απόλυσης.
– Ιατρική γνωμάτευση από γιατρό κρατικού νοσοκομείου ή απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή απόφαση άλλου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία θα αναγράφονται το ποσοστό αναπηρίας του πατέρα και το χρονικό διάστημα της αναπηρίας.
– Βεβαίωση φυλακών (με πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης).
– Συμφωνητικό και απόδειξη ενοικίου για τους διαμένοντες σε μισθωμένη κατοικία.
– Εκκαθαριστικό Σημείωμα ή βεβαίωση αρμόδιας εφορίας περί μη υποβολής φορολογικής δήλωσης – βεβαίωση αποδοχών – απόκομμα σύνταξης –
– Βεβαίωση από τράπεζα στην οποία θα αναγράφεται η μηνιαία δόση για όσους διαμένουν σε ιδιόκτητη πρώτη κατοικία που απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο

– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
– Πιστοποιητικό εγκατάλειψης: απόφαση διαζυγίου απόφαση επιμέλειας των παιδιών (επικυρωμένο αντίγραφο) απόφαση διατροφής

Τέλος σχετικά με την όλη Διαδικασία: Στο τέλος, αφού συλλεγούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, γίνεται υποβολή δικαιολογητικών και έλεγχος αυτών. Γίνεται διενέργεια κοινωνικής έρευνας για την οικογενειακή και κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Εκδίδεται απόφαση αναγνώρισης δικαιώματος και εγκρίνεται η καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης σε απροστάτευτα παιδιά, από την ημερομηνία της αίτησης.

Λυδία Ζωγοπούλου-Δικηγόρος
Δικηγορικό Γραφείο

Eυγενίας Α. Φωτοπούλου 
Βασιλίσσης Σοφίας 6, T.K. 106 74 Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 36 24 769, 211 7 80 80 80
Fax: 210 36 24 703
Email: info@efotopoulou.gr
Web: http://efotopoulou.gr/

Σε περίπτωση που έχεις οποιαδήποτε απορία για το θέμα, μπορείς να την υποβάλλεις εδώ!


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ