fbpx

Αλλάζει ο άνθρωπος μετά το γάμο;

| 9 Ιουλίου 2014
ADVERTISEMENT

Η ερώτηση που τίθεται εμπεριέχει μία βασική απορία: Αλλάζει ο άνθρωπος; Στην προσπάθεια να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα θα χρειαστεί αρχικά να μιλήσουμε για κάποια βασικά ζητήματα ταυτότητας και προσωπικότητας.

Υπάρχει ένας βασικός πυρήνας μέσα στον καθένα από εμάς που «ονοματίζει» τον κάθε άνθρωπο, τη μοναδικότητα του, την αίσθηση που έχει ο ίδιος και οι άλλοι για τον εαυτό του και τον κόσμο. Δημιουργείται τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου και μένει σταθερά ίδιος για το μεγαλύτερο διάστημα. Γύρω από αυτόν τον πυρήνα που είναι θα λέγαμε το κέντρο της ταυτότητας υπάρχει μία ευέλικτη ζώνη που είναι δυναμική και εύπλαστη ώστε να μπορεί να ενσωματώνει νέες πληροφορίες, να τις προσαρμόζει, να εξελίσσεται. Έτσι οι άνθρωποι μαθαίνουν, ωριμάζουν, προχωρούν.


ADVERTISEMENT

Μετά τους γονείς, οι σημαντικοί άλλοι (φίλοι, δάσκαλοι, συμμαθητές) επίσης συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ταυτότητας. Έτσι ένα κορίτσι στη συνάντηση της με τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω της π.χ. γίνεται γυναίκα, φοιτήτρια, εργαζόμενη, σύντροφος, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά και χίλια δυο ακόμη όχι μόνο επειδή μεγαλώνει αλλά επειδή αλλάζει.

Γίνεται λοιπόν φανερό πως η αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα, έχει συνήθως μία θετική χροιά, είναι δείγμα ανάπτυξης και εξέλιξης. Δείχνει επίσης πως για να προχωρήσει κάποιος στη ζωή και να αναλάβει ρόλους και θέσεις μέσα στο κοινωνικό σύνολο χρειάζεται να μπορεί να αναλάβει νέες ταυτότητες και να αφήνει τις παλιές.

Στο θέμα του γάμου ο/η σύζυγος μπορεί να πάρει ένα επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν. Είναι ο άνθρωπος που έχουμε επιλέξει να ζήσουμε μαζί και σε αυτή τη συμβίωση μπορεί να επηρεάζει πολύ τη σκέψη, τις πράξεις, τη φιλοσοφία του ζείν του άλλου συζύγου.


ADVERTISEMENT

Αναμφίβολα, το να γίνει μία γυναίκα σύντροφος, σύζυγος, μητέρα και ένας άνδρας σύντροφος , σύζυγος, πατέρας  είναι πολύ μεγάλες αλλαγές  η καθεμιά χωριστά και όλες μαζί. Κυρίως γιατί από τη θέση των παιδιών περνούν οι ίδιοι στη θέση των γονιών που έχουν εκείνοι πια απογόνους να μεγαλώσουν.

Αυτοί οι ρόλοι επηρεάζουν ιδιαίτερα την ταυτότητα και την προσωπικότητα των ανθρώπων. Ανάλογα με τον πυρήνα της ταυτότητας και πόσο καλά οργανωμένος είναι, αυτές οι αλλαγές ενσωματώνονται σταδιακά και διαμορφώνουν νέες συμπεριφορές. Τέτοιες αλλαγές που απαντούν σε ερωτήσεις τύπου «ποιος είναι ο ρόλος μου, τι χρειάζεται να κάνω, ποια είναι η ευθύνη μου» αγγίζουν πολλά ψυχικά ζητήματα, συνειδητά και ασυνείδητα που μπορεί να προκαλέσουν κλυδωνισμούς και εντάσεις. Η βασική ερώτηση που διαμορφώνει τη νέα συνθήκη και που είναι σημαντική να αναρωτηθεί κανείς είναι «τι σημαίνει για εμένα ότι π.χ. έγινα πατέρας, ότι παντρεύτηκα, ότι αλλάζω εργασία;». Πιθανά για κάποιους να είναι δύσκολες ερωτήσεις και να μην υπάρχουν πάντα εύκολες ή ευχάριστες απαντήσεις.

«Πολλές φορές λέγεται πως ο/η σύζυγος ήταν άλλος πριν το γάμο και αλλιώς εξελίχθηκε. Ήταν έτσι από πάντα ή μία πλευρά δεν το έβλεπε; »με ρωτούν.

Μπορεί κάποιος να έχει αλλάξει μέσα στο γάμο, μπορεί όμως και ο άλλος να έχει μείνει στάσιμος  σε κάποια συνθήκη που τον/την δυσκολεύει. Συχνά και οι δύο σύζυγοι αλλάζουν προσπαθώντας να διαχειριστούν εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, την καθημερινότητα, τις ανατροπές της ζωής.

Εξάλλου το νόημα του γάμου είναι για τον καθένα διαφορετικό και πιθανά χρειάζεται να γίνεται αντικείμενο σκέψης όταν οι αλλαγές είναι μεγάλες. «Τι σημαίνει για εμένα αυτός ο δεσμός; Προχωρώ μέσα σε αυτόν ή μένω στάσιμος στη ζωή μου;».

Αυτό που συναντά κανείς συχνά στις ιστορίες των ανθρώπων είναι η μάλλον δύσκολη διαπίστωση πως «ο έρωτας είναι τυφλός» και αυτό ισχύει στο επίπεδο που «δεν βλέπει» κανείς ή βλέπει αλλά δεν αντιλαμβάνεται αυτά που διαμείβονται στη σχέση του. Στη συνέχεια όμως που οι συνθήκες του έντονου πόθου κάπως καταλαγιάσουν, εκεί υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος να «δει» κάποιος και να ακούσει τον άλλο σε μία πιο πραγματική συνθήκη.

Όταν από τέτοιες συναντήσεις δημιουργούνται οικογένειες, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και οι σύζυγοι να τερματίσουν την κοινή τους ζωή. Μερικές φορές πάλι, συμβαίνει οι σύντροφοι να αγαπιούνται και να χρειάζεται να ξαναγνωριστούν, να δοκιμάσουν τη συμβατότητά τους. Να σκεφτούν και να νιώσουν τι τους ενώνει σαν ζευγάρι. Αν υπάρχει ακόμη κάτι να τους ενώνει. Αυτή η συνάντηση των δύο συντρόφων όπως και οποιαδήποτε συνάντηση δύο ανθρώπων είναι δυναμική, εξελισσόμενη, διαρκώς ανανεωμένη, μπορεί και περιπετειώδης! Η ανάγκη να μένουν τα πράγματα ίδια και απαράλλαχτα εκτός του ότι είναι σχεδόν ουτοπικό δεν είναι το ίδιο με το να μένουν οι άνθρωποι σταθερά κοντά, αφήνοντας όμως χώρο για εξέλιξη και αλλαγή. Έτσι στα ζευγάρια μπορεί ο ένας να προχωρά και ο άλλος να μένει πίσω, μη μπορώντας να ακολουθήσει σε αυτή την αλλαγή. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και δεν φταίει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται διάλογος, συνάντηση με τον άλλο και επικοινωνία και βεβαίως αυτό που μας κινεί, η επιθυμία.

Νεφέλη Ταμπάκη
Ψυχοθεραπεία-Ψυχανάλυση

Ξενίας 5, Αθήνα
Tηλέφωνο: 2106443708
Email: nefelitabaki@gmail.com
Web: http://nefelitabaki.gr

Η κυρία Νεφέλη Ταμπάκη, συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα “Πρώτη Επίσκεψη δωρεάν” που σου χαρίζει τη πρώτη συνάντηση μαζί της, εντελώς δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να δείς εδώ.


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ