fbpx

4 ερωτήσεις πρίν το διαζύγιο

| 5 Νοεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Ως ψυχοθεραπεύτρια, δεν θα πρότεινα ποτέ σε κάποιον να μείνει σε μια κακή σχέση, ποσώ δε μάλλον όταν οι άνθρωποι κακοποιούνται μέσα σε αυτή. Ωστόσο πραγματικά πιστεύω πως ειδικά οι γυναίκες που σκέφτονται το διαζύγιο, θα ωφεληθούν σημαντικά αν προηγουμένως εξετάσουν το θέμα προσεκτικά από όλες τις πλευρές. Η λίστα με τις top 4 ερωτήσεις που πρέπει ,κατά τη γνώμη μου, να απαντήσει κάποιος στον εαυτό του πρίν ζητήσει διαζύγιο, είναι:

1. Τι θα χάσω;
Το διαζύγιο είναι μεγάλη υπόθεση και ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή. Εισοδήματα, επιμέλειες, περιουσιακά ζητήματα σκάνε μετά την αίτηση, σαν τσουνάμι.


ADVERTISEMENT

  • Μπορώ να τα καταφέρω; 
  • Είμαι πρόθυμος/η να κάνω θυσίες; 
  • Ποιους φίλους, πιθανόν, να χάσω από τη ζωή μου; 
  • Πιστεύω πως ο κοινωνικός μου κύκλος θα μείνει ως έχει ή θα πρέπει να ξεκινήσω απ’ την αρχή;

είναι μερικά από τα ερωτήματα που καλό είναι να απαντήσετε προηγουμένως στον εαυτό σας. Μπορεί βέβαια μερικά ή όλα τα παραπάνω, να μην έχουν καμία σημασία για εσάς ως προς την απόφαση που θα πάρετε. Ακόμη όμως κι αν δεν συγκαταλέγονται στις προτεραιότητές σας, θα χρειαστείτε ένα πλάνο που θα σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε συνήθειες και πράγματα από τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να παραιτηθείτε!

2. Θα είμαι πιο ευτυχισμένος/η;
Πιθανόν να είστε αληθινά δυστυχισμένος/η αυτή τη στιγμή αλλά λάβετε υπόψιν ότι το διαζύγιο είναι μια πολλή στρεσογόνα κατάσταση και σίγουρα όχι ο πιο γρήγορος τρόπος για να νιώσετε καλύτερα. Πολλοί διαζευγμένοι, εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν πως η δυστυχία τους δεν εξαφανίζεται αμέσως μόλις χωρίζουν, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν τη λεγόμενη «κατάθλιψη μετα-διαζυγίου». Επομένως σκεφτείτε:

«Τι σκέψεις και συναισθήματα φαντάζομαι ότι θα έχω μετά το διαζύγιο; Πιστεύω πως θα έχω συναισθηματικές δυσκολίες ή απότομες εναλλαγές στη διάθεσή μου; Μήπως τελικά το πρόβλημα έχει να κάνει με εμένα οπότε παίρνοντας διαζύγιο, απλώς θα πάρω το πρόβλημα, μαζί μου;»


ADVERTISEMENT

Οι φίλοι, η οικογένεια, οι ομάδες στήριξης ή η ψυχοθεραπεία, είναι θεμελιώδη σε αυτή τη φάση της ζωής σας και θα σας δώσουν μια πιο αντικειμενική εικόνα σχετικά με το τι είναι καλύτερο για εσάς.

3. Πώς θα επηρρεάσει το διαζύγιο, το/τα παιδί/παιδιά;
Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η κοινή λογική λέει πως ένας κακός γάμος είναι χειρότερος από ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά το φιλικό διαζύγιο δυστυχώς είναι η εξαίρεση. Ειδικά όταν πέφτουν στο τραπέζι θέματα όπως η επικοινωνία του γονέα με το παιδί ή η διατροφή, συνήθως οι σύζυγοι αναλώνονται σε τσακωμούς επί τσακωμών.

Βάση της επαγγελματικής μου εμπειρίας, πιο καταστροφικές για τα παιδιά είναι οι μεγάλες εντάσεις. Επομένως, είτε χωρίζετε είτε όχι, θα πρέπει και οι δύο να βελτιώσετε την επικοινωνία σας. Εάν το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο, ίσως να πρέπει να σκεφτείτε τη λύση της οικογενειακής διαμεσολάβησης προκειμένου να διατηρήσετε τους τόνους, όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

4. Έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν;
Η θέληση να χωρίσετε, συνήθως πηγάζει από το γεγονός ότι δεν θέλετε να δεχτείτε τα πράγματα όπως είναι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό! Η δυστυχία, είναι μία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά και πρέπει να αλλάξει. Ωστόσο, πώς θα σας φαινόταν αν προηγουμένως εκφράζατε στον σύντροφό σας τί είναι μη αποδεκτό για εσάς, με τέτοιο τρόπο ώστε τουλάχιστον, να σας ακούσει με προσοχή;

Ουσιαστικά, πάντα θα υπάρχει χρόνος να χωρίσετε αλλά χρόνος να σώσετε τον γάμο σας, όχι!

Πρίν τα παρατήσετε, σιγουρευτείτε πως έχετε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σας. Το ζήτημα στην προκειμένη, δεν είναι αν είστε έτοιμοι να ζήσετε τη ζωή σας, αλλά αν είστε πρόθυμοι να προσπαθήσετε σκληρά για λίγο ώστε να δείτε αν ο γάμος σας έχει περιθώρια να σωθεί! Μάλιστα, εάν πραγματικά προσπαθήσετε να αλλάξετε για χάρη του γάμου σας και στην πορεία δείτε ότι δεν σώζεται, θα έχετε στα χέρια σας ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα για να αντικρούσετε έναν , αρνητικό στο διαζύγιο, σύζυγο. Η δουλειά μέσα στον γάμο είναι μια ανηφορική μάχη που καμιά φορά, χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού για να συνεχισει να παλεύει. Ο μόνος τρόπος για να μην έχετε ενοχές και δεύτερες σκέψεις να σας βασανίζουν αργότερα, είναι προηγουμένως να έχετε προσπαθήσει πραγματικά να αλλάξετε την κατάσταση. Εάν ο γάμος σας δεν σωθεί, θα ξέρετε τουλάχιστον πως κάνατε ό,τι μπορούσατε!

Κανείς δεν παίρνει διαζύγιο ελαφρά τη καρδία και δεν είναι κάθε γάμος προορισμένος για να σωθεί. Οι συνθήκες κάθε σχέσης είναι διαφορετικές και μόνο εσείς τις γνωρίζετε και τις ζείτε από μέσα. Το σημαντικό είναι να μην πάρετε αποφάσεις μόνοι σας χωρίς την υποστήριξη χρειάζεστε, ό,τι κι αν τελικά αποφασίσετε!

Julia Flood
Σύμβουλος γάμου-Ψυχοθεραπεύτρια
Yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ