fbpx

Ταπεράκια έξω: Τί μπορώ να πάρω μαζί μου στη δουλειά;

| 28 Σεπτεμβρίου 2014
ADVERTISEMENT

Tupper ή  στα  ελληνικά :  Δοχεία φαγητού . Τα βρίσκει κανείς σε πολλά χρώματα , σχήματα, μεγέθη ,από  διάφορα υλικά κατασκευής και  σε διάφορες ποιότητες. Το κάθε δοχείο φαγητού τέτοιου τύπου είναι κατάλληλα κατασκευασμένο για να μπορεί  ν’αποθηκεύσει  τ’ αντίστοιχα τρόφιμα για τα οποία κατασκευάστηκε στις ανάλογες θερμοκρασίες και τρόπους συντήρησης ή και μεταφοράς των τροφίμων . Αυτή τη φορά δεν θα ασχοληθούμε με το ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποθήκευσης-συντήρησης των τροφίμων και που εξυπηρετεί η ποιότητα και το υλικό κατασκευής  κάθε  τέτοιου τύπου δοχείου. Θα ασχοληθούμε με την χρησιμότητα να τα χρησιμοποιούμε ώστε να μπορούμε να τρώμε πιο υγιεινά , σπιτικά και γιατί όχι και πιο οικονομικά στις εκτός σπιτιού δραστηριότητες μας .

Μετακινούμενη αρκετά συχνά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παρατήρησα  τα τελευταία χρόνια  ότι όλο και πιο συχνά βλέπει κανείς ανθρώπους που μεταφέρουν φαγητό από το σπίτι τους στη δουλειά τους. Πραγματικά πριν λίγα χρόνια ένας από τους πονοκεφάλους  των διαιτολόγων ήταν πώς να πείσουμε το πελάτη – ασθενή μας να πάρει φαγητό από το σπίτι . Πλέον είναι πολύ εύκολο γιατί είναι σπάνιο να βρεις κάποιον που ΔΕΝ παίρνει φαγητό από το σπίτι.                     


ADVERTISEMENT

Όλο αυτό βέβαια πέρα από τα πολυάριθμα υπέρ που έχει, είτε είναι η εξοικονόμηση χρημάτων είτε ένας σωστότερος τρόπος υγιεινής διατροφής είτε ο σωστότερος έλεγχος του σωματικού βάρους μας, έχει σίγουρα και κάποια κατά. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε μαζί μας κατά την απουσία μας από το σπίτι ώστε να μεταφέρεται εύκολα , να μην έχει δυσάρεστες οσμές στο εργασιακό μας περιβάλλον , να μην  τρέχουν σάλτσες –λάδια και οτιδήποτε άλλο θα μας έφερνε σε δύσκολη θέση.

Η λογική λέει στέρεες τροφές .Σωστά ! Αλλά στο πρακτικό κομμάτι πώς ερμηνεύονται οι στέρεες τροφές ; Σε αυτό ακριβώς  το σημείο ξεκινά ο πονοκέφαλος. Τι να πάρω μαζί μου ;

Η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Το χθεσινό φαγητό ή και το σημερινό  προσαρμοσμένο να μπορεί να μεταφερθεί. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Πώς προσαρμόζεις  ένα φαγητό που δεν είναι σε στέρεα μορφή και πώς το συνδυάζεις ; Μια εύκολη και πρακτική λύση είναι  σε μορφή πολυσαλάτας  ή σάντουιτς . Συνδυάζοντας είτε με παξιμαδάκια , είτε με ρύζι , είτε με μακαρόνια , είτε με βρασμένα λαχανικά ή και ωμά ακόμα.


ADVERTISEMENT

Άρα π.χ. το κοτόπουλο – τα όσπρια –μια μικρή μερίδα ζυμαρικών- τα λαχανικά- το κρέας   που έμεινε από χθές ή που μαγειρέψαμε σήμερα είναι μια οικονομική – εύκολη και παράλληλα   υγιεινή λύση να πάρουμε μαζί μας.

Ρωτώντας κάποιος/α να προτείνω κάποιες συνταγές  – συνδυασμούς σίγουρα θα πρότεινα :

Κοτόπουλο (ψημένο ή βρασμένο)κομμένο σε κομματάκια με λίγα βρασμένα μακαρόνια ή ρύζι ή λίγα παξιμαδάκια ή κρουτόν , με μαρούλι – αγγούρι ή οποιαδήποτε βρασμένα αποστραγγιγμένα λαχανικά όπως π.χ. το μπρόκολο , το καρότο , το κολοκυθάκι. Μια σαλάτα σίζαρ (ceasar) λοιπόν χωρίς περιττές σάλτσες ντρέσινγκ (dressing) όπου προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο , λεμόνι και ότι από τα μυρωδικά εμείς προτιμούμε και επιθυμούμε όπως π.χ. ο άνιθος.

 Σε μορφή σάντουιτς  το κοτόπουλο κομμένο έτσι ώστε να χωράει στο ψωμάκι μας συνδυάζοντας το με μαρούλι , λίγη ντομάτα και ίσως λίγο μουστάρδα.

Τα όσπρια μπορούν να γίνουν και αυτά πολυσαλάτες. Μια αγαπημένη μου συνταγή είναι με φακές. Αφού τις αποστραγγίσουμε τις συνδυάζουμε με λευκό λάχανο η΄μαρούλι , ξινόμηλο, ίσως λίγο ανανά (αν όχι φρέσκο από κονσέρβα), λίγες σταφίδες  ξανθές , λίγα καρύδια η’ αμύγδαλα ωμά και ανάλατα. Συνδυάζοντας με λίγο ελαιόλαδο και  ξύδι μπαλσάμικο. Εννοείται πώς αν κάτι από τα υλικά δεν μας αρέσει δεν το προσθέτουμε.

Δεν έχουμε τίποτα από τα παραπάνω αλλά έχουμε μόνο σαλάτα να πάρουμε μαζί μας είτε ωμά λαχανικά είτε βρασμένα; Εκτός του ότι μπορούμε απλώς να προσθέσουμε λίγο τυρί και ψωμί ώστε να έχουμε ένα λιτό χαμηλών θερμίδων γεύμα μπορούμε ν’ αγοράσουμε από έξω κάτι ώστε να  συνδυάσουμε την σαλάτα μας. Σουβλάκια ( καλαμάκια) κοτόπουλου ή  χοιρινού. Ίσως μια τυρόπιτα η’ σπανακόπιτα ή και ένα κομμάτι πίτσα (επιλέγουμε όχι με πολλά αλλαντικά).

Ζυμαρικά. Μια ομάδα τροφίμου με  πολλούς οπαδούς. Αλλά έχουμε μια μερίδα  σκέτα νερόβραστα ζυμαρικά. Αν συνδυαστεί όμως με λαχανικά όπως λάχανο, μαρούλι , καρότο, ντομάτα , αγγούρι προσθέτοντας λίγο τυρί τριμμένο και όχι πάνω από μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα πιθανότατα ανακατεμένη με λίγο κέτσαπ, κόβοντας μέσα 3-4 φέτες γαλοπούλα βραστή για τόστ  ή όποιο άλλο αλλαντικό καταναλώνουμε αυτόματα έχουμε μια διαφορετική  σαλατούλα πολύ χορταστική και γευστική.

Τα δοχεία φαγητού όμως  δεν μεταφέρουν ή συντηρούν μόνο κυρίως γεύματα. Μπορούμε να μεταφέρουμε και να συντηρήσουμε  το δεκατιανό ή το απογευματινό μας εφόσον το επιθυμούμε. Όπως φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς , ίσως τροφές που θέλουμε να οριοθετήσουμε την ποσότητα μας ή θέλουμε να εξοικονομήσουμε βάρος ή όγκο από συσκευασίες όπου εμπεριέχουν πάνω από ένα τεμάχιο. Όπως π.χ τα αρτοσκευάσματα τύπου κράκερ(cracker).  Επίσης μπορούν να παίξουν το ρόλο του πιάτου και να κόψουμε τα φρούτα μας μέσα σε αυτά. Είναι  προτιμότερο να μεταφέρουμε τα φρούτα μας ολόκληρα και να τα καθαρίζουμε (εφόσον το απαιτεί το φρούτο π.χ. Πορτοκάλι) την στιγμή που θα καταναλωθεί παρά να μεταφερθεί καθαρισμένο ώρες πριν. Ο λόγος είναι ότι κάποιες βιταμίνες οξειδώνονται δηλαδή καταστρέφονται όταν έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον , π.χ.  η βιταμίνη  -C-.

Όλα τα παραπάνω όμως πολλές φορές είναι αδύνατον να συμβούν για διάφορους πρακτικούς  λόγους. Έτσι ενώ θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα τέτοιο στυλ διατροφής δεν γίνεται παρ’ όλα αυτά κάτι θα πρέπει να φάμε και ειδικά αν πρέπει να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Πολλές φορές είμαστε αναγκασμένοι να φάμε απ’έξω. Τι θα ήταν άραγε  προτιμότερο να επιλέξουμε ;  Σίγουρα οποιαδήποτε σαλάτα , πολυσαλάτα ή μακαρονοσαλάτα  επιθυμούμε επιλέγοντας να μην βάλουμε κάποια σάλτσα επιβαρυμένη σε λιπαρά. Μπακέτες ή αραβικές πίτες   τόνου , κοτόπουλου  ή και λαχανικών. Ακόμα και τα ελληνικά κλασσικά πατροπαράδοτα σουβλάκια  με την πιτούλα αλάδωτη , χωρίς πατάτες ή λιγότερες πατάτες από το σύνηθες πολλές φορές είναι προτιμότερο από οτιδήποτε άλλο.

Έφη Καλδή
Διαιτολόγος
Κιν: 6945894408
Email: efi.kaldi@gmail.com


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ