fbpx

Προφυλακτικό: Ιστορία και διαφημίσεις

| 1 Δεκεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Το προφυλακτικό  φτιάχνεται από λάτεξ ή πολυουρεθάνη και χρησιμοποιείται κατά την σεξουαλική πράξη, με σκοπό την αποφυγή εγκυμοσύνης και μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων όπως η σύφιλη και το AIDS. Υπάρχουν τόσο αντρικά όσο και γυναικεία προφυλακτικά, αλλά τα πρώτα είναι πιο διαδεδομένα. Το πρώτο ιστορικά καταγεγραμμένο προφυλακτικό, το βρίσκουμε στην αρχαία Αίγυπτο το 3.000 πχ.

Ήταν κατασκευασμένο από δέρμα κόμπρας και οι άνδρες το τοποθετούσαν στο πέος τους. Αυτό που δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη είναι εάν το προφυλακτικό το φορούσαν για να κάνουν σεξ, ή ήταν μέρος μιας επίσημης ενδυμασίας. Γύρω στα 1640, δειλά- δειλά άρχισε η παραγωγή προφυλακτικών, τα οποία ήταν από δέρμα ζώου (κυρίως από το στομάχι προβάτων) και τα οποία δεν ήταν μιας χρήσεως, αλλά μπορούσαν να πλυθούν και να ξαναχρησιμοποιηθούν!!!


ADVERTISEMENT

 photo protoprofylaktiko_zps3a7371d8.jpg

Το πρώτο προφυλακτικό

Στις αρχές του 1800, το καουτσούκ, έφερε την επανάσταση του και η παραγωγή έγινε μεγαλύτερη. Η Αγγλία είχε τα πρωτεία, σε μια περίοδο μάλιστα που η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, έκαναν θραύση στις κακόφημες συνοικίες του Λονδίνου. Τα προφυλακτικά άρχισαν να αποκτούν τη μορφή που έχουν σήμερα (σχεδόν δηλαδή) όταν το καουτσούκ, αντικαταστάθηκε από Λάτεξ, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Μέχρι το AIDS και η τεράστια καμπάνια να αρχίσει να αποδίδει, και ο κόσμος να καταλάβει ότι η χρήση προφυλακτικού, είναι απαραίτητη στο σεξ, στην Ιρλανδία, ακόμη και το 1985, για να αγοράσει κάποιος προφυλακτικά θα έπρεπε να έχει συνταγή γιατρού. Πάντως ακόμη και πριν από λίγα χρόνια σε χώρες όπως η Σομαλία το προφυλακτικό ήταν συνώνυμο της παρανομίας αφού με νόμο που ψηφίστηκε το 2003, η χρήση αλλά και η εμπορία προφυλακτικών, απαγορευόταν.

Λινά προφυλακτικά χρησιμοποιούσε ο Καζανόβας τον 18ο αιώνα.  Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικά.


ADVERTISEMENT

Η μαζική παραγωγή προφυλακτικών (από καουτσούκ) άρχισε το 1843. Ήταν ακριβά και δύσχρηστα για αυτό ξεπεράστηκαν από τα προφυλακτικά από λάτεξ που παράχθηκαν την δεκαετία του 30.

Το προφυλακτικό στην Ελλάδα έφτασε σχετικά αργά και το σεξ αποτελούσε ταμπού στα μέσα του 20ου αιώνα. Ωστόσο η ιστορία του στον ελληνικό χώρο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και μας γυρνάει πίσω στο τέλος του εμφύλιου πολέμου.

 photo mpempeka_zpsbda1ff11.jpg

Προπολεμικό Ελληνικό προφυλακτικό από τη πηγή paliaathina.com

Πέρα από τα προπολεμικά, «Μπεμπέκα» και «Σκουφίτσα» που κυκλοφόρησαν για πολύ λίγο καιρό, τη δεκαετία του ’40 από εμπόρους της Αθήνας, εισαγόμενο απ’ τις ΗΠΑ και έκλεισαν μετά τον πόλεμο, η εταιρεία “Life” δημιούργησε το πρώτο μεταπολεμικό προφυλακτικό.

 photo condomgreek2_zps88a8ddc6.jpg

Το πρώτο μεταπολεμικό προφυλακτικό στην Ελλάδα

Η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών, σαν μέθοδος ελέγχου γεννήσεων, μπορεί να υπολογιστεί με δύο τρόπους: αποτελεσματικότητα μεθόδου και πραγματική αποτελεσματικότητα. Η πρώτη μέθοδος δείχνει το ποσοστό ζευγαριών που χρησιμοποιούν την μέθοδο σωστά και με διάρκεια με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η πραγματική είναι το ποσοστό των ζευγαριών που χρησιμοποιεί τα προφυλακτικά ως τη μόνη μέθοδο αντισύλληψης συμπεριλαμβάνοντας την λανθασμένη και την περιστασιακή μη χρήση τους. Όπως είναι φανερό η πραγματική αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη κυρίως για τους εξής λόγους :

 photo condom1_zpsf262dfd3.jpg

  • λάθη στις οδηγίες που δίνονται από τους παρασκευαστές
  • λάθη στην χρήση
  • αστοχία του υλικού (σπάσιμο κατά τη χρήση)

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου φτάνει το 98%. Τα πραγματικά ποσοστά εγκυμοσύνης ανάμεσα στους χρήστες προφυλακτικών αλλάζει ανάλογα του πληθυσμού που εξετάζεται με ετήσια ποσοστά 10-18% το χρόνο.

 photo condom6_zps670f5c38.jpg

Οι λόγοι αποτυχίας είναι κυρίως οι εξής:

  • Καταστροφή-αλλοίωση:
  • Καταστροφή κατά το άνοιγμα της συσκευασίας
  • Αλλοίωση από μη κατάλληλη αποθήκευση (μεγάλη θερμοκρασία, μικρή θερμοκρασία, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, υγρασία, τοποθέτηση σε πορτοφόλι, πίσω τσέπη κ.τ.λ.)
  • Πέρασμα της ημερομηνίας λήξεως
  • Γλύστρημα του προφυλακτικού κατά την χρήση.

 photo condom3_zps48a94649.jpg

Οι έμπειροι χρήστες έχουν λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας και όσοι έχουν μια αποτυχία είναι πιθανότερο να έχουν παρόμοια αποτυχία στο μέλλον.  Πιστεύεται πως η ενημέρωση γύρω από την σωστή χρήση μειώνει τις πιθανότητες αποτυχίας ενώ ένα μικρότερο ποσοστό αποτυχίας προέρχεται από σαμποτάζ.

 photo condom4_zps2e643a27.jpeg

Σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας της Αμερικής  η σωστή και συνεχής χρήσης προφυλακτικών οδηγεί σε:

  • μείωση του ρίσκου μετάδοσης AIDS κατά 85%
  • μείωση της απόκτησης γονόρροιας από τους άντρες κατά 71%

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον φαίνεται ότι μειώνεται η μετάδοση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων περίπου κατά 70%. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η σωστή και συνεχής χρήση προφυλακτικών αποκλείει την μετάδοση του ιού του AIDS από ασθενή σε μη ασθενή.

Τα γυναικεία προφυλακτικά είναι μεγαλύτερα και φαρδύτερα από τα αντρικά. Τοποθετούνται μέσα στον γυναικείο κόλπο. Είναι πιο γνωστά στις αναπτυσσόμενες χώρες παρά στις αναπτυγμένες. Είναι πιο δύσκολα στην χρήση και πολύ ακριβότερα από τα αντρικά, πράγμα που αποθαρρύνει την χρήση τους. Παρόλα αυτά έχουν το πλεονέκτημα να είναι συμβατά με την χρήση λιπαντικών καθώς δεν κατασκευάζονται από λάτεξ.

 photo condom2_zpsf1abd77d.jpg

Τα προφυλακτικά καταδικάζονται από την Καθολική Εκκλησία, κάποιες Προτεσταντικές εκκλησίες και πολλά Ινδουϊστικά ρεύματα, κυρίως λόγω της πίστης του σκοπού της σεξουαλικής πράξης μόνο για την διαιώνιση του είδους. Οι απόψεις των εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Βουδισμού διαφέρουν κατά άτομο. H αντίθεση κυρίως έγκειται στο ότι αρκετές θρησκείες αντιλαμβάνονται την σεξουαλική επαφή μόνο ως πράξη αναπαραγωγής, που χάνει το νόημα της με την χρήση του προφυλακτικού. Εμείς πάλι, είμαστε της φιλοσοφίας John Lennon: Make Love, not War!

 photo condom8_zpsdccaf527.jpg

Για το άρθρο αυτό, αντλήθηκαν πληροφορίες από:
iefimerida.gr
http://el.wikipedia.org

Ετικέτες

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ