fbpx

Πείτε αντίο στη γρίπη με τις κατάλληλες τροφές

| 27 Φεβρουαρίου 2014
ADVERTISEMENT

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να θωρακιστούμε απέναντι στη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα. Ένας από αυτούς είναι η σωστή διατροφή η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να αναρρώσουμε γρηγορότερα.

Οι παρακάτω τροφές χάρη στα θρεπτικά τους συστατικά καταπολεμούν τη γρίπη με τρόπο απλό και εντελώς φυσικό, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


ADVERTISEMENT

Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σε ω-3 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Α και ψευδάργυρο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην αμυντική ισχύ των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος, ενώ ο ψευδάργυρος ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος γιατί συμβάλλει στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη του ψευδαργύρου, κυρίως σε ηλικιωμένους, συνδέεται με μειωμένο ρυθμό παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων και, κατ’ επέκταση, με έναν οργανισμό ευπαθή σε λοιμώξεις και κρυολογήματα.

Δώστε στο σώμα σας Βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα σας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε  προκειμένου να καταπολεμήσετε αποτελεσματικότερα τον ιό αλλά και να μειώσετε τις ζημιές που προκάλεσε. Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, το λεμόνι, οι πιπεριές,  το ακτινίδιο, η ντομάτα, η παπάγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο. Παράλληλα η κατανάλωση ωμών ή βραστών λαχανικών εφοδιάζει το σώμα με όλα τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά

Κοτόσουπα
Θρεπτική και ενυδατική, η κοτόσουπα έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωση από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών της. Μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι η κοτόσουπα βελτιώνει την ικανότητα τριχοειδών αγγείων των ρινικών κοιλοτήτων να προστατεύουν τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς.


ADVERTISEMENT

Ιδιότητες που καταπολεμούν τη γρίπη έχει αποδειχθεί, πως διαθέτουν και τα σπαράγγια. Ειδικότερα τον χειμώνα, μια ζεστή σούπα με σπαράγγια πέρα από ιδανική και ελαφριά πρόταση για δείπνο, μπορεί να αποτελέσει και ένα πρώτης τάξεως «γιατρικό» ενάντια στη γρίπη.

Σταφίδες κορινθιακές: έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο και βιταμίνη C σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ξερά φρούτα αλλά και από το σπανάκι, που επίσης «στηρίζει» το ανοσοποιητικό.

Αυγό: πηγή πρωτεϊνών, από τις οποίες φτιάχνονται τα αντισώματα, βιταμινών Α και Β, ψευδαργύρου και DHA, ω-3 λιπαρού οξέος απαραίτητου για την ανοσοπροστασία των νευρικών κυττάρων.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο
Περίπου 28 γραμμάρια φιστικιών Βραζιλίας ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη δόση σεληνίου, ενός μετάλλου που βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, ένα μέσο βραζιλιάνικο φιστίκι περιέχει περίπου 70 μικρογραμμάρια σεληνίου. Όταν υπάρχει επάρκεια σεληνίου στον οργανισμό μας, αυξάνεται η παραγωγή των κυτοκινών, οι οποίες βοηθούν να «ξεφορτωθούμε» τον ιό μια ώρα αρχύτερα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Ελαιόλαδο, λιναρόσπορος, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει των οργανισμό μας από την δράση των ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε προβιοτικά
Τα γαλακτοκομικά  προϊόντα πλούσια σε προβιοτικά  περιέχουν υγιή βακτήρια, που δεν κάνουν μόνο καλό στην πέψη, αλλά  μπορούν να διεγείρουν και την παραγωγή ουσιών ικανών για την καταπολέμηση της νόσου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει, ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση ενός φλιτζανιού με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να μειώσει την όποια ευαισθησία σε κρυολογήματα κατά 25%. Άλλη έρευνα έδειξε ότι στα άτομα στα οποία χορηγήθηκαν για μεγάλο διάστημα προβιοτικά, δεν μειώθηκε η συχνότητα εμφάνισής του κρυολογήματος, μειώθηκαν όμως σημαντικά τα συμπτώματά του, καθώς και ο χρόνος ανάρρωσης κατά 2 μέρες περίπου.

Πιπερόριζα
Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα  μπορεί να ανακουφίσει το λαιμό μας που «γρατζουνάει», καθώς περιέχει χημικές ουσίες, οι οποίες στοχεύουν στους ιούς που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα, αλλά και ουσίες που μας ανακουφίζουν από το βήχα. Αποτελεί επίσης ένα φυσικό τρόπο για τη μείωση του πόνου και του πυρετού, καθώς κι ένα ήπιο ηρεμιστικό που μας βοηθάει να ξεκουραστούμε όσο είμαστε άρρωστοι. Το τζίντζερ μπορεί να προστεθεί τριμμένο στις σαλάτες ή στο τσάι.

Σκόρδο, κρεμμύδι
Όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται μας κάνουν καλό λόγω των δεκάδων αντισηπτικών ευρέος φάσματος που περιέχουν και των συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας. Άλλη μια ευεργετική δράση του σκόρδου είναι ότι βοηθάει να «ανοίξουν» τα μπλοκαρισμένα ιγμόρεια. Το σκόρδο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ωμό στις σαλάτες ή μαγειρεμένο αρκετές φορές την εβδομάδα.

Πιπέρι, κάρυ, τσίλι, ρίγανη, κουρκουμάς
Mπαχαρικά/ καρυκεύματα που διευκολύνουν την αναπνοή. Το μαύρο πιπέρι έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και την αναπνοή. Το τσίλι περιέχει τη δραστική ουσία capsicum, η οποία διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτένιο και ενδείκνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Η ρίγανη περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων, τα οποία εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Παράλληλα, παρουσιάζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο κουρκουμάς περιέχει την κουρκουμίνη, μια πολυφαινολη με ισχυρές ιδιότητες εναντίον του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλωθεί, είναι να προστεθεί σε χλιαρό γάλα πριν τον ύπνο.

Πράσινο ή μαύρο τσάι ή ακόμη καλύτερα τσάι του βουνού, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η καλύτερη επιλογή για τις δύσκολες μέρες που είστε άρρωστοι. Μάλιστα αν εισπνεύσετε και τον αχνό του όταν είναι ζεστό θα ανακουφιστείτε από τη ρινική συμφόρηση. Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι ώστε να γλυκάνετε τον λαιμό σας.

Το γλυκό αντιβηχικό
Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το μέλι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον βήχα που προέρχεται από λοίμωξη του άνω αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα. Το μέλι είναι βασικά μια ρητίνη με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας. Το μέλι λειτουργεί επίσης και ως αντιβηχικό. Μπορεί να προστεθεί σε ζεστό νερό μια κουταλιά μέλι για να αντιμετωπιστεί ο πονόλαιμος και το κρυολόγημα.

Υπάρχει και διατροφή που ρίχνει την άμυνα του οργανισμού;
Μελέτες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση σακχάρων όπως η ζάχαρη, η γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. δρουν αρνητικά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.

Το αλκοόλ μειώνει την θωράκιση του οργανισμού μας και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ιώσεων, διότι μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει  την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή του.

Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά φαίνεται πως επηρεάζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, εμποδίζοντας την ανοσολογική αντίδραση και αυξάνοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο μολύνσεων.  Η μείωση λοιπόν της περιεκτικότητας της διατροφής μας σε «κακό» λίπος βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Κορεσμένα (κακά) λιπαρά βρίσκονται στο λίπος του κρέατος, στα τηγανιτά φαγητά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και κάθε είδους fast food.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι, τέλος, και οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Έτσι, όσοι ακολουθούν διαιτολόγια χαμηλής θερμιδικής αξίας (<1.200 θερμίδες), έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων, ενώ τα παχύσαρκα άτομα φαίνεται να εμφανίζουν μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις μολύνσεις. Είναι πολύ βασικό να αποφεύγετε δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, που προκαλούν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, το πολύ γρήγορο αδυνάτισμα και τις συχνές αυξομειώσεις βάρους.

Προφυλάξτε τον εαυτό σας και φροντίστε γι αυτόν!

Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δροσίνη 16, 14562, Κηφισιά Αττικής
Τηλέφωνο: 210-8019097
Email: alexandra.damvouneli@gmail.com
Web: Facebook page

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ