fbpx

Οικονομική κρίση: Άγχος, στομαχικές διαταραχές και αλλαγές στη διατροφή μας!

| 22 Ιουνίου 2016
ADVERTISEMENT

Οικονομική κρίση, άγχος και στομαχικές διαταραχές: Ένας παράγοντας αλλαγής τρόπου διατροφής-οφέλη και μειονεκτήματα! 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο που φαίνεται πως επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο διατροφής του μέσου Έλληνα και αυτό είναι η οικονομική κρίση. Η άσχημη οικονομική κατάσταση, έχει αποτελέσει παράγοντα για την εμφάνιση αλυσιδωτών εκδηλώσεων και πολλών συμπτωμάτων σε σχέση με τη ζωή και τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου στη χώρα μας. Ποιά όμως είναι αυτά τα φαινόμενα και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;


ADVERTISEMENT

Συχνό φαινόμενο είναι η εμφάνιση στομαχικών διαταραχών και διαταραχών πέψης. Αυτό συμβαίνει διότι η οικονομική ανασφάλεια οδηγεί πολλές φορές σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Για παράδειγμα όταν ένας νέος έχει το άγχος των υποχρεώσεων ή τη διαρκή ανησυχία και αναζήτηση για εύρεση εργασίας, όταν είναι έξω καθημερινά, θα οδηγηθεί μοιραία σε πρόχειρο και φθηνό φαγητό και κατά συνέπεια ελλιπές σε διατροφική αξία. Ακόμα και όσοι κάθονται στο σπίτι αναζητώντας στο internet για αγορά εργασίας, ή η υπερβολική χρήση του ιντερνετ από μικρούς και μεγάλους που καταφεύγουν ως διέξοδο από τα ενδιαφέροντά τους που έχασαν λόγω ανεργίας, συνοδευόμενοι με τη δυσμενή ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν, της ανασφάλειας για το μέλλον και την αβεβαιότητα, οδηγεί τις περισσότερες φορές σε «τσιμπολογήματα» παραλείποντας τα υγιεινά φαγητά και τα, κανονικά σε ώρα, γεύματα.

Αυτό οδηγεί στο φαινόμενο αύξησης βάρους (κακή επιλογή τροφών) ή μείωση αντίστοιχα σε περίπτωση αφαγίας, αλλά και στο φαινόμενο στομαχικών διαταραχών, κυρίως τις βραδινές ώρες κατά τις οποίες, οι αγχώδης διαταραχές, η δυσθυμία, η κατάθλιψη, η αϋπνία, η υπερένταση, η πολύωρη χρήση του διαδικτύου, επιφέρουν τέτοιες λανθασμένες επιλογές.
Πολλές φορές λοιπόν οδηγούνται σε υπερφαγία ή σε αφαγία. Και στις δύο περιπτώσεις, στη δυσπεψία λόγω ώρας ή ποσότητας στη πρώτη και η έκκριση των γαστρικών οξέων σε άδειο στομάχι στη δεύτερη, οδηγούν σε στομαχικές διαταραχές και σε κακή ποιότητα ύπνου. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αναλόγως την περίπτωση, καθώς και το φαινόμενο της νεύρωσης στομάχου που προέρχεται από τους προαναφερόμενους ψυχολογικούς παράγοντες.

Όσον αφορά τώρα την ελληνική κουζίνα και το σπιτικό φαγητό, τα πράγματα είναι λίγο διφορούμενα. Από τη μία, η οικονομική δυσχέρεια οδηγεί σε λύση μη πλούσιων φαγητών σε θρεπτική αξία, αλλά από την άλλη μεριά όμως, κάποιες οικονομικότερες επιλογές, οδηγούν στην επιστροφή του μεσογειακού μοντέλου διατροφής. Για παράδειγμα, η κατανάλωσης λαχανικών (λαδερά φαγητά), δημητριακών όπως οσπρίων, ζυμαρικών, ρυζιού κλπ. ή «λαϊκού» ψαριού όπως σαρδέλα κλπ., πουλερικών έναντι του κρέατος, έχει φέρει όφελος στη ζωή των Ελλήνων και αναθεώρηση των διατροφικών απόψεων.


ADVERTISEMENT

Ένα είναι σίγουρο, πως η οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των συνηθειών διατροφής, και αναλόγως τις επιλογές μας, είτε μας οδηγεί σε «καλό» είτε σε «κακό». Ακόμη, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο μέσος Έλληνας μπορεί να αυτοεκπαιδευτεί και να εκτιμήσει τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα και να επιλέξει αν θα οδηγηθεί τελικά στην αρνητική ή στη θετική πλευρά της ποιότητας της ζωής του.

Λάμπρος Κοντογιάννης
Kλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος-παιδιατροφολόγος
Συνθετικός ψυχοθεραπευτής
Τηλ.: 210 8547 999
Κιν: 6973238709

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ