Νηστίσιμη Μικρασιάτικη Κανελόπιτα

0

Την Καθαρά Δευτέρα οι Μικρασιάτες έβγαιναν στις αυλές των σπιτιών τους και εκεί έπλεναν και γυάλιζαν τα «μπακίρια». Τα «μπακίρια» ηταν κατσαρόλες απο χαλκό που τις χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν το καθημερινό φαγητό. Την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, καθάριζαν και γάνωναν αυτα τα σκέυη πάρα πολύ καλά, να μην υπάρχει ίχνος λίπους καθώς τις επόμενες 40 ημέρες θα μαγείρευαν μόνο νηστίσιμα φαγητά.  Τέτοια σκεύη μπορείτε να βρείτε να πωλούνται στην πόλη της Παλιάς Ξάνθης, μπακιρένιες κατσαρόλες καθώς και περίτεχνα μπρίκια, κατσαρολάκια, δίσκους σερβιρίσματος κλπ. σκεύη που ξεπήδησαν απο μια άλλη εποχή.

Χάρηκα πάρα πολύ που βρήκα αυτή τη συνταγή στο blog της Έρης, διότι η μισή κατάγομαι από Μικρά Ασία (η μαμά του μπαμπά μου) και λατρεύω τη Μικρασιατική κουζίνα, τα σιροπιαστά, τα μπαχάρια, όλα αυτά τα ωραία τα πολίτικα.  Πάρτε λοιπόν σούπερ συνταγούλα για γλυκάκι τη Σαρακοστή! Πρόκειται για μία Παραδοσιακή Μικρασιάτικη νηστίσιμη πίτα με κανέλα, σταφίδες και καρύδια, την οποία έφτιαχναν οι Μικρασιάτες τις ημέρες νηστείας. Η πίτα θυμίζει καρυδόπιτα και είναι πολύ νόστιμη απλά μην περιμένετε να φουσκώσει πάρα πολύ. Αφράτη θα είναι σίγουρα!

Υλικά
1 κούπα λάδι, ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
Το ξύσμα απο ενα πορτοκάλι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισο μισό λευκό και ολικής)
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μια τσιμπιά αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κούπα κοπανισμένα καρύδια
1/2 κούπα δάκρυα σοκολάτας κουβερτούρας
Ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα για το πασπάλισμα
 photo kanelopita1_zps644d931a.jpg

Διαδικασία
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπείκιν, την σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε ενα άλλο μπολάκι βάζουμε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα δάκρυα σοκολάτας και 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μιξερ, ρίχνουμε το λάδι με την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σταδιακά προσθέτουμε στο υγρό μας μείγμα το μείγμα αλευριού και τέλος προσθέτουμε το μείγμα με τα καρύδια, τις σταφίδες και την σοκολάτα.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι (24 εκατοστά) και αδειάζουμε και στρώνουμε με ενα κουτάλι την ζύμη.
Ψήνουμε την πίτα για 45 -50 λεπτά ή εως ότου μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του να βγαίνει καθαρή.
Αφηνουμε την πίτα 10 λεπτά στο φορμάκι να κρυώσει ελαφρώς και στην συνέχεια την βγάζουμε απο το ταψάκι και την αφηνουμε να κρυώσει τελείως. Την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Το σχεδιάκι της καρδούλας το έφτιαξα ως εξής
Ζωγράφισα μια καρδιά σε μια λευκή κόλα χαρτί, την έκοψα με ψαλίδι και την έβαλα πάνω στην πίτα ενώ πρώτα την είχα πασπαλίσει όλη με άχνη ζάχαρη. Στην συνέχεια πασπάλισα αχνη ανακατεμένη με κανέλα (όχι πολύ, μας ενδιαφέρει το σκούρο χρώμα) γύρω γύρω στην πίτα και το κομμένο χαρτί.

Λογάκια
Αν μέσα στο φούρνο που ψήνουμε τα  κέικ βάλουμε ενα σκέυος με νερό (δίπλα ή στην κάτω σχάρα), τότε το κεικ θα κάνει πιο λεπτή και τραγανή κρούστα εξωτερικά.

Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή!!  

Πηγή: http://eri-captaincook.blogspot.ca/