fbpx

Συμβουλές μαγειρικής για να σας πετύχει το Σαρακοστιανό τραπέζι

| 2 Μαρτίου 2014
ADVERTISEMENT

Καλαμαράκια που βγαίνουν σκληρά, λάδια που πετάγονται, λαγάνες που γίνονται σαν κανονικό ψωμί χωρίς ιδιαίτερη γεύση, είναι μερικά από όσα παθαίνουμε κυρίως οι νέες νοικοκυρές, όταν ετοιμάζουμε το Σαρακοστιανό τραπέζι. Γι’ αυτό λοιπόν το άρθρο επιστρατεύσαμε μαμάδες, γιαγιάδες και θειάδες, ψάξαμε και λίγο στο διαδίκτυο, και σας παρουσιάζουμε όλα τα tips που θα μας βοηθήσουν να μην καούμε και κυρίως να το ευχαριστηθούμε!

Πώς γίνονται μαλακά τα καλαμαράκια;
Υπάρχουν τρείς τρόποι για να σας γίνουν μαλακά τα καλαμαράκια.
α) Τα βάζετε από το βράδυ σε γάλα με λίγο αλάτι και την άλλη μέρα τα αλευρώνετε και τα τηγανίζετε
β) Τα καθαρίζετε, τα ξεπλένετε, τους ρίχνετε σόδα και κατόπιν τα αφήνετε στο σουρωτήρι 1-2 ώρες πρίν τα τηγανίσετε. Ύστερα τα αλευρώνετε και τα αφήνετε λίγο με το αλεύρι πρίν τα ρίξετε στο τηγάνι.
γ) Τα βάζετε για μισή ώρα στη σόδα, τα ξεπλένετε τα ραντίζετε με ούζο και λεμόνι και τα αφήνετε για 10-15 λεπτά στο σουρωτήρι.
Όποιο τρόπο κι αν ακολουθήσετε, μην ξεχνάτε πως τα καλαμάρια δεν θέλουν πολύ ώρα τηγάνισμα διότι γίνονται “λάστιχο”.


ADVERTISEMENT

Τί να κάνω για να μην πετάγονται τα λάδια όταν τηγανίζω τα καλαμάρια;
Τα μάτια του καλαμαριού είναι η αιτία που πετάγονται τα λάδια όταν τα τηγανίζετε καθώς επίσης και το γεγονός ότι βγάζουν υγρά. Υπάρχουν λοιπόν τρείς τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε, για να μην σας πετάγονται τα λάδια:
α) Τα καλαμαράκια να είναι στεγνά καθώς τα βάζετε στο τηγάνι και την ώρα που τα τηγανίζετε να σκεπάζετε το τηγάνι με μία διχτυωτή σίτα.
β) Πριν τα ρίξετε στο τηγάνι, τους κόβετε τα μάτια με το ψαλίδι της κουζίνας και ύστερα τα τηγανίζετε όσο πιο στεγνά γίνεται, σε βαθύ τηγάνι.
γ) Μόλις κάψει το λάδι, βγάζετε το τηγάνι από το μάτι, ρίχνετε τα καλαμαράκια, τα σκεπάζετε με το καπάκι και τα ξαναβάζετε στο μάτι.
Η μητέρα μου πάντως, τα έβαζε σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά με διχτυωτή σίτα την ώρα που τηγανίζονταν ενώ σκέπαζε το πάτωμα αλλά και τα πλαϊνά μάτια, με εφημερίδες.

Θέλω βραστό και εύκολο ξυδάτο χταπόδι. Τι κάνω;
Πλένετε το χταπόδι και το βάζετε ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα.
Μυστικό Πρώτο: Προσθέτετε μόλις μισό ποτήρι νερό ή καθόλου διότι το χταπόδι θα βράσει στο νερό που θα βγάλει και θα βγάλει μπόλικο! Πιστέψτε με!
Μυστικό Δεύτερο: Δεν προσθέτουμε αλάτι διότι είναι αρκετά αλμυρό. Αλατάκι θα βάλετε ή στο τέλος του μαγειρέματος ή στο πιάτο σας.
Μυστικό Τρίτο: Κρατάτε το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό καθ’όλη τη διάρκεια μαγειρέματος. Δεν θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα.
Σερβίρετε το χταποδάκι σας ολόκληρο ή σε μπουκιές με ελαιόλαδο, ξύδι, ρίγανη και φύλλα μαϊντανό για χρώμα (Πηγή: http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr/2012/02/blog-post_86.html)

Τί κρασί να προτιμήσω για να σβήσω το κοκκινιστό χταπόδι;
Γλυκό μοσχάτο Λήμνου ή μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί.


ADVERTISEMENT

Τι κάνω αν μου φουσκώνει πολύ η φάβα την ώρα που τη μαγειρεύω;
Αν η φάβα, σας φουσκώνει πολύ την ώρα που τη μαγειρεύετε, προσθέτετε λίγο λάδι την ώρα που φουσκώνει, διότι το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει το φούσκωμα.

Πώς μπορώ να κάνω τη λαγάνα μου νόστιμη;
Για να κάνετε τη λαγάνα σας νόστιμη και ιδιαίτερη, δηλαδή να μην μοιάζει με ένα καθημερινό ζυμωτό ψωμί, προτιμήστε σκληρό αλεύρι. Με το σκληρό αλεύρι η λαγάνα θα είναι πιο νόστιμη, από μέσα πιο αφράτη και πλούσια, με περισσότερες ίνες, και θα φουσκώσει καλύτερα.

Πώς γίνεται μαλακό το χταπόδι;
Το χταπόδι γίνεται πιο μαλακό, χωρίς να βράσει πολύ, εάν βάλετε στην κατσαρόλα ένα φελλό κρασιού.

Πώς βράζουν πιο γρήγορα τα όσπρια;
Μόνο αν ΔΕΝ τα αλατίσουμε από την αρχή. Το αλάτι αυξάνει αρκετά το χρόνο βρασμού τους και θα ήταν καλύτερο να το ρίχνουμε στο τέλος του μαγειρέματος.

Τι κάνω αν μου κόψει η ταραμοσαλάτα;
Σταματήστε το χτύπημα, προσθέστε 2-3 παγάκια και 1 κουταλάκι ταραμά. Ξεκινήστε το μίξερ και χτυπήστε μέχρι να διαλυθούν τα παγάκια και να ενσωματωθεί πλήρως ο ταραμάς (Πηγή: http://www.dinanikolaou.gr/)

Τί κάνω για να χυλώσει η φασολάδα;
Για να χυλώσετε τη φασολάδα που βράσατε στη χύτρα, θα προσθέσετε λίγη τριμμένη πατάτα και θα βράσετε σε δυνατή φωτιά.

Τι κάνει νόστιμη τη ταραμοσαλάτα;
Δύο πράγματα κάνουν τη νόστιμη ταραμοσαλάτα: Ο καλός ταραμάς και η συχνή δοκιμή καθώς τη φτιάχνετε
(Πηγή: sintagespareas.gr)

Είναι αλήθεια ότι τα θαλασσινά είναι υψηλά σε χοληστερίνη;
Τα θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι) είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα λιπίδια στο αίμα τους. Παρ’ όλα αυτά, αντίθετα με τo κρέας, η χοληστερίνη που παίρνουμε από τα θαλασσινά δεν μας επιβαρύνει πολύ, επειδή δεν συνοδεύεται από κορεσμένα λιπαρά. To χταπόδι είναι το θαλασσινό με τη λιγότερη χοληστερίνη.

Είναι αλήθεια ότι ο χαλβάς έχει πολλές θερμίδες;
Πράγματι, μια λεπτή φέτα χαλβά έχει 300 θερμίδες. Καλό είναι να αποφύγουμε το χαλβά με προσμείξεις άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα ή οι ξηροί καρποί, διότι τότε οι θερμίδες αυξάνουν!

Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή, και του χρόνου να είμαστε καλά!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ