fbpx

Η θρεπτική αξία του αυγού και μια πεντανόστιμη συνταγή για ομελέτα

| 23 Αυγούστου 2014
ADVERTISEMENT

Κατά τη γνώμη μου το αυγό είναι ίσως ο βασιλιάς των τροφών. Έχετε αναρωτηθεί πόσες συνταγές και πόσα φαγητά και γλυκά γίνονται με αυγά; Και πόσα δε θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχαν τα αυγά; Αλλά πέρα τούτου, η θρεπτική του αξία είναι τεράστια.

Έχει πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα. Απορροφώνται δηλαδή από τον οργανισμό πολύ εύκολα και σε μεγάλο ποσοστό.


ADVERTISEMENT

Το ασπράδι του αυγού, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με τον κρόκο, είναι ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Πράγματι, αποτελείται κυρίως (στο 98%-99% του βάρους του) από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Περιέχει επίσης μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12).

Ο  κρόκος του αυγού είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες (15,7 με 16,6% του βάρους του), λιπίδια (32-36%) και, φυσικά υγρασία (37%-48%). Από τα λίπη, σε μεγαλύτερα ποσοστά βρίσκουμε λεκιθίνη (6,3 με 7,5% του όλου βάρους του, ποσοστό που θεωρείται πάρα πολύ υψηλό), τριγλυκερίδια (21,1-23,8%), αλλά καιχοληστερόλη (1,6-1,8%).

Πρέπει να ξεχάσετε τη σχέση του αυγού με τη χοληστερίνη. Η επίδραση του είναι τόσο μικρή που δε χρειάζεται καν να ασχοληθεί κανείς. Τη χοληστερίνη την επηρεάζουν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης (φέτα, πέτσα από κοτόπουλο ,βούτυρα) και όχι ο κρόκος από το αυγό! Μέχρι και 2-3 αυγά τη μέρα ολόκληρα μπορεί να φάει κάποιος άνετα. Ένα αυγό 55 γρ έχει μόνο 70  θερμίδες. Το μόνο κακό είναι ότι από τις 70 αυτές οι 50 είναι από το κρόκο. Εξου και οι περίφημες ομελέτες με ασπράδια. Ένα ασπράδι έχει μόνο 20 θερμίδες.


ADVERTISEMENT

Και για να ικανοποιήσω και τη επιθυμία πολύ καλής φίλης, που μου το ζήτησε, παρακάτω παραθέτω μια συνταγή καλοκαιρινής ομελέτας που μπορείτε να φτιάξετε.

Υλικά

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 200 γρ. ροδέλες πατάτας βρασμένες σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά
  • 4 λωρίδες μπέικον
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 8 αυγά
  • 1 κουταλάκι Μουστάρδα
  • 85 γρ. τριμμένο κασέρι
  • 2 ντομάτες
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε μια κουταλιά λάδι σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι.
  • Τηγανίζουμε το μπέικον και τα κρεμμυδάκια, και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
  • Χύνουμε το λάδι και σκουπίζουμε το τηγάνι με αντικολλητικό χαρτί.
  • Σ’ ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη Μουστάρδα.
  • Ανακατεύουμε τα μισά αυγά με τις πατάτες, το τριμμένο τυρί, το μπέικον και τα κρεμμυδάκια (σε περίοδο δίαιτας αποφύγετε το μπέικον και το τυρί).
  • Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε μέσα τα αυγά.
  • Με ξύλινη κουτάλα κουνάμε το μείγμα και μετά από 4 λεπτά ρίχνουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα αυγά.
  • Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και φέρνουμε σε μια πιατέλα τούμπα την ομελέτα.
  • Την βάζουμε από την άλλη πλευρά στο τηγάνι μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά και σερβίρουμε.

Να έχετε μια όμορφη μέρα και πάντα να γυμνάζεστε!!

Παντελής Βιώνης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κειριαδών 98, Κ. Πετράλωνα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3410873
Email: info@vionis-diet.gr
Web: http://www.vionis-diet.gr/


Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ