Φάβα χωρίς λάκκο με καραμελωμένα κρεμμύδια, από την Ερμιόνη Τυλιπάκη

0

 photo EpsilonXiOmegaPhiUpsilonLambdaLambdaOmicronKappaOmicronUpsilonZetaIotaNuAlphaGammaEpsilonUpsilonSigmaEpsilonOmegaNu-SIDE_zps95858759.jpgΗ Ερμιόνη Τυλιπάκη είναι ερωτευμένη με το φαγητό. Το θεωρεί μία από τις κορυφαίες απολαύσεις της ζωής και όχι ένα απλό μέσο ικανοποίησης βασικών αναγκών.

Είναι χημικός μηχανικός, σύζυγος, μαμά 2 υπέροχων μικρών κοριτσιών, εργαζόμενη και από τον Ιούνιο του 2011 γράφει και επιμελείται το food blog «The one with all the tastes», (www.theonewithallthetastes.com ) .

Η κουζίνα του σπιτιού είναι ο αγαπημένος της χώρος, το βασίλειό της, ένας χώρος έμπνευσης και δημιουργίας. Η μαγειρική είναι το αγχολυτικό της αλλά και ο καλύτερος τρόπος για να περιποιηθεί τα αγαπημένα της πρόσωπα και να εκφράσει την αγάπη και τη στοργή που νιώθει για αυτά.

Αυτές της τις αγάπες, εκφράζει και στο βιβλίο της «Στην κουζίνα των γεύσεων».

Το βιβλίο περιέχει 47 συνταγές, γρήγορες και απλές, με υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα, για όλη την οικογένεια και για κάθε περίσταση: ιδιαίτερα πρωινά και σνακ, προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι, ευφάνταστα πιάτα για το τραπέζι του σαββατοκύριακου, γλυκά που ενθουσιάζουν αλλά και ιδέες για τον μπουφέ και το πάρτι.

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα λοιπόν και κυρίως τη δημιουργική σας διάθεση και επιτρέψτε της να σας ξεναγήσει στο βιβλίο των γεύσεων. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Κι επειδή είχαμε καιρό να βάλουμε μια συνταγή και ο κρύος καιρός το απαιτεί, μαγειρεύουμε σήμερα νηστίστιμη φάβα χωρίς λάκκο από την υπέροχη food blogger Ερμιόνη Τυλιπάκη. Πάμε να φάμε!

 photo Fava-caramelized-onions4_zps918c2c57.jpg

Υλικά για 4 μερίδες:
500 γραμμ. φάβα
1 κρεμμύδι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
3-4 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή
1/2 φλιτζάνι κρασί γλυκό (χρησιμοποίησα Samos)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τη φάβα σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με αρκετό νερό και την ξαφρίζουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30′ περίπου μέχρι να χυλώσει. Στο διάστημα αυτό την ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα, για να μη μας κολλήσει.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και μόλις κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 10′ περίπου και τα αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κρασί, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.

Αν θέλουμε, μόλις ετοιμαστεί η φάβα, την περνάμε από το μπλέντερ για να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα (προσωπικά την προτιμώ ακριβώς όπως βγαίνει από την κατσαρόλα). Τη σερβίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και φυσικά ολόφρεσκο ψωμάκι.

Καλή επιτυχία!

*Ερμιόνη μας άνοιξες την όρεξη!