Εορταστικό τραπέζι express
Ακόμη και τις εποχές που δεν είχα παιδί, θυμάμαι τον εαυτό μου κάθε μα κάθε Παραμονή (Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς) να τρέχω σαν παλαβή να προλάβω ανοιχτό το σούπερ μάρκετ και οποιοδήποτε άλλο μαγαζί προλάβαινα ανάμεσα στις 5 που σχολούσα και στις 6 που έκλειναν τα καταστήματα. Έχω φάει εγώ τόστ ζαμπόν τυρί τη Παραμονή που έχει πάει σύννεφο. Από τότε όμως που έκανα τον μικρό, την είδα λίγο πιο οικογένεια και μαγειρευτό, οπότε έχω επινοήσει το Εορταστικό τραπέζι express όχι μόνο για τις Παραμονές αλλά και για την περίπτωση που σκάνε μύτη διάφοροι φίλοι και συγγενείς. Δείτε πώς μπορείτε να έχετε έτοιμο φαγητό σε περίπου μια ωρίτσα με προετοιμασία ή χωρίς!
Κοτόπουλο με καρότα ψητά (προετοιμάζεται και από το προηγούμενο βράδυ)
Υλικά
Για το κοτόπουλο
1 κοτόπουλο ή μπουτάκια κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας μουστάρδα
Μέλι, λάδι, αλάτι, πιπέρι
Για τα καρότα
Όσα καροτάκια θέλουμε, κομμένα μακρόστενα και στα τέσσερα
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα στα καρότα
5 κ. σ. βούτυρο λιωμένο στο τηγάνι με 3 κ. σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
Μυρωδικούλια όπως θυμάρι ή άλλο (σχοινόπρασο, μάραθος ή άνιθος, σκατζίκι, μαϊντανός, εστραγκόν) όχι όλα μαζί αυτά βέβαια.
Εκτέλεση
Πλένετε το κοτόπουλο, του ρίχνετε λίγο ξύδι και το τοποθετείτε σε ταψί ή πυρέξ που έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Κατόπιν ρίχνετε σε ένα μπώλ μισή κούπα λάδι, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν. Αλείφετε το κοτόπουλο, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε στην άκρη. Κόβετε μακρόστενα τα καροτάκια και αφού αλατοπιπερώσετε και λαδώσετε καλά, τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 15 λεπτά. Οταν κοντεύετε να τα βγάλετε, λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, διαλύετε μέσα τη μουστάρδα και περιχύνετε τα καροτάκια σας, με αυτή τη σάλτσα. Πασπαλίζετε με το θυμάρι και σερβίρετε Κατόπιν, βάζετε το κοτόπουλο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ωρίτσα και κάτι ψιλά και έτοιμα! Η συνταγή για τα καρότα είναι της Έφης Κοντούλα, μπορείτε να τη βρείτε εδώ και είναι άριστο συνοδευτικό για ψητό κρέας! Εμείς τη δοκιμάσαμε και σε κοτόπουλο και ο συνδυασμός μας εξέπληξε!
Κέρατα γεμιστά
(συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ και απλά γυρίζοντας από τη δουλειά, να το βάλετε στο φούρνο)
Αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου, τις έβγαζε σε τραπέζι και γινόταν χαμός.Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε υλικά:
Υλικά
10 πιπεριές κέρατο κοντόχοντρες
200 γραμμάρια κίτρινο τυρί που λιώνει
200 γραμμάρια τυρί τριμμένο
Μία Κρέμα γάλακτος 3%
Αλάτι, λίγο λάδι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε τις πιπεριές προσέχοντας να μην κόψετε τελείως το καπάκι τους και κόβετε το κίτρινο τυρί σε λεπτές μακριές λωρίδες. Βάζετε μία λωρίδα σε κάθε πιπεριά και σπρώχνετε με το δάχτυλό σας, να πάει τέρμα κάτω. Κατόπιν γεμίζετε με λίγη φέτα, κλείνετε το καπάκι με δύο οδοντογλυφίδες και τοποθετείτε σε πυρέξ ή πήλινο που έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Κάνετε έτσι για όλες τις πιπεριές και μόλις τελειώσετε, ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι από πάνω, κρέμα γάλακτος σε φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά κι έφυγε!
Σαλάτα Iceberg ή ραντίτσιο, με cottage και αχλάδι (ή μανταρίνι) σε 10 λεπτά
“Σιγά την επιστήμη” θα μου πείτε, αλλά υπάρχουν πολλών ειδών σαλάτες. Εγώ θα σας προτείνω την αγαπημένη μου, που φτιάχνεται σε λίγα λεπτά και είναι τέλεια!
Υλικά
1 σακουλάκι έτοιμη σαλάτα Iceberg ή μαρούλι-ραντίτσιο
1 κρεμμυδάκι χλωρό ψιλοκομμένο
1 αχλάδι ή 1 μανταρίνι
2 κουτ. σούπας τυρί cottage
Λάδι, αλάτι και 2 κουτ. σούπας κρέμα μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Κόβετε το αχλάδι ή το μανταρίνι και βάζετε σε ένα μπώλ. Προσθέτετε τη σαλάτα, ρίχνετε το κότατζ, το μπαλσάμικο, λάδι και αλάτι και έτοιμη!
Περισσότερες γρήγορες συνταγές μπορείτε να δείτε εδώ, κι αν τελικά δεν προλάβετε τίποτα από τα παραπάνω, τα σουβλατζίδικα να΄ναι καλά. Παραγγέλνετε μια μερίδα καλαμάκια, πιτούλες και πατατούλες και έξω απ’ την πόρτα. Εορταστικό τραπέζι δεν σημαίνει μόνο φαγητό, κυρίως σημαίνει οικογένεια, χαρά, συντροφιά. Κι αυτά δεν χρειάζονται πολλά υλικά μόνο ένα: Αγάπη!
Σας ευχόμαστε να απολαύσετε τις όμορφες οικογένειές σας.
Καλές γιορτές με υγεία!
Σχόλια