fbpx

Δύο εύκολα γλυκά με σιμιγδάλι

| 22 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Μπανάνα με σιμιγδάλι και σοκολάτα (στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου)

Υλικά:
4 μπανάνες
300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 ½ φλ. του τσαγιού γάλα
70 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
1 ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
½ κ.σ. χυμό λεμόνι
1 κ.γ. ξύσμα από λεμόνι
1 πρέζα αλάτι


ADVERTISEMENT

Για το γλάσο:
500 γρ. κουβερτούρα
1 ½ κ.σ. βούτυρο
½ φλ. γάλα

Εκτέλεση:

Βράζετε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το αλάτι, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε γρήγορα για να μην σβολιάσει. Το βράζετε για περίπου 15 λεπτά και μετά αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει. Χτυπάτε τα αυγά ελάχιστα, τα ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε.


ADVERTISEMENT

Καθαρίζετε τις μπανάνες, τις κόβετε λωρίδες και τις ραντίζετε με τον χυμό του λεμονιού. Βουτυρώνετε ένα ταψί ή πυρέξ, ρίχνετε την τριμμένη φρυγανιά και πάνω σε αυτήν βάζετε μια στρώση από το μείγμα που φτιάξατε, μετά βάζετε μια στρώση από μπανάνες, ξανά μια στρώση μείγμα, μια στρώση μπανάνες και τέλος μια στρώση μείγμα.

Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνετε να κρυώσει και τοποθετείτε το γλυκό σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το γλάσο, ζεσταίνοντας το γάλα σε μια κατσαρόλα. Αφού ζεσταθεί προσθέτετε την κουβερτούρα, που την έχετε κόψει σε κομμάτια, και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά, να μην κολλήσει. Το γλάσο πρέπει να γίνει ούτε πολύ ρευστό αλλά ούτε και πολύ πηχτό. Αφού κρυώσει λίγο περιχύνετε με αυτό το γλυκό.

Πηγή: www.chefoulis.gr

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά:

500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
220 γρ. ελαιόλαδο
1,1 λ. νερό
250 γρ. ζάχαρη καστανή
50 γρ. μέλι
1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα
3 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
200-300 γρ. ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες, δαμάσκηνα, ή ότι άλλο σας αρέσει)
φλούδα από ένα λεμόνι
1-2 ξύλα κανέλας
Προαιρετικά: ½ κ.γ. κουταλιά μαστίχα σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύετε για να διαλυθεί η ζάχαρη, το αφήνετε να βράσει και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
Σε άλλη -μεγαλύτερη- κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα. Αφαιρείτε τα ξύλα κανέλας και τη φλούδα λεμονιού από το σιρόπι και το αδειάζετε στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε ξηρούς καρπούς και φρούτα, και συνεχίζετε μέχρι το σιμιγδάλι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τοποθετείτε το καπάκι της, για να απορροφηθεί η υγρασία.
Φορμάρετε τον χαλβά σε πλαστικό σκεύος και σερβίρετε πασπαλίζοντας με κανέλα.

Πηγή: www.glykokyriakis.gr

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ