fbpx

Υγιής καυγάς VS Ενδοοικογενειακή Βία: Βρείτε τις διαφορές

| 15 Σεπτεμβρίου 2013
ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου ασθενειών (Center For Disease Control), η ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακοποίηση ή βίαιη πράξη όταν αυτή συμβαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συνδέονται στενά. Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει βίαιες πράξεις στις οποίες ο ένας τραυματίζει τον άλλον κλωτσώντας ή/και χτυπώντας τον ή χρησιμοποιώντας επάνω του, άλλες μεθόδους σωματικής βίας. Σεξουαλική κακοποίηση σημαίνει όταν ο/η ένας/μία σύντροφος εξαναγκάζεται σε σεξουαλική επαφή χωρίς την συναίνεσή του/της.  Τέλος, η συναισθηματική κακοποίηση λαμβάνει χώρα όταν ο ένας προσπαθεί να ελέγξει τα οικονομικά ή τις οικογενειακές-φιλικές σχέσεις του άλλου, όπως επίσης περιλαμβάνει λεκτικές απειλές ή σχόλια και παρατηρήσεις της καθημερινότητας που όμως μπορούν να βλάψουν την αίσθηση αυτονομίας και αυτοεκτίμησης του άλλου.

Οι διαφορές μεταξύ της ενδοοικογενειακής βίας και του υγιούς συζυγικού καυγά:


ADVERTISEMENT

Τι είναι ο υγιής συζυγικός καυγάς

Ο γάμος αποτελεί μία πρόκληση και ταυτόχρονα μία ευκαιρία. Υπάρχουν στιγμές μέσα στον γάμο που είναι δύσκολο να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις τους δεσμούς ισχυρούς. Τα ζευγάρια που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και να την ξεπεράσουν, γίνονται καλυτεροι σύντροφοι, εραστές και συνοδοιπόροι.
Ποιες είναι οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γάμος;

-Αντίθεση απόψεων σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών


ADVERTISEMENT

-Αντίθεση απόψεων σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών

-Διαφορετικά σεξουαλικά πιστεύω

-Προβλήματα υγείας

-Μοίρασμα των εργασιών στο σπίτι

-Αδυναμία επικοινωνίας

-Έλλειψη εμπιστοσύνης

Εάν  μπορείτε να χειριστείτε τα παραπάνω ζητήματα όπως έρχονται, χωρίς να κλωτσάτε, ουρλιάζετε, κατηγορείτε και μειώνετε ο ένας τον άλλον τότε αντιμετωπίζετε απλούς και υγιείς συζυγικούς καυγάδες. Ωστόσο καλό είναι να δουλέψετε επάνω σε αυτές τις διαφωνίες όσο κλιμακώνονται, ώστε να μην παρεκτραπούν. Εάν από την άλλη, αγνοείτε τα προβλήματα και αποφεύγετε να τα αντιμετωπίσετε και να διαφωνήσετε με τον σύντροφό σας, σκεφτείτε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο χειριστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη σχέση σας.

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία

Παρόλο που οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε μέσα σε έναν γάμο είναι πολλές, εάν αισθάνεστε ότι είστε σε μία διαρκή μάχη να σώσετε τον γάμο σας, τότε έχετε υπόψιν ότι ενδεχομένως να βρίσκεστε σε μία κατάσταση κακοποίησης.

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα κακοποίησης που μπορεί να βιώσει κάποιος μέσα σε οποιαδήποτε οικεία σχέση. Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα καθαρής ενδοοικογενειακής βίας.

Ο/Η σύζυγος:

  • Σας χτυπάει, σας ρίχνει μπουνιές, σας κλωτσάει
  • Ουρλιάζει και σας φωνάζει
  • Σας βρίζει
  • Ελέγχει το πότε μπαίνετε και πότε βγαίνετε από το σπίτι
  • Περιορίζει τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους
  • Ελέγχει τα χρήματά σας
  • Σας πιέζει να κάνετε σεξ μαζί του ή να κάνετε μαζί του πράγματα στο σεξ που δεν θέλετε ή σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα
  • Σας θέλει μόνο για το σεξ
  • Αποδοκιμάζει τα πιστεύω σας, τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, τον τόπο καταγωγής σας ή τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις.

Μία γυναίκα με την οποία μίλησα πρόσφατα μου είπε πως χώρισε με τον άντρα της επειδή διάβασε κάπου πως εάν ο σύζυγος προσπαθήσει να σας εμποδίσει να κάνετε κάτι που θέλετε πολύ, αυτό συνιστά κακοποίηση. Αυτή η γυναίκα ήθελε πολύ ένα πανάκριβο αυτοκίνητο που αντικειμενικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν ως οικογένεια, ο άντρας της δεν συμφωνούσε με μια τέτοια αγορά κι έτσι η ίδια ζήτησε διαζύγιο με αιτία την ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα η γυναίκα αυτή δεν έχει και κανέναν ενδοιασμό στο να λέει στους άλλους ότι ο άντρας της, την κακοποιούσε.

Λανθασμένη αίσθηση της ενδοοικογενειακής βίας

Το λυπηρό είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι-γυναίκες και άντρες- που δεν μπορούν να συμμετέχουν στο «πάρε-δώσε» που χρειάζεται ο γάμος, ισχυρίζονται ή θεωρούν ότι είναι κι αυτοί θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο πρώην άντρας μου για παράδειγμα, ήταν ένας άνθρωπος που θεωρούσε ότι αγάπη σημαίνει να μην θυμώνεις ποτέ ή να μην μιλάς ποτέ απότομα στον άλλον. Στο μυαλό του είχε μια ρομαντική εικόνα ότι ο έρωτας και ο γάμος ήταν χαρούμενα χοροπηδητά σε λιβάδια με τουλίπες. Όσο περνάει ο καιρός δε, ανακαλύπτω όλο και περισσότερους ανθρώπους που πιστεύουν πως ο γάμος θα τους κάνει ευτυχισμένους. Οι άνθρωποι έχουν εστιάσει τόσο πολύ στο τί τους κάνει ευτυχισμένους που έχουν ξεχάσει ότι μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι, από μόνοι τους. Η ευτυχία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι βιώσιμη, μόνο αν κάνουμε θυσίες και δουλέψουμε σκληρά για να την αποκτήσουμε.

Με το να περιμένεις πως με τον/την σύζυγό σου δεν θα μαλώσετε ποτέ, είναι σαν να προετοιμάζετε τον γάμο σας να αποτύχει. Όταν επάνω στον τσακωμό ο άλλος δεν σας κλωτσάει-χτυπάει-βιάζει-ουρλιάζει-μειώνει-βρίζει, συνεχώς και σε κάθε καυγά, τότε όχι δεν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Το πιο πιθανό είναι να σας ζητηθεί να κάνετε μερικούς συμβιβασμούς ή να το διαπραγματευτείτε για να λύσετε το πρόβλημα κι αυτό είναι κάτι που μερικοί άνθρωποι, το εκλαμβάνουν ως κακοποίηση.

Επομένως αυτό που προτείνω είναι πρίν τον γάμο, να μάθετε την τέχνη του συμβιβασμού και να βγάλετε από το μυαλό σας πως αν δεν είστε ευτυχισμένοι κάθε ώρα που περνάει, σημαίνει πως κάποιος σας κακομεταχειρίζεται.

Εάν πάλι είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, μην ξεχνάτε: Καλέστε στο 15900 και καταγγείλτε το στην Αστυνομία, ΑΜΕΣΑ!

Περισσότερες πληροφορίες για γραμμές sos, ξενώνες και κέντρα που μπορούν να σας στηρίξουν, θα βρείτε στους καταλόγους βοήθειας του Singleparent.gr εδώ ώστε αν είναι δυνατόν να φύγετε…χθες!

Πηγή: http://divorcesupport.about.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ